نماد آخرین خبر

بهبود کیفیت آرد و نان توسط محققان علوم و فنون هسته‌ای ایران در کرج

منبع
باشگاه خبرنگاران
بروزرسانی
بهبود کیفیت آرد و نان توسط محققان علوم و فنون هسته‌ای ایران در کرج

باشگاه خبرنگاران/ محققان پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای ایران در کرج موفق به تولید بهبوددهنده آنزیمی آرد گندم ونان با روش پرتودهی گاما شدند.

مجری طرح با بیان اینکه در کشورهای پیشرفته چند ترکیب انزیمی برای بهبود کیفیت آرد و خمیر ثبت شده و استفاده می شود اما در ایران تاکنون بهبود دهنده غیر شیمیایی استفاده نشده است، گفت:  یکی از دلایل آن دسترسی نداشتن به سویه‌های میکروبی است که قابلیت تولید آنزیم های مورد نیاز در بهبود دهنده را داشته باشند.

وی افزود: یکی از مزیت‌های روش اصلاح ژنتیکی میکروب‌ها با روش پرتوتابی آن است که امکان دسترسی به سویه های موتانت میکروبی پایدار که قابلیت تولید اقتصادی آنزیم‌های مورد نیاز در تولید بهبود دهنده را داشته باشند فراهم می کند.

وی خاطرنشان کرد در پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای سویه های جدیدی از قارچ تریکودرمای بومی کشور تولید شده است که توانایی تولید کمپلکسی از آنزیم‌های زایلانازی یا تخمیرجامد را دارند و این فرآورده آنزیمی به عنوان ماده مؤثره بهبود دهنده آرد عمل می کند.

مجری این طرح گفت: دراین طرح برای کاهش هزینه تولید آنزیم از راهبرد افزایش بهره وری منابع کربن ارزان قیمت (سوبسترای ضایعات کشاورزی شامل سبوس ذرت و گندم به عنوان سوبسترای سلولزی) درشرایط بهینه‌سازی شده در فرمانتسیون مایع استفاده شده واین فراورده آنزیمی به صورت پودر دردست تولید است.

وی افزود: در کشورهای پیشرفته برای ایجادبافت مناسب درخمیر وآرد از ایموسه فایرهای آنزیمی با منشا میکروبی استفاده می کنند که در کشور ما این فناوری پیش از این وجود نداشت و از بهبوددهنده های شیمیایی همچون جوش شیرین استفاده می شود که عوارض گوارشی زیادی برای انسان دارد.

مجری این طرح گفت:  این بهبود دهنده در انواع آرد سفید و سبوس‌دار باعث بهبود کیفیت خمیر، بهبود بافت و حجیم شدن نان، تاخیر در بیات شدن و بهبود کیفیت رنگ دارد.

او افزود: در حال حاضر این طرح مرحله پژوهشی وفناورانه را پشت سر گذاشته ووارد مرحله نیمه صنعتی شده است.

وی گفت: در صورتیکه بهبوددهنده آنریمی ارد و نان به مرحله تولید برسد قیمتش یک دهم نمونه های اروپایی و آمریکایی است.

درحال حاضر با وجود عوارض گوارشی و عدم رغبت برخی نانوایی ها به استفاده از مخمر، نیاز به ماده ای جایگزین که با عملکرد مشابه بر روی آرد های سبوس دار هم بتواند نان حجیم و با کیفیت و بازار پسندی و بافت مناسب تولید کند به شدت احساس می شد، از این‌رو در سازمان انرژی اتمی ایران محققان به دنبال یافتن سویه های میکروبی به منظور تولید این ماده رفتند.





آخرین خبر البرز در اینستاگرام :
https://instagram.com/alborztoday