نماد آخرین خبر

زنگ خطر انقراض؛ گیاهان دارویی ایلام در تنگنای برداشت بی‌رویه

منبع
ايرنا
بروزرسانی
زنگ خطر انقراض؛ گیاهان دارویی ایلام در تنگنای برداشت بی‌رویه

ایرنا/ با رویش بهاری گیاهان دارویی در ایلام، برداشت بی‌رویه این گنجینه‌های طبیعی زنگ خطر انقراض آن‌ها را به صدا درآورده است؛ آیا می‌توان به این گنجینه‌های ارزشمند جان دوباره داد؟

استان ایلام، این نگین سبز غرب ایران، با داشتن بیش از هزار گونه گیاه وحشی و خودرو، یکی از غنی‌ترین رویشگاه‌های گیاهی کشور محسوب می‌شود اما این ثروت طبیعی، در سال‌های اخیر با تهدیدی جدی مواجه شده است؛ تهدیدی که ناشی از برداشت بی‌رویه و غیرمسئولانه گیاهان دارویی و خوراکی است.

این استان، با ویژگی‌های جغرافیایی و اقلیمی خاص خود، رویشگاه انواع گیاهان وحشی و خودرو همچون والک (تره یا ترگ)، کنگر، پنیرک (تولیه)، گل گاوزبان، ختمی، شکرتیغال، بابونه، بومادران، قارچ، تش‌نداری، پیاز کوهی (پیچک)، آواندول (ون گی)، قارچ تارافل (دنبلان)، آویشن و پونه کوهی است که دارای خواص خوراکی و دارویی است.

با این حال، برداشت بی‌رویه و حتی غارت گونه‌های این گیاهان زنگ خطر انقراض آن‌ها را به صدا درآورده است، این تهدید منحصر به ایلام نیست و در سایر رویشگاه‌های طبیعی کشور نیز قابل مشاهده است.

طبق آمارهای موجود، در استان ایلام بیش از هزار گونه گیاه وحشی و پرورشی و ۳۳۶ گونه از گیاهان دارویی و خوراکی به طور طبیعی رشد می‌کنند.

لزوم حفاظت، احیا و توسعه گیاهان طبیعی

بابک علی‌میرزایی، رئیس اداره امور مراتع اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام اظهار کرد: کاهش بارندگی و بروز پدیده خشک‌سالی تاثیر منفی بر عرصه‌های طبیعی استان گذاشته و موجب تنش اکولوژیکی و کاهش تراکم گیاهان مصرفی شده است.

علی‌میرزایی افزود که کاهش تراکم این گیاهان مصرفی به خاطر شرایط نامساعد بارش‌ها و همچنین برداشت بی‌رویه و غیر اصولی آن‌ها صورت گرفته که برخی گونه‌ها، به ویژه پیاز کوهی، والک و آواندول را در معرض خطر انقراض قرار داده است.

وی با اشاره به سیاست‌های حفظ و احیای محصولات جنگلی و مرتعی گفت: طبق قانون حفاظت و بهره‌برداری از جنگل و مرتع، بهره‌برداری از محصولات فرعی جنگل و مرتع باید با نظارت کارشناسان منابع طبیعی و آبخیزداری و با رعایت اصول قانونی صورت گیرد.

رئیس اداره امور مراتع اداره‌کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان ایلام همچنین افزود: افرادی که طرح مرتع‌داری دارند و بهره‌برداران مجاز می‌توانند با مجوز منابع طبیعی نسبت به کاشت گیاهان دارویی و خوراکی در عرصه‌های مرتعی اقدام کنند.

اقدامات ضروری برای مقابله با برداشت بی‌رویه

علی‌میرزایی تأکید کرد که برداشت گیاهان خوراکی و دارویی باید به روش اصولی انجام گیرد و گیاهان باید از سطح و ساقه چیده شوند تا برای سال‌های آتی نیز قابلیت رشد داشته باشند.

به گفته وی، بهره‌برداران باید فقط به اندازه مصرف خانوار خود برداشت کنند و از جمع‌آوری گیاهان به مقادیر زیاد خودداری نمایند.

حفاظت از گیاهان دارویی و خوراکی ایلام، نه تنها به عنوان بخشی از سرمایه‌های طبیعی استان بلکه به عنوان میراثی ماندگار برای نسل‌های آینده، امری ضروری و حیاتی به شمار می‌رود.

آگاه‌سازی مردم، نظارت جدی بر برداشت‌ها و مسئولیت‌پذیری بهره‌برداران می‌تواند نقش تعیین‌کننده‌ای در حفظ و پایداری این گنجینه‌های طبیعی ایفا کند.

بدون همراهی مردم و رعایت اصول کارشناسی، چشم‌اندازی روشن برای تداوم رویش این گیاهان ارزشمند متصور نیست و بیم آن می‌رود که طبیعت ایلام، زیبایی و غنای دیرینه خود را از دست بدهد.





آخرین خبر ایلام در اینستاگرام :
https://www.instagram.com/akharinkhabar_ilam/