نماد آخرین خبر

زنگ خطر تب برفکی از شمال خراسان جنوبی به صدا درآمد!

منبع
ايرنا
بروزرسانی
زنگ خطر تب برفکی از شمال خراسان جنوبی به صدا درآمد!

ایرنا/ شناسایی ۲ مورد تب برفکی در شهرستان‌های قاینات و زیرکوه در شمال خراسان جنوبی زنگ خطر شیوع این بیماری واگیر دامی را به صدا درآورده و کارشناسان دامپزشکی قرنطینه و واکسیناسیون را مهمترین اقدامات پیشگیرانه و مقابله ای در این زمینه می دانند.

تب برفکی یک بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که به عنوان طاعون برای صنعت دامداری محسوب می‌شود و موجب بیمار شدن حیوانات زوج سُم از جمله گاو اهلی و اعضای خانواده گاوسانان خواهد شد.

این ویروس در ابتدا به مدت ۲ تا سه روز تب شدید ایجاد کرده و در نهایت با ظهور تاول هایی در داخل دهان و روی پا و پاره شده آنها منجر به لنگ شدن حیوان می‌شود که بسیار واگیردار است.

کنترل بیماری منوط به واکسیناسیون، مراقبت شدید نقل و انتقال حیوانات، قرنطینه کردن حیوانات مبتلا، اعمال محدودیت در خرید و فروش حیوانات و گاهی معدوم سازی میلیون‌ها راس دام است.

بیماری تب‌برفکی به‌عنوان یکی از بیماری‌های ویروسی فوق‌العاده واگیر دام است که در صورت وقوع و اپیدمی خسارات اقتصادی فراوانی به دامداران و تولیدکنندگان وارد می‌کند.

اواخر پاییز سال گذشته شیوع این بیماری در یکی از مجتمع‌های دامداری اسلامیه شهرستان فردوس موجب بروز نگرانی‌هایی شد.

بر اساس بررسی‌ها نقل‌ و انتقال بدون مجوز دام به این مجتمع عامل اصلی انتقال بیماری از خارج استان بوده است.

گرچه انتشار فیلم‌های دردناک از تلف شدن دام‌ها در این مجتمع دامداری قلب‌ها را به درد آورد اما اقدامات به موقع مدیریت بحران و اداره کل دامپزشکی استان کمتر از یک ماه این بیماری واگیر در بین دام‌ها مهار شد.

با وجود اینکه برنامه واکسیناسیون تب برفکی سالانه ۲ نوبت انجام می‌شود اما موردی از بیماری در شهرستان‌های قاین و زیرکوه نیز اخیر شناسایی شده که تاکید مجدد بر انجام اقدامات مقابله ای و پیشگیرانه به موقع است.

لزوم تقویت زیرساخت‌های مقابله ای در دمداری‌ها

آنطور که مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی آمار می‌دهد سال گذشته ۲ میلیون و ۲۸۷ هزار و ۴۰۱ نوبت سردام سبک و سنگین علیه بیماری تب برفکی واکسینه شده اند ولی از آنجایی که برخی از دام‌ها ممکن است آبستن باشند واکسیناسیون آنها به درخواست دامدار به تاخیر می‌افتد و نمونه‌های کشف شده اخیر از این دست هستند.

سید محمد مهدی احمدی اظهار کرد: واکسیناسیون تب برفکی سالی ۲ نوبت به صورت همزمان در سراسر کشور انجام می‌شود که مرحله اول شهریور ماه و مهرماه است و مرحله دوم در بهمن و اسفند باید صورت گیرد.

وی یادآور شد: یکی از عوامل اصلی شیوع بیماری‌های واگیر در بین دامداری های استان را ضعف برخی زیرساخت های مقابله ای عنوان کرد و گفت: البته این موضوع در دامداری های صنعتی وضعیت نسبتا خوبی دارد اما دامداری های نیمه صنعتی و مجتمع های گاوداری وضعیت نامناسب بوده و نیاز به اصلاح دارد.

مدیرکل دامپزشکی خراسان جنوبی با تاکید بر لزوم فعال کردن چاله ضدعفونی درب دامداری و درب‌های داخلی و شیردوش افزود: استفاده از مواد ضدعفونی مناسب و تعویض آب چاله پس از غیرفعال شدن،نصب نرده واکسیناسیون با طول مناسب برای گاوها به تفکیک رده سنی و جثه دام،اصلاح سیستم دفع فاضلاب دامداری به چاله سپتیک و عدم خروج فاضلاب به خارج دامداری از دیگر الزامات برای پیشگیری شیوع بیماری‌های واگیر دامی است.

وی با اشاره به اینکه خارج نشدن کود و فضولات گاوداری از دامداری نیز مورد تاکید است ادامه داد:کود باید در داخل دامداری در محل مخصوص دپو و ضدعفونی و عقیم سازی شود و سپس با کامیون مستقیما از گاوداری خارج شود.

احمدی گفت:در نظر گرفتن باربند مخصوص قرنطینه برای دام‌های تازه وارد یا مشکوک با فاصله دورتر از سایر باربندهای دیگر دام‌‍ها،نگهداری دام بر اساس ظرفیت هم از دیگر موارد ضروری است زیرا متاسفانه تراکم دام در اکثر گاوداری‌ها خطرناک و در هنگام بروز بیماری نقش مهمی دارد.

واکسیناسیون منظم راهکار مهم مقابله ای

رئیس اداره مبارزه با بیماری‌های دامی اداره کل دامپزشکی خراسان جنوبی هم گفت: مهمترین راهکار مقابله ای با تب برفکی واکسیناسیون به موقع دام‌ها طبق برنامه منظم است.

علی اکبر عندلیبی با تاکید بر رعایت مسایل بهداشتی و امنیت زیستی در دامداری‌ها اظهار کرد: رعایت قرنطینه ای در خصوص حمل و نقل دام و فرآورده‌های خام دامی، نگهداری نکردن همزمان گوسفند و بز در گاوداری، نگهداری نکردن مرغ و دیگر ماکیان در دامداری و نصب نرده واکسیناسیون مناسب برای تزریق واکسن مورد تاکید است.

وی یادآور شد: تب برفکی درمان اختصاصی ندارد و باید تکیه بر درمان‌های حمایتی باشد لذا شستشوی محل‌های ضایعات و جراحات با محلول‌های قلیایی، آنتی بیوتیک تراپی برای کنترل عفونت ثانویه، پودر اشتها آور و تجویز ویتامین‌های A،D۳،E از مهمترین اقدامات است.

ضرب الاجل پیشگیری از تهدیدات زیستی در استان

اهمیت پیشگیری از بیماری‌های واگیردار در بین دامداری‌های استان تا جایی است که استاندار خراسان جنوبی هم چند روز قبل ضرب الاجل برای آن مشخص کرد و گفت: تهدیدات زیستی در حوزه انسان، دام، طیور و غذا حایز اهمیت است از همین رو پیشگیری از شیوع تب برفکی، آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان و مبارزه با ملخ‌های کوهان‌دار باید در اولویت استان قرار گیرد.

سید محمد رضا هاشمی افزود: با توجه به وسعت استان و خشکسالی‌های پیاپی، رصد تهدیدات زیست محیطی و اعلام هشدارهای لازم از اهمیت زیادی برخوردار بوده که باید به آن توجه کرد.

وی ادامه داد: کاهش بارندگی ممکن است نگرانی‌هایی در حوزه بیماری‌ها ایجاد کند که توجه لازم در بحث واکسیناسیون دام ضروری بوده و فقط نباید نگاه به اعتبارات استانی باشد.





آخرین خبر خراسان جنوبی در اینستاگرام :
https://instagram.com/skhorasan_today