نماد آخرین خبر

جریان زندگی عشایری در طبیعت لرستان

منبع
ايرنا
بروزرسانی
جریان زندگی عشایری در طبیعت لرستان

ایرنا/ سرسبزی طبیعت بی مثال لرستان بار دیگر آغوش مادرانه خود را به روی عشایر گشوده است تا جریان زندگی در کوه و دشت سرزمین زیبایی‌ها و مواهب الهی جاری شود.

با فرا رسیدن فصل بهار و آغازی نو برای از سرگیری زندگی با امید به روزهای پربرکت، زمان کوچ بهاره در طبیعت مهربان لرستان فرا رسیده و صدای زنگوله گله ها به بلندای قدمت زندگی عشایری در میان کوه و دشت این استان پیچیده است.

زندگی عشایری در لرستان بخشی از فرهنگ غنی و معرف همت و سخت کوشی این قشر از مردمان است تا با استقامتی بهره گرفته از سترگی کوه ها و طبیعت هزار توی این استان آن را به نمایش بگذارند و اکنون بار دیگر زمانی فرا رسیده است که زنگوله های کوچ در میان کوه و دشت لرستان بانگ رحیل سر دهند.

طبیعت پرسخاوت لرستان در هر گوشه و کناری همچون مادری مهربان آغوش مادرانه خود را به روی عشایر ساکن در این مناطق گشوده و با بهره گیری از نعمت های الهی، سفره های مهمان نوازی خود را برای آنان گسترده است تا با سخت کوشی و همت والای خود به کار و تلاش بپردازند و علاوه بر گذران زندگی عشایری چرخه اقتصاد را نیز در این استان پویا کنند.

جامعه عشایری لرستان با تمام دشواری ها و در میانه زندگی سنتی گذشتگان و مدرن امروزی سهم قابل توجهی از چرخه تولید را در این استان ایفا می کند و حدود ۱۴ هزار خانوار این قشر زندگی توام با صلابت را می گذرانند.

زندگی عشایری نمونه ای بارز از انسجام و همدلی را به دیگر اعضای جامعه نمایش می دهد به نحوی که سختی ها و قاعده مندی آن به تک تک اعضاآموخته است همه باید با تقسیم کار، سهمی برعهده بگیرند و همچون یک پیکر واحد در دل طبیعت زندگی خود را اداره کنند.

خانواده عشایری متشکل از اعضایی توانمند و مسولیت پذیر است که همچون حلقه های زنجیر در اتصالی جدانشدنی و مرتبط برای گذران زندگی پرتکاپو، وابسته به ایفای نقش تمام افراد خانواده است چراکه تک تک افراد در آن نقش های مهمی ایفا می کنند.

کوچ بهاره در لرستان آغاز شد

معاون اداره کل امور عشایری لرستان گفت: کوچ بهاره هزاران خانوار عشایری استان آغاز شده است و تا ۱۵ اردیبهشت ادامه دارد که در این مدت ۱۱ هزار و ۲۰۰ خانوار عشایر به همراه ۹۰۰ هزار راس دام سبک کوچ می‌کنند.

فضل الله دریکوند با بیان اینکه عشایر لرستان از مناطق قشلاقی به سمت ییلاق کوچ می‌کنند اظهار داشت: توصیه می شود عشایر استان دام‌ خود را با خودروی حمل دام جابجا و از حرکت در مسیر خیابان های شهری و جاده خودداری کنند.

وی ادامه داد: به منظور جلوگیری از خسارت به عرصه‌های طبیعی، دام‌ها نباید در مزارع و مراتع رها شوند، همچنین در هنگام بارندگی بهاره از قرار گرفتن در مسیر رودخانه خودداری شود.

دریکوند بیان کرد: دستگاه‌های اجرایی همچون هلال‌احمر، منابع طبیعی و آبخیزداری، شبکه بهداشت و درمان و جهاد کشاورزی خدمات مورد نیاز را برای کوچ ایمن خانوارهای عشایر در زمان جابجایی ارائه می دهند و در این راستا خدماتی از قبیل توزیع علوفه دامی، آرد، نفت، گاز و آب قبل از کوچ عشایر تامین شده است تا در این زمینه مشکلی نداشته باشند.

توزیع۱۷ هزار تن تن علوفه و خوراک دام در مناطق عشایری لرستان

معاون اداره کل امور عشایری لرستان گفت: سال گذشته بیش از ۱۷ هزار تن علوفه دامی جو و کنسانتره بین عشایر استان توزیع شد.

