کمبود روغن خوراکی در بازار اراک و پاسخ مسئولان

ایرنا/ به دنبال کمبود روغن خوراکی در استان مرکزی که متولیان امر دلیل آن را تعطیلی کارخانجات تولