قطار سریعالسیر اصفهان-قم-تهران؛ امید به پایان ۲ دهه انتظار

ایرنا/ اصفهان-ایرنا- عزم جدی دولت چهاردهم، امیدها برای تکمیل پروژه ملی قطار سریعالسیر اصفهان-قم-تهران که ۲ دهه از طرح اولیه آن می گذرد را بیش از پیش کرده و انتظار میرود با رفع موانع مالی، تکمیل این پروژه و بهرهمندی مردم از سفرهای سریع و ایمن محقق گردد.
به گزارش ایرنا، استان اصفهان با دارابودن افزون بر ۱۱ هزار و ۵۰۰ کیلومتر راه و به دلیل موقعیت خاص آن در مرکز کشور به عنوان چهارراه ترانزیت بار و مسافر کشور، همواره رتبه نخست حمل بار و یکی از رتبه های برتر حمل مسافر را داشته است.
مزیت های حمل و نقل ریلی باعث شده، کارشناسان راه همواره بر توسعه و تکمیل خطوط ریلی استان اصفهان تاکید داشته باشند و سالهاست که طرح قطار سریع السیر اصفهان - تهران نه تنها به یکی از برنامههای مهم ریلی دیار نصف جهان بلکه به یکی از پروژههای اساسی و کلان کشور تبدیل شده است.
ایجاد خطوط قطار سریع السیر برای جابهجایی مسافر منجر به افزایش اشتغال و توسعه گردشگری و انتقال فناوری به داخل می شود و می تواند نقش موثری در توسعه اصفهان و شهرهای قم و تهران داشته باشد.
با وجود مزیت های بیشمار پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران، چند سالی است این پروژه با مشکلات تامین اعتباری دست و پنجه نرم می کند که این گزارش به برسی آن می پردازد.
مشخصات پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران
مجری طرحهای زیربنایی استان اصفهان در این پیوند به ایرنا گفت: طرح ملی قطار سریع السیر تهران - قم - اصفهان یک ابرپروژه ریلی به طول ۴۱۰ کیلومتر است که در صورت تکمیل و بهره برداری می تواند سالانه ظرفیت جابجایی ۱۶ میلیون مسافر را در حمل و نقل ریلی کشور ایجاد کند.
علیرضا صلواتی ادامه داد: فاز نخست این طرح، پروژه قطار پر سرعت اصفهان- قم به طول ۲۴۵ کیلومتر است که پیشرفت به نسبت خوبی داشته است.
وی خاطرنشان کرد: حدود ۲ دهه از مطرح شدن این پروژه گذشته و این طرح ملی فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته است.
وی تصریح کرد: در صورت تکمیل سرعت حرکت قطار در این مسیر به حدود ۳۰۰ کیلومتر در ساعت خواهد رسید و برآورد می شود زمان رسیدن بدون توقف این قطار از تهران تا اصفهان یک ساعت و ۴۵ دقیقه باشد و با سرعت حدود ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت نیز در کمتر از ۲ ساعت و بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دقیقه این مسیر طی خواهد شد.
وی با اشاره به اقدامات انجام شده در محدوده اصفهان- قم، خاطرنشان کرد: برای اجرای این طرح تاکنون رفع صدها تعارض تاسیساتی و رفع ده ها معارض ملکی در حدود ۹۰ درصد از مسیر انجام شده و زیرسازی ۷۵ درصد از طول مسیر نیز بطور کامل به پایان رسیده است.
مجری طرحهای زیربنایی وزارت راه خاطر نشان کرد: کاهش مدت سفر، کاهش سوانح جادهای، افزایش اشتغال، توسعه گردشگری، زیارت و کاهش مصرف سوخت از مزایای اجرای این طرح و برای تکمیل آن در مجموع ۳۶ میلیارد "یو آن" نیاز است.
افت و خیز ها در اجرای ابر پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران
طرح قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران از دهههای گذشته همواره مورد پیگیری دولت ها قرار گرفته اما بدلیل تامین نشدن فاینانس و مجوزهای لازم در هر مرحله پس از مدتی با مقداری پیشرفت برزمین مانده است.
۲۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ بود که وزیر وقت کشور در سفر به اصفهان اعلام کرد: در حدود ۴ میلیارد "یوآن" برای این پروژه تأمین اعتبار شده و بقیه هزینه های آن نیز باید در شورای اقتصاد مورد تایید و تصویب قرار بگیرد.
در سفر رییس جمهور شهید به استان اصفهان، این موضوع مورد تاکید دوباره قرار گرفت تا به عنوان طرح اولویت دار کشور مطرح و تامین مالی آن با شتاب بیشتری انجام شود.
در ۳۰ مهر ۱۴۰۲، با مساعدت وزیر راه و شهرسازی وقت و با پیگیری مجری طرحهای زیربنایی وزارت راه و شهرسازی در اصفهان و تعدادی از نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی، مصوبه شورای اقتصاد با موضوع اصلاح مصوبه استفاده از تسهیلات مالی خارجی (فاینانس) برای احداث قطار سریعالسیر اصفهان-قم-تهران از سوی معاون وقت رییس جمهور و رییس وقت سازمان برنامه و بودجه کشور ابلاغ شد.
اهتمام دولت چهاردهم به تکمیل پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران
نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی در این پیوند به ایرنا گفت: پس از استقرار دولت چهاردهم برخی نمایندگان استان با وزیر راه و شهرسازی نشستی برگزار کردند و پیگیری مسائل و مشکلات قطار سریع السیر اصفهان - تهران محور اصلی این صحبتها بود.
مهدی طغیانی ادامه داد: نظر وزیر راه و شهرسازی این بود که تصمیم به توقف این طرح نادرست است و در وزارت راه و شهرسازی چنین تصمیمی گرفته نشده و این طرح باید به سرانجام برسد.
وی اظهار داشت: قطعه اصفهان تا قم قطار سریعالسیر اصفهان - تهران ۲۴۰ کیلومتر طول دارد که ۷۵ درصد زیرسازی مسیر تکمیل و آماده بالاس ریزی و ریلگذاری شده است.
وی در مورد موانع پیش روی این پروژه گفت: بیشترین مشکل این پروژه بحث تمدید LC (بازگشایی اسناد مالی) طرح است که پیشنیاز آن صدور تضمیننامه از سمت سازمان برنامهوبودجه می باشد.
وی خاطرنشان کرد: پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران یک از پروژههای تک وزارت راه و شهرسازی محسوب میشود و حدود یک سالی میشود که این پروژه متوقف شده و این در حالی است که پیش از این یک هزار و ۵۰۰ نفر نیروی انسانی و ۸۰۰ دستگاه راه سازی در ۶ کارگاه موجود فعالیت میکردند و درصورتیکه مشکلات تامین مالی طرح (فاینانس) حل شود این توانایی وجود دارد که پروژه مجدد راهاندازی و تا پایان دولت چهاردهم به نتیجه برسد که چنین ارده و عزمی در دولت چهاردهم مشاهده می شود.
نماینده اصفهان در مجلس شورای اسلامی تصریح کرد: در زمان حاضر مسائلی در مورد مدل انجام این کار و میزان سرمایه گذاری دولت و بخش خصوصی باقی مانده که باید بررسی شود اما تردیدی در مورد اصل انجام این طرح در دولت چهاردهم وجود ندارد و در صورتی که وزارت راه و شهرسازی به طور جدی جلو بیاید و بانک مرکزی و سازمان برنامه را مجاب کند، دولت چهاردهم میتواند این طرح را در دوره چهار ساله خود تکمیل کند.
طغیانی خاطرنشان کرد: جدیت وزارت راه و شهرسازی در این مساله از اهمیت ویژه ای برخوردار است و انتظار می رود در این دوره با پیگیری شخص وزیر راه و شهرسازی، طرح قطار سریع السیر اصفهان - تهران پس از ۲ دهه به سرانجام برسد.
تامین مالی چالش اصلی پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران
مدیر پروژه قطار تهران- قم- اصفهان نیز در بازدید هفته جاری وزیر راه و شهرسازی از این پروژه ملی گفت: برای تکمیل این پروژه باید موانع مالی پروژه و مشکلات اعتبارات اسنادی (LC) آن برطرف شود و ضرورت دارد تا تضمیننامه پروژه نیز از سمت سازمان برنامه و بودجه بروز شود.
یونس عظیمینیا خاطرنشان کرد: با تمدید اعتبارات اسنادی (LC) پروژه، کارگاه های این طرح فعال خواهند شد و قطعه قم-اصفهان که ۲۴۰ کیلومتر طول دارد و ۷۵ درصد زیرسازی آن تکمیل شده است به سرعت آماده ریلگذاری می شود.
وی با اشاره به عزم دولت چهاردهم برای تکمیل این طرح گفت: برآورد می شود قطعه اصفهان تا قم تا پایان دولت چهاردهم به بهره برداری برسد و مردم از این پروژه ملی بهره مند شود.
بستر لازم برای تکمیل پروژه قطار سریعالسیر تهران–اصفهان فراهم شده است
وزیر راه و شهرسازی نیز در بازدید هفته جاری خود از پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران در نشست مشترک «شورای برنامه ریزی و توسعه» و «شورای مسکن» استان اصفهان خواستار بازنگری در اجرای این پروژه ملی و توجه بیشتر به آن شد و بر لزوم گسترش فناوری آن به شهرهایی مانند مشهد نیز اشاره کرد.
فرزانه صادق ادامه داد: بستر لازم برای تکمیل پروژه قطار سریعالسیر تهران–اصفهان فراهم شده و در این مسیر، اولویت با نام استانها نیست، بلکه مهمترین هدف، ورود فناوریهای نوین صنعت ریلی به کشور است.
وی یادآور شد: اجرای پروژههای دیگری مانند پروژه قطار سریعالسیر اصفهان- قم- تهران در دیگر کریدورها کشور نیز ضروری است و تداوم این روند، زمینهساز اعتماد سازی متقابل و جذب سرمایهگذاران داخلی و خارجی خواهد شد.
به گزارش ایرنا، اَبَرپروژه قطار پرسرعت اصفهان- قم- تهران یکی از پروژههای ملی کشور در بخش حمل و نقل بوده که حدود ۲ دهه از مطرح شدن آن گذشته و فراز و نشیب های زیادی را پشت سر گذاشته است.
طول کل مسیر پروژه قطار پرسرعت اصفهان- قم- تهران ۴۱۰ کیلومتر و طول مسیر اصفهان- قم ۲۴۵ کیلومتر است.
با بهرهبرداری از این پروژه، مسیر اصفهان تا تهران با سرعت حدود ۲۵۰ کیلومتر بر ساعت در کمتر از ۲ ساعت و بین ۱۰۰ تا ۱۲۰ دقیقه طی میشود.
ایجاد گسترش شبکه ریلی در جابهجایی مسافر، افزایش اشتغال و توسعه گردشگری و استفاده و انتقال فناوری در زمینه ریلی از اهداف اجرای طرح قطار پرسرعت اصفهان- قم- تهران است.
فرزانه صادق وزیر راه و شهرسازی ابتدای هفته جاری در دومین روز از سفر خود به استان اصفهان از پروژه قطار سریع السیر اصفهان در محدوده استان و در کیلومتر ۲۱۷ این پروژه بازدید کرد.