بیش از ۵ هزار اصفهانی به بیماری پارکینسون مبتلا هستند

ایرنا/ فوق دکترای فیزیولوژی ورزشی بالینی و عضو هیأت مدیره انجمن خیریه پارکینسون اصفهان گفت: بیش از پنج هزار اصفهانی به بیماری «پارکینسون» مبتلا هستند.
محمدعلی طبیبی، فوق دکترای فیزیولوژی ورزشی بالینی و عضو هیأت مدیره انجمن خیریه پارکینسون اصفهان همزمان با «روز جهانی پارکینسون» در جمع خبرنگاران افزود: با توجه به این آمار تنها ۹۰۰ نفر عضو انجمن خیریه پارکینسون اصفهان هستند و از خدمات توانبخشی، درمانی و حمایتی این نهاد استفاده میکنند.
وی با اشاره به آماری که در شهریور۱۴۰۰ منتشر شده است، گفت: اصفهان رتبه نخست کشور در تعداد مبتلایان به این بیماری را دارد و از هر یکصد هزار نفر، ۹۷ نفر به پارکینسون مبتلا هستند.
وی اضافه کرد: این عدد در افراد بالای ۵۰ سال به ازای هر یکصد هزار نفر ۵۰۰ بیمار مبتلاست.
طبیبی، هزینه بالای درمان را بزرگترین چالش این بیماری دانست و گفت: هزینه جراحی و درمان هر بیمار حدود هفت میلیارد ریال برآورد میشود و در بسیاری از موارد، بیماران برای تأمین این هزینهها حتی مجبور به فروش خانه خود میشوند.
وی گفت: نبود تجهیزات تخصصی برای عمل جراحی در اصفهان، مشکلات درمانی را سختتر کرده است و ما میکوشیم تا دستگاه مورد نیاز را برای استان تأمین کنیم اما با تأمین این تجهیزات، هزینه درمان به حدود یک میلیارد تا دو میلیارد ریال کاهش مییابد که همچنان برای بسیاری از بیماران که اغلب از اقشار متوسط و کمدرآمد هستند، رقم بالایی است.
عضو هیأت مدیره انجمن خیریه پارکینسون اصفهان گفت: تلاش ما این است که وابستگی فرد بیمار به خانواده کاهش یابد و از طرفی خانواده نیز بیمار را رها نکند.
طبیبی افزود: بسیاری از خانوادهها برای مراقبت از بیمار، خانهنشین میشوند و دیگر نمیتوانند در اجتماع حضور داشته باشند و تیم ما کمک میکند تا این خانوادهها به زندگی اجتماعی خود بازگردند.
وی با تأکید بر مُزمن بودن بیماری پارکینسون گفت: این بیماری نیازمند خدمات درمانی و توانبخشی مداوم تا پایان عمر است و برخی خانوادهها در ادامه مسیر خسته میشوند و بیمار خود را رها میکنند در حالی که بازتوانی و مداخلات درمانی باید همیشگی باشد.
طبیبی اضافه کرد: شناسایی زودهنگام بیماری، بسیار اهمیت دارد و هدف ما این است که نگذاریم بیمار از استقلال فردی خود خارج شود.
وی توجه به رفتار سالمندان را مهم دانست و گفت: سالمند پرحرف و فعال، اگر به یکباره گوشهگیر و ساکت شود، زنگ خطر است زیرا سالمندان نیاز به تعامل اجتماعی دارند و باید در خانه فعالیت بدنی داشته باشند و بیتحرکی آنان یکی از آسیبزاترین عوامل است.
وی از آلودگی هوا، اختلال خواب، کمتحرکی و تغذیه نامناسب بعنوان مهمترین عوامل خطر برای ابتلا به پارکینسون افراد نام برد و گفت: بدن نیازمند خواب منظم و پیوسته است.
این فوق دکترای فیزیولوژی ورزشی بالینی اختلال خواب به ویژه در دوران بازنشستگی، بینظمی در وعدههای غذایی، حذف صبحانه و بیتوجهی به خوردن شام را از عواملیدانست که در بروز این بیماری مزمن نقش دارد.
طبیبی همچنین در باره تغذیه سالم توضیح داد: رابطه مستقیمی میان مصرف قند و بیماریهای نورولوژیکی وجود دارد زیرا مصرف بالای قند میتواند مغز را دچار اختلال کند اما در مقابل، مصرف سبزیجات پهنبرگ و ماهی برای سلامت مغز مفید است.
وی گفت: در کشورهای آسیای شرقی که مصرف غذاهای دریایی و سبزیجات بیشتر است، آمار ابتلا به پارکینسون نیز پایینتر محسوب می شود بنابراین توصیه میشود که هفتهای دو بار غذاهای دریایی در برنامه غذایی شهروندان گنجانده شود.
وی با تأکید بر اهمیت ورزش گفت: ورزش صبحگاهی برای بسیاری از بیماریها مفید است اما بیماران مبتلا به پارکینسون باید تحت نظر متخصص، تمرینهای اختصاصی و متناسب با وضعیت خود را انجام دهند و باید تفاوت بین فعالیت بدنی روزمره و تمرین درمانی را جدی گرفت.
طبیبی با ابراز تأسف از کمتوجهی نظام سلامت کشور به توانبخشی بیماران پارکینسون تصریح کرد: اگر غربالگری و ارزیابیهای روتین در نظام سلامت جدی گرفته شود، میتوان از پیشرفت بیماری جلوگیری کرد.
۱۱ آوریل مصادف با ۲۳ فرودین به عنوان «روز جهانی پارکینسون» نامگذاری شده است.