جلوهگری لالههای واژگون کهگیلویه و بویراحمد

ایرنا/ در حالی که طبیعت مناطق گرمسیری کهگیلویه و بویراحمد رفته رفته رنگ و روی تابستانی گرفته بهار در کوهپایه ها و دشت ها و طبیعت بکر مناطق سردسیری جلوه گری می کند که اوج این زیبایی ها در دشت های محل رویش لاله های واژگون به ویژه منطقه کاکان بویراحمد نمایان است.
اینجا در«دامنه های کوه دنا»، «طسوج»، «سرگچینه»، «جلیل بابکان»، «سرچنار»، «مارگون»، «گُرگو»، «کوه دمه»، «ساورز»، «کاکان»، «مداب»، «سی سخت»، «کوه گل» و «نرم آب» لاله های واژگون به شکل خیره کننده ای با بهار همنوا شده است.
در دشت های لاله های واژگون کهگیلویه و بویراحمد قدرت توصیف برای شرح زیبایی های طبیعت شکست می خورد و اینک نفس باد بهاری با طبیعت همراه شده تا با لطافت روح گردشگران را نوازش دهد.
اینجا قدم زدن در دشت های سرسبزی که اطرافت صدها گل لاله واژگون از خاک سربرافراشته، در زیرآسمان یک دست آبی و هوای مطبوع بهاری درحالی که بلبلان مستانه آوازخوانی می کند تجربیاتی شیرین برای گردشگران به ارمغان آورده است.
لاله های واژگون
آن طور که کارشناسان گردشگری در کهگیلویه و بویراحمد می گویند پهنه ای به وسعت ۲ هزار هکتار رویشگاه لاله های واژگون در این استان تخمین زده شده است.
این گل که با نامهای دیگری مانند اشک مریم ، گل اشک ، لاله اندوهگین ، لاله نگون سار ، گل سر به زیر و تاج قیصر نیز شناخته میشوددر شاهنامه هم به نام اشک سیاوش نامیده شده، چون شاهد مرگ سیاوش بوده و درغم هجران این قهرمان شاهنامه، غمگین و سر به زیر شده است.
لاله های واژگون بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ سانتیمتر از سطح زمین قد میکشد و از گیاهان علفی پیازدار و پایای خانواده سوسنیان است. در جهان بین ۱۲۰ تا ۱۴۰ گونه از آن وجود دارد که در ۸ زیرسرده طبقهبندی شدهاند و بسیار کمیاب هستند. ۱۴ یا ۱۵ گونه از آن در ایران شناسایی شدهاند.
لاله های واژگون در ارتفاعات و مناطق کوهستانی و صخرهای رشد میکند و به همین دلیل گفته میشود، این گل نماد مقاومت و ایستادگی در سرماست. از طرفی دیگر در ایران باستان شما تصاویری از از این گل را در کنار درخت زندگی و کنار پادشاه مشاهده میکنید. به نظر میرسد که در آن دوران، لاله واژگون نماد جاودانگی بودهاست.
نگاهی به شاخص ترین دشت های لاله های واژگون در کهگیلویه و بویراحمد
دشت لالههای واژگون یاسوج یکی از زیباترین و دیدنیترین جاذبههای گردشگری استان کهگیلویه و بویراحمد است این دشت بسیار تماشایی که در منطقه «کاکان» شهرستان بویراحمد قرار گرفته است و در فصل بهار سرشار از گلهای طبیعی رنگارنگ میشود،دشت لالههای واژگون "کاکان"در حدود ۴۰ کیلومتری شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد و مرکز شهرستان بویراحمد قرار گرفته است.
یکی دیگر از مکان ها و رویشگاه های لاله های واژگون کهگیلویه و بویراحمد منطقه دشتراق در مرز بین شهرستان های چرام و بویراحمد است که از شمال به میانتنگان و کوه دمه، از جنوب به نرماب و کوه سیوک، از غرب به دلیمو و کوه ساورز و از غرب به منطقه چنار محدود میشود.
این منطقه سرسبز و رویایی که با مساحتی بالغ بر ۱۰۰ هزار هکتار اگرچه رویشگاه گیاهان متنوعی مانند جاشیر، چویل، تره کوهی، کارده، پونه کوهی، چوک، بیلهر، قارچ، ارزن،گینه است اما از زیباترین جلوه گاه های لاله های وازگون در کهگیلویه و بویراحمد محسوب می شود.
مراقب لاله های واژگون باشیم
رییس اداره امور مراتع و بیابان منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به جلوه های رنگارنگ دشت های لاله های واژگون نقاط مختلف استان از گردشگران خواست مراقب این گل های زیبا باشند.
سلیمان محمدی افزود: لاله های وازگون در کهگیلویه و بویراحمد از گونه های در خطر انقراض نیست اما در صورت نامهربانی های گردشگران و برخی دامداران عشایری احتمال دارد نسل این گونه زیبا و ارزشمند در خطر انقراض قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه گونه خودروی لاله های واژگون از سوی گردشگران به شکل بی رویه ای به منظور کاشت در باغچه های خانگی یا نگهداری در گلدان برداشت می شود تاکید کرد: این گونه ها ممکن است چند روزی در باغچه های خانگی سبز باشد اما خیلی زود پژمرده می شود.
محمدی تصریح کرد: همچنین بخشی از گونه های ارزشمند لاله های واژگون با کوچ زودهنگام عشایر به مناطق ییلاقی با عبور دام ها از بین می رود که ضرورت دارند مردمان ساکن مناطق عشایری مراقب باشند که دام هایشان به گل ها آسیب وارد نکنند.
وی بر لزوم فرهنگ سازی به خصوص از طریق صدا و سیما، رسانه های ارتباط جمعی، تشکل های مردم نهاد و همچنین همکاری سایر دستگاه ها در مقابله با بوته کنی و فروش گیاهان مرتعی تاکید کرد.
ضرورت حفظ میراث زاگرس برای آیندگان
این روزها دشت های گل های وازگون عروس جاذبه های طبیعت زیبای کهگیلویه و بویراحمد شده که البته گردشگران باید ضمن لذت از این میراث طبیعی نسبت به حفظ آن کوشا باشند.
رفتار نامهربانه و دخالت های انسانی و تخریب روزافزون عرصه های طبیعی دامن لاله های واژگون در مناطق مختلف کهگیلویه و بویراحمد را گرفت و هم اینک نگرانی ها برای پیوستن این گل زیبا و تماشایی و جان فزا به جمع گونه های در معرض خطر را برانگیخته است.
با توجه به اینکه برداشت بی رویه گونه هایی از گیاهان دارویی و خوراکی مرتعی این استان شامل کرفس، بیلهر، آنغوزه، باریجه و بن سرخ منجر به قرار گرفتن آنان در فهرست در خطر انقراض شد و حالا بیم آن می رود تا لاله های واژگون هم به این گروه افزوده شود ضرورت دارد گردشگرانی که به دشت های لاله گون کهگیلویه و بویراحمد می روند تنها تماشاگر زیبایی های این طبیعت زیبا باشند و اقدام به چیدن گل ها نکنند.
استان کهگیلویه و بویراحمد، ۵۱۲ هزار هکتار مرتع خارج از جنگل دارد که بیش از ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی ملی این استان دارای پوشش گیاهی مرتعی است.
کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار کیلومتر مربع وسعت بین استانهای فارس، بوشهر، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و خوزستان واقع شده است.