دریکوند افزود: به منظور تامین سوخت عشایر استان سالانه پنج میلیون لیتر نفت توزیع می شود و علاوه براین ۲۴۰ هزار سیلندر گاز نیز بین عشایر استان توزیع شده است.

وی با بیان اینکه توزیع آردخانه پزی نیز در دستور کار قرار گرفته است اظهار داشت: همچنین ۵۰ دستگاه تانکر آبرسان و ۲ هزار سیلندر چرخدار نیز در این مناطق توزیع و ۱۳ دستگاه کامیون آبرسان ۱۲ هزار لیتری جهت آبرسانی به مناطق عشایری استان نیز تامین شد.

وی با بیان اینکه ۷۰۰ دستگاه پنل خورشیدی در این مناطق به منظور تامین روشنایی بین عشایر استان توزیع شده است ادامه داد: اجرای پروژه آب پایدار، توزیع لوله پلی اتیلن، حفاری چاه، بهسازی چشمه و احداث آبشخور دامی از دیگر فعالیت های امور عشایر استان است.

دریکوند با اشاره به واکسیناسیون دام های عشایری استان اظهار داشت: شغل اصلی عشایر استان دامپروری و زندگی آنها متکی به آب و مراتع است که با توجه به بارندگی های امسال وضعیت مراتع و رودخانه های استان مطلوب می باشد.

وی با بیان اینکه بخش عمده ای از کوچ عشایر استان توسط خودروهای حمل بار انجام می شود افزود: هزینه سنگین حمل و نقل برای عشایر در مواردی بسیار سخت است اما تنها تعداد محدودی از عشایر استان جهت استفاده از مراتع میان بند، کوچ را بصورت سنتی انجام می دهند که در راستای رفع این مشکل و در خصوص هزینه های سنگین کوچ، مکاتباتی با راهداری استان انجام شده است.

دریکوند افزود: یکی از مشکلات کوچ در لرستان طی چند سال گذشته با توجه به افزایش قیمت زمین این است که مکان های ایل راه و محل اطراق عشایر توسط مالکان تملک و منجر به مشکلات و اختلافاتی شده و در این راستا چندین پرونده قضایی نیز تشکیل شده است.

وی ادامه داد: ایجاد راه های عشایری یکی از وظایف امور عشایر است که در این زمینه راه شکافی، ایجاد ابنیه و حتی احداث پل و شن ریزی انجام می شود همچنین مسیرهای مسدود ناشی از سیل و بارندگی، بازگشایی، مرمت و نگهداری می شوند.

وی با اشاره به آموزش های لازم برای جامعه عشایری استان اظهار داشت: در راستای پرورش، پرواربندی و بیماری های مشترک دام و انسان و بهداشت محیط سال گذشته یک هزار و ۲۰۰ نفر روز آموزش ارایه شده است.

ارایه خدمات عمرانی و زیربنایی به منظور ماندگاری عشایر لرستان

معاون اداره کل امور عشایری لرستان بیان کرد: مرمت و نگهداری راه های عشایری، احداث پل، جایگاه عرضه نفت، گاز و تامین آب شرب، آبی کردن زمین های دیم، حفاری چاه و بهسازی چشمه ها، توزیع لوله آب، آرد و علوفه دامی بصورت ماهیانه در اولویت این اداره کل قرار دارد.

وی اظهار داشت: در راستای ارایه خدمات هر چه بیشتر به عشایر استان ماشین آلات مورد نیاز راهسازی در حال تجهیز و آماده سازی هستند و تعدادی نیز در مناطق گرمسیر پلدختر و هم مرز با خوزستان مستقر می باشد.

وی با اشاره به مرمت و نگهداری راه های عشایری استان اظهار داشت: ۲سال گذشته ۳۵۰ کیلومتر راه عشایری استان مرمت و نگهداری شده است.

وی با بیان اینکه سال ۱۵۰ کیلومتر راه عشایری در سطح استان ایجاد و مرمت شده است ادامه داد: در حوزه عمرانی به منظور ایجاد راه، ابنیه فنی و مرمت و نگهداری محورهای عشایری استان ۷۴۰ میلیارد ریال هزینه شد.





آخرین خبر لرستان در اینستاگرام :
https://instagram.com/lorestan_todayy