نماد آخرین خبر

افزایش بارندگی‌ها در خراسان جنوبی؛ خشکسالی همچنان پابرجاست

منبع
ايرنا
بروزرسانی
افزایش بارندگی‌ها در خراسان جنوبی؛ خشکسالی همچنان پابرجاست

ایرنا/ سال آبی جاری در ایستگاه‌های باران سنجی مراکز شهرستان‌های خراسان جنوبی به صورت میانگین ۴۰ میلیمتر بارندگی به ثبت رسید که نسبت به مدت مشابه پارسال رشد ۱۱۴ درصدی دارد اگرچه این بارندگی‌ها در برخی مناطق باعث ترمیم خشکسالی و کم آبی می‌شود اما سایه خشکسالی همچنان پابرجا است.

خراسان جنوبی با ۱۵۱ هزار کیلومتر مربع مساحت به عنوان سومین استان پهناور کشور جزو مناطق خشک و کم‌آب ایران محسوب می‌شود.

بنابر مستندات موجود وقوع خشکسالی در خراسان جنوبی از سال آبی ۱۳۷۹ - ۱۳۷۸ آغاز شد و همچنان تازیانه‌های آن بر پیکر این استان کویری ادامه دارد.

براساس آمار اداره کل هواشناسی خراسان جنوبی از ابتدای سال آبی جاری (اول مهر ۱۴۰۳) تاکنون به طور میانگین ۴۰ میلیمتر بارندگی در مراکز شهرستان‌های استان ثبت شده که این میزان بارش هرچند نسبت به مدت مشابه سال قبل رشد ۱۱۴ درصدی دارد اما نسبت به بلندمدت کاهش ۲۴ درصدی دارد.

به گفته مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی افزایش ۱۱۴ درصدی بارندگی‌ها در خراسان جنوبی نسبت به سال آبی قبل هم به دلیل اینکه بیشترین مقدار بارندگی‌های سال آبی گذشته در اسفند، فروردین و اردیبهشت بوده، مقایسه منطقی نیست و امیدواری کاذب به ما می‌دهد.

اما بهتر و منطقی است که بارندگی‌های استان نسبت به مدت مشابه بلندمدت (۲۰ سال گذشته) قیاس شود که حجم کاهش در سال آبی جاری نسبت به بلندمدت کاهش ۲۴ درصدی دارد و نشان می‌دهد که خشکسالی بی‌پایان همچنان در گستره استان کویری خراسان جنوبی پابرجاست.

طبق میانگین آماری ۱۰ ساله منتهی به مردادماه سال جاری، ۹۹.۸۶ درصد مساحت خراسان جنوبی متاثر از خشکسالی است که از این مقدار، ۹۴ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید و خیلی شدید است و تنها ۱۴ درصد مساحت استان در وضعیت نرمال قرار دارد.

پدیده افزایش دما یکی دیگر از اثرات خشکسالی در خراسان جنوبی است، به گونه‌ای که میانگین دمای استان در سال زراعی گذشته (۱۴۰۲ – ۱۴۰۳) به ۲۱.۲ درجه رسید که نسبت به سال زراعی قبل‌تر ۲ و سه دهم و نسبت به شرایط نرمال یک و ۶ دهم افزایش دارد که عدد بالایی است.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی معتقد است که کاهش بارندگی در سال آبی جاری نسبت به بلندمدت و پیش‌بینی‌های فصلی، نشان از روند ادامه‌دار خشکسالی‌های بی‌سابقه در این استان است.

جواد نخعی افزود: طبق میانگین آماری ۱۰ ساله منتهی به مردادماه سال جاری، ۹۹.۸۶ درصد مساحت خراسان جنوبی متاثر از خشکسالی است و که از این حجم ۹۴ درصد تحت تاثیر خشکسالی شدید و خیلی شدید است.

وی اظهار کرد: بنابر مستندات موجود وقوع خشکسالی در خراسان جنوبی از سال آبی ۱۳۷۹ - ۱۳۷۸ آغاز شد و همچنان خشکسالی در این استان کویری در سال آبی جاری هم با توجه کاهش بارندگی‌ها ادامه دارد.

نخعی با اشاره به استمرار خشکسالی در خراسان جنوبی، گفت: باید همچنان مدیریت منابع آبی به خصوص در بخش کشاورزی در دستورکار متولیان قرار گیرد تا بتوانیم از چالش‌های تنش آبی با موفقیت عبور کنیم.

وی گفت: سال آبی جاری در ایستگاه‌های باران سنجی مراکز شهرستان‌های خراسان جنوبی به صورت میانگین ۴۰ میلیمتر بارندگی به ثبت رسید که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۱۱۴ درصدی دارد اما نسبت به بلند مدت کاهش ۲۴ درصدی دارد.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی افزود: در مدت مشابه سال آبی گذشته به صورت میانگین ۱۸.۷ میلیمتر و مدت مشابه بلندمدت ۵۲.۷ میلیمتر بارندگی در استان به ثبت رسیده است.

نخعی گفت: از ابتدای سال جاری به ترتیب در حاجی آباد زیرکوه ۶۷.۶ میلیمتر و در اسدیه ۵۹ میلمتر بارندگی‌ به ثبت رسیده که در مقایسه با مدت مشابه بلندمدت که به ترتیب این آمار ۵۶.۴ و ۴۲.۵ بوده بارندگی‌ها در این مراکز شهرستان‌ها از میانگین بلندمدت پیشی گرفته است.

وی بیان کرد: در سربیشه هم از ابتدای سال جاری ۶۲.۶ میلیمتر بارندگی به ثبت رسیده که این مقدار در نرمال بلندمدت ۶۳.۴ بوده در مجموع بارندگی‌ها در این شهرستان هم وضعیت خوبی دارد.

نخعی عنوان کرد: کمترین میزان بارندگی را در سال آبی جاری به ترتیب ۱۶.۵ و ۱۸.۵ میلیمتر در شهرستان‌های طبس و بشرویه به ثبت رسیده است.

وی تصریح کرد: البته افزایش بارش‌ها ممکن است در برخی مناطق باعث ترمیم موقتی شرایط آبی و خشکسالی شود اما همچنان خشکسالی در خراسان جنوبی وجود و استمرار دارد.

مدیرکل هواشناسی خراسان جنوبی اظهار کرد: مطابق با جدیدترین پیش‌بینی فصلی صادر شده تا خرداد سال آتی بارش در استان گرایش به شرایط نرمال دارد و همچنین در بیشتر نقاط استان نیم تا یک درجه سلسیوس نسبت به شرایط نرمال دمای هوا استان افزایشی پیش‌بینی می‌شود.





آخرین خبر خراسان جنوبی در اینستاگرام :
https://instagram.com/skhorasan_today