حجم تأمین آب فارس از منابع سطحی به ۶۶ درصد افزایش مییابد
![حجم تأمین آب فارس از منابع سطحی به ۶۶ درصد افزایش مییابد](https://app.akharinkhabar.ir/images/2025/02/11/d92d773d-5c82-44de-9f75-cb19f93ead67.jpeg)
صدا و سیما/ مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس گفت: با اتمام طرحهای در دست مطالعه و اجرا در ۱۰ سال آینده، تامین آب آشامیدنی استان از منابع سطحی به ۶۶.۶ درصد خواهد رسید که از تکلیف تعیین شده بیشتر خواهد بود.
سیاوش بدری، مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس اظهار کرد: با اجرای طرحهای مختلف میزان استفاده از منابع آب سطحی در استان را تا افق ۱۴۲۵ به بیشترین مقدار افزایش داده و حجم بهرهبرداری از منابع آب زیرزمینی برای مصارف مختلف را به کمترین درصد کاهش میدهیم.
سیاوش بدری با اشاره به اینکه تاکنون به طور متوسط ۶۰ میلیمتر بارندگی در ایستگاههای سنجش آب منطقهای ثبت شده است گفت: دلیل اختلاف این عدد با میانگین حدود ۷۲ میلیمتری اعلامی اداره کل هواشناسی استان، محل استقرار ایستگاههای ثبت بارندگی است.
او بیشترین میزان بارندگی ثبت شده در استان را ۱۸۶ میلیمتر مربوط به ایستگاه برغان در شهرستان سپیدان و کمترین آن را با میزان صفر میلیمتر مربوط به ایستگاه فورگ در شهرستان داراب عنوان کرد و افزود: میزان بارندگی امسال در مقایسه با میانگین بلندمدت ۵۵ ساله ۶۸ درصد کمتر است؛ امیدوار هستیم امسال نیز همانند سال گذشته با وقوع بارش در ماههای باقیمانده از سال آبی، تاحدودی جبران این کمبود بشود.
بدری با بیان اینکه فارس درای ۹ سد در دست بهرهبرداری با حجم حدود ۳ میلیارد مترمکعب است، گفت: در حال حاضر یک میلیارد و ۱۰۳ میلیون مترمکعب آب پشت سدهای در دست بهرهبرداری فارس وجود دارد؛ این میزان در مقایسه با سال گذشته ۹۰ میلیون مترمکعب کاهش داشته است.
او با اشاره به اینکه، میزان ورودی سدهای فارس اکنون مشابه سال گذشته و به میزان ۱۱.۶ مترمکعب بر ثانیه است، گفت: حجم آب قابل استفاده موجود در مخزن سدهای استان حدود ۶۳۵ میلیون مترمکعب ثبت شده که نسبت به پُرشدگی کامل سد، ۳۷.۶ درصد و نسبت به خالص قابل برداشت ۲۶ درصد است.
بدری خاطرنشان کرد: هماینک حجم ناخالص کل آب موجود در سد درودزن ۵۵۰ میلیون مترمکعب، سد ملاصدرا ۱۳۲ میلیون مترمکعب و سد سلمان فارسی ۴۰۷ میلیون مترمکعب ثبت شده است.
رئیس هیئت مدیره آب منطقهای فارس اضافه کرد: حجم آب قابل استفاده موجود در سد درودزن حدود ۲۲۰ میلیون مترمکعب، سد ملاصدرا ۵۶ میلیون مترمکعب و سد سلمان فارسی ۴۲۴ میلیون مترمکعب است.
او با یادآوری اینکه مساحت کل استان فارس ۱۲۲ هزارکیلومترمربع و دارای ۳۷ شهرستان و جمعیتی بیش از ۵ میلیون نفر است، گفت: وزارت نیرو برای پایش منابع آب موجود در کشور، ۶۰۹ منطقه مطالعاتی در نظر گرفته که ۱۳۴ محدوده مطالعاتی یعنی ۲۲ درصد کل این مناطق مربوط به استان فارس میشود، که از این تعداد ۱۱۹ محدوده کاملا در فارس قرار دارد و مابقی با سایر استانها مشترک است.
بدری در ادامه گفت: متاسفانه میزان برداشت ما از آبخوانها و منابع آب زیرزمینی بیش از میزان تغذیه آنها بوده، امروز بیش از ۹۰ درصد محدودههای مطالعاتی در فارس جزو محدودههای مطالعاتی ممنوعه و ممنوعه بحرانی است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس گفت: به طور میانگین کل حجم بارندگی در این استان بیش از ۳۰ میلیارد مترمکعب است که با توجه به قرارگیری نسبت به خط استوا و موقعیت جغرافیایی فارس، ۳۰ درصد کل آن معادل ۹ تا ۱۱ میلیارد مترمکعب آن جزو آب تجدیدپذیر محسوب میشود.
او با یادآوری اینکه متاسفانه ۹۰ درصد آب تجدیدپذیر در فارس استفاده میشود، حداکثر این میزان در نُرم جهانی را ۴۰ درصد ذکر و اضافه کرد: این امر موجب کاهش پتانسیل آب زیرزمینی در استان و تبعات ناشی از آن شده است.
مدیرعامل آب منطقهای فارس گفت: هرچه برداشت آب بیش از میزان تغذیه آبخوان باشد، یکی از مشکلات فرونشست خواهد بود که بسیاری از استانها با آن مواجه هستند و در فارس هم در شهرستانهایی نظیر مرودشت، بیضا و بخشهای شرقی استان که بارش کمتری دارند شاهد این مشکل هستیم.
بدری با اشاره به اینکه براساس آماربرداری دور سوم در سال ۱۳۹۸، میزان برداشت آب از آبخوانهای فارس را ۶.۷ میلیارد مترمکعب در سال ذکر و خاطرنشان کرد: برپایه این آماربرداری، ۹۰ درصد از این آب در بخش کشاورزی، ۸ درصد در بخش شرب و حدود ۲ درصد در بخش صنعت صرف شده است. البته اگر پایش آماری به روزرسانی شود، شاهد کاهش اندک در مصرف آب بخش کشاورزی و افزایش عدد بخش صنعت هستیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس، دلیل کاهش مصرف آب در بخش کشاورزی را عمدتا افت سطح آب در برخی چاههای کشاورزی و مواجه شدن با خشکی یا شوری این منابع ذکر کرد.
او تعداد منابع آب اعم از سطحی و زیرزمینی در فارس را ۱۰۳ هزار منبع اعلام و با یادآوری اینکه چاهها بیشترین تعداد منابع آب در این استان را شامل میشود، گفت: در استان فارس ۹۰ هزار چاه کشاورزی و غیرکشاورزی اعم از مجاز و غیرمجاز، وجود دارد و این تعداد معادل ۱۶ استان کشور است.
بدری با یادآوری اینکه در فارس حدود ۶۵ هزار حلقه چاه دارای پروانه وجود دارد، آمار تعداد چاههای غیرمجاز فارس را بالا اعلام کرد وگفت: با توجه به تداوم خشکسالی و برداشت بیرویه و غیراصولی، حدود ۵۰ درصد چاههای غیرمجاز استان خشک شده و اکنون حدود ۱۲ هزار حلقه چاه غیرمجاز دارای آب در فارس وجود دارد.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای فارس با اشاره به برنامه جدی وزارت نیرو در مورد پُر و مسلوب المنفعه کردن چاههای غیرمجاز، گفت: از ابتدای سال تاکنون ۲۵۰۰ حلقه چاه غیرمجاز در فارس پُر و مسلوب المنفعه ۴۵۰۰ حلقه چاه مجاز به کنتور هوشمند مجهز شده است و در مجموع ۲۸۰۰۰ حلقه از چاههای مجاز کنتور دار شدهاند و امیدواریم این آمار تا پایان سال افزایش یابد.