چند نفر خاک هرمز را بازگرداندند؟

فارس/ با وجود گسترش کمپین بازگرداندن خاک نقرهای هرمز و نکوهش این اقدام ضد محیط زیستی اما استقبال از آن سرد بوده است و به نظر میرسد باید مسئولان محلی راهکارهای جدی و بازدارندهتری نسبت به صیانت از خاک هرمز انجام دهند.
مسافرانی نوروزی که خاک نقرهای هرمز را با خود به خانه بردهاند، گوششان به کمپینها و نکوهشهای فضای مجازی و رسانهای بدهکار نیست! حدود 10 روز از راه افتادن کمپین بازگرداندان خاکهای هرمز میگذرد و حتی شرکتهای پست خصوصی هم پای کار آمدهاند و اداره کل محیط زیست هرمزگان نیز اطلاعیه داده که خاکهای ارسالی را به جزیره بازمیگرداند اما عملا به گفته داوود مرزیزاده، مدیر روابط عمومی اداره کل محیط زیست هرمزگان، تاکنون فقط 10 بسته خاک هرمز به اداره کل محیط زیست هرمزگان رسیده است.
به گفته وی، روزی یک یا دو بسته خاک از طریق پست به اداره کل میرسد.
این میزان در مقابل آنچه که از هرمز برده شده است، ناچیز است و شاید راهکارهای جدیتری برای صیانت از خاک هرمز میطلبد تا این ذخیرهگاه ارزشمند طبیعی صیانت شده و زین پس دیگر در معرض آسیبهای جدید قرار نگیرد.
هدف چیز دیگری است
راهاندازی کمپین بازگرداندن خاک هرمز که توسط مسافران از هرمز برده شده، شاید ماهیت دیگری را دنبال کند.
بازگرداندن هر میزان ممکن از خاک یک سوی این کمپین است و سوی دیگر آن را باید در فرهنگسازی برای صیانت از خاک این سرزمین جست و جو کرد. این که بخشی از جامعه در خود احساس کنند که بردن خاک هرمز کار نامناسبی بوده و باید آن را به محیط اصلی بازگرداند، نشانه فرهنگسازی در این زمینه است.
کنترلهای محیطی لازم است
علی اردلان زاده، استاد محیط زیست دانشگاه میگوید: خاک سرخ هرمز جنبه خوراکی دارد و نیز در صنعت آرایشی و بهداشتی مورد استفاده قرار میگیرد اما خاک نقرهای هرمز بسیار کم و با ارزش محیطی بالایی است و اگر چه برخی میگویند یک میلیون سال اما من با جرئت میگویم که شاید تا میلیونها سال زمان ببرد که چنین خاک زیبایی در طبیعت تولید شود.
وی پیشنهاد میدهد که در ورودی جزیره هرمز اطلاعرسانی دقیقی نسبت به اهمیت این خاک صورت گرفته و در خروجی جزیره نیز به نوعی کنترلی صورت گیرد که از بردن خاک هرمز توسط مسافران جلوگیری شود.
البته این موضوع بیشتر جنبه فرهنگی دارد و باید مسافران بفهمند که اهمیت این خاک در چیست.
محیط زیست به تنهایی نمیتواند جلوی تاراج خاک هرمز را بگیرد
درحالیکه شنهای نقرهای جزیره هرمز به طور غیرقانونی برای ماساژ پا به تهران منتقل میشوند، فعالان محیطزیست نسبت به تخریب منابع طبیعی هشدار میدهند اما این در حالی است که محیط زیست به تنهایی نمیتواند جلوی تاراج خاک جزیره هرمز را بگیرد و شاید لازم باشد تا دستگاه قضایی در برخی موارد ورود کند.
به لحاظ قانونی نیز برداشت و فروش خاک از سال 1397 ممنوع شده و لذا آن دسته از استفادههای تجاری از خاک هرمز میبایست با دغدغه زیست محیطی پیگیری شود تا شنهای کمیاب نقرهای درخشان هرمز وسیله سوءاستفاده برخی قرار نگیرد.