نماد آخرین خبر

بحران آب در گلستان؛ زنگ خطر آینده‌ای خشک

منبع
ايرنا
بروزرسانی
بحران آب در گلستان؛ زنگ خطر آینده‌ای خشک

ایرنا/ مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان با ابراز نگرانی از وضعیت بحرانی منابع آبی استان، نسبت به کاهش شدید سرانه آب آشامیدنی هشدار داد.

ایرج حیدریان، مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان در جلسه‌ای که با حضور مدیران ارشد وزارت نیرو و مقامات محلی گنبدکاووس برگزار شد، با اشاره به اینکه سرانه آب در گلستان تنها هزار و ۲۵۰ مترمکعب است، اظهار داشت: این رقم در مقایسه با میانگین کشوری هزار و ۶۰۰ مترمکعب و حتی بیشتر در برخی استان‌های همجوار، نشان‌دهنده عمق فاجعه در این منطقه است.

وی با انتقاد از الگوی ناکارآمد مصرف آب در بخش کشاورزی، اعلام کرد که ۸۸ درصد منابع آب زیرزمینی گلستان در این بخش مصرف می‌شود، اما بهره‌وری آن تنها ۳۰ درصد است و ۷۰ درصد آب به هدر می‌رود.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان با مقایسه‌ای تکان‌دهنده افزود: در گذشته، کشت پنبه با مصرف سه هزار مترمکعب آب در هر هکتار انجام می‌شد، اما امروز کشت شالی با مصرف سرسام‌آور ۱۵ هزار مترمکعب در هر هکتار، منابع آبی استان را به تاراج برده است.

حیدریان با اشاره به سطح زیرکشت ۷۰ هزار هکتاری شالی در گلستان، هشدار داد: هر سال یک میلیارد مترمکعب آب، معادل نیمی از منابع زیرزمینی استان، صرف تولید یک محصول می‌شود و نیم دیگر نیز به سایر محصولات زراعی و باغی اختصاص می‌یابد.

وی اصلاح فوری الگوی کشت و توقف کشت محصولات پرآب‌بر را تنها راه نجات منابع آبی گلستان دانست.

مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای گلستان با اشاره به وضعیت وخیم سد گلستان در گنبدکاووس، گفت: این سد که در سال ۱۳۷۹ ساخته شد، به دلیل ورود گل‌ولای ناشی از فرسایش خاک در ۱۱۰ هزار هکتار اراضی شیب‌دار، بخش عمده ظرفیت ذخیره‌سازی خود را از دست داده است.

وی نرخ فرسایش خاک در گلستان را ۹۰ تن در هکتار اعلام کرد که ۶ برابر میانگین کشوری (۱۵ تن در هکتار) است. برای احیای این سد حیاتی که نقش مهمی در کنترل سیلاب‌ها دارد، ۳۰۰ میلیارد ریال اعتبار مورد نیاز است.

حیدریان از برنامه‌های اضطراری برای مقابله با کمبود آب خبر داد. شیرین‌سازی آب دریا یکی از این طرح‌هاست که مجوز آن صادر شده و به‌زودی فراخوان جذب سرمایه‌گذار اعلام خواهد شد. همچنین، تکمیل پروژه‌های زیرساختی مانند خط انتقال آب از سد نرماب به گنبدکاووس نیازمند افزایش سقف اعتباری به ۱۱ هزار میلیارد ریال است که از طریق همکاری با بانک توسعه تعاون و یک شرکت چینی تأمین خواهد شد.

وی تأکید کرد: اگر امروز برای نجات منابع آبی گلستان اقدام نکنیم، آینده‌ای خشک و دشوار در انتظار این خطه سرسبز خواهد بود.

آخرین خبر گلستان در اینستاگرام :
Instagram.com/golestan_today