چرا مشکل وام جوانان خراسانشمالی حل نمیشود؟
فارس/ در خراسانشمالی ۲۲ هزار نفر در صف وام ازدواج و فرزندآوری هستند و این شرایط صدای گلایه و شکایت جوانان را درآورده، حال آنکه بانکها با اهمالکاری و ناکارآمدی شدید صرفا با یکسری باید و نباید از سوی مسئولان ارشد مواجه میشوند و هیچگونه اتفاق اساسی در این زمینه نمیافتد.
مسئله کاهش ازدواج و فرزندآوری و به دنبال آن افزایش تعداد سالخوردگان در آینده یکی از بزرگترین مشکلاتی است که کشور با آن دست و پنجه نرم میکند.
در طی سالهای اخیر آمار ازدواج در بین جوانان به شدت کاهش یافتهاست.
مسائل اجتماعی، فرهنگی و ترویج سبک زندگی غربی در فضای مجازی از اصلیترین علل این اتفاق هستند؛ اما شرایط اقتصادی نابسامان و بیکاری جوانان بیش از هر چیز دیگری مانع از ازدواجشان میشود.
خراسانشمالی نسبت به کشور وضعیت خوبی در ازدواج دارد اما روند نزولی آمار ازدواج زنگ خطری بزرگ برای مسوولین و متولیان به همراه دارد.
در سال گذشته ۶ هزار و ۸۶۵ واقعه ازدواج در استان به ثبت رسید که نسبت به سال ۱۴۰۱، ۱۳.۶ درصد کاهش داشته است؛ در کل کشور نیز آمار ازدواج در سال ۱۴۰۲ نسبت به ۱۴۰۱، با ۹.۵ درصد کاهش مواجه بوده و این نشان میدهد که گرچه خراسانشمالی از میانگین کشوری وضعیت خوبی دارد اما روند کاهشی ازدواج در آن سریعتر است و با این مسیر با چالشهای اساسی در عرصه جمعیت مواجه میشود.
احمد وحیدی، وزیر سابق کشور در جریان سفری که خرداد ماه به خراسانشمالی داشت، خواستار صفر شدن صفوف وام ازدواج و توجه به این مسئله در استان شد؛ اما از آن زمان تاکنون صف ۶ هزار نفری وام ازدواج در استان به ۱۱ هزار نفر افزایش یافت و ۱۱ هزار نفر نیز در صف وام فرزندآوری منتظ ماندند و این جاست که مردم از خواب بودن بانکهای استان آگاه شدهاند.
محمدرضا حسیننژاد، استاندار سابق خراسانشمالی نیز بارها فقط با چند باید و اگر و شاید، نقش کلیدی خود را در نظارت بر دستگاههای مرتبط را به اتمام رساند! فعالیت دیگری نیز از او مشاهده نشد که اگر کاری میکرد، نتیجه آن را باید در کاهش صفهای وام ازدواج جوانان خود را نمایان میکرد.
حسیننژاد در همایش مجازی روز ملی جمعیت که ۳۰ اردیبهشت و زمان استانداری وی برگزار شد با اشاره به رتبه ۲۲ بانکهای استان در حوزه پرداخت تسهیلات گفت که این آمار به هیچ عنوان مطلوب نیست و برای ارتقا آن ابراز امیدواری کرد.
استاندار سابق خراسانشمالی به برخی بانکهای خصوصی نیز در آن جلسه هشدار داد و گفت بعضی از اینها در اعطای تسهیلات اهمالکاری میکنند.
مهدی متقیفر، مدیرکل دفتر برنامهریزی و توسعه اجتماعی وزارت ورزش و جوانان در گزارشی که ۲۶ مردادماه اعلام کرد، خراسانشمالی را جزو رتبههای انتهایی در پرداخت وام ازدواج اعلام کرد.رضا طهماسبی، دبیر سابق کمیسیون هماهنگی بانکهای خراسانشمالی، مردادماه سال جاری از صف ۷ هزار نفری وام ازدواج و صف ۶ هزار و ۹۰۰ نفری وام فرزندآوری در استان خبر داد؛ حال آنکه این آمار پس از گذشت چند ماه نزدیک به ۲ برابر شد و باید پرسید که بانکها در این مدت چه کردند؟
ظاهرا با تغییر دولت و به تبع آن مدیران ارشد استان، روند بایدها و شایدها در خراسانشمالی ادامهدار است و با تذکر و صحبت مسوولان، جوانان باید از دور به شیشه بانکها خیره شوند و از قولی که دولت برای مساعدت به ازدواجشان داده بود، ناامید شوند.
محمدرضا معموری، سرپرست معاونت هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسانشمالی در جلسه هماهنگی بانکهای استان از صف ۲۲ هزار نفری وام ازدواج و فرزندآوری در استان خبر داد و زبان به گله و شکایت گشود.
اما در میان سیل انبوه مشکلات اقتصادی و تورم سرسامآور، جوانان هشدارهای معموری را نیز همانند امیدآفرینیهای حسیننژاد بیهوده میدانند، عروس و دامادهایی که باید همچنان منتظر پرداخت وام ازدواج و پدر و مادرهایی که باید منتظر وام فرزند اوری بمانند!
سرپرست معاونت اقتصادی استانداری خراسانشمالی در حالی جلسه کمیسیون بانکها را راهبری میکرد که ۹ بانک خصوصی استان در آن حضور نداشتند.
معموری حضور آنها را لازم دانست و گفت: همه آنها در جلسات آینده باید حضور یابند و نسبت به شرایط ارائه تسهیلات پاسخگو باشند.وی آمار تکاندهنده منتظران در صف وام ازدواج را غیرقابل قبول دانست و گفت سیستم بانکی باید در این زمینه تسهیلگر باشد تا مشکلات کاهش یابند.
معموری بانکهای خراسانشمالی را از سختگیریهای بیمورد نهی گرد و گفت نباید با سختگیریهای غیرمورد روند دریافت تسهیلات را طولانی کنند.حجم انبوه باید ها و نبایدها همچنان مثل گذشته بر مدیریت بانکهای استان نقش بسته و جوانان چشمانتظار تسهیلات گذران میکنند.
برخی از جوانان هم وضعیت نابسامان وام ازدواج و فرزندآوری در استان را میبینند و به کل از تشکیل خانواده منصرف میشوند چرا که در خراسانشمالی صفهای وام ازدواج طولانی، شرایط سخت و بایدها بسیار است.
حل و فصل وضعیت وام ازدواج و فرزندآوری در خراسانشمالی با جلسات مختلف در استانداری و انذارهای بیهوده انجام نمیشود، بلکه تأمین منابع ملی امری است که میتواند راهگشای مسئله باشد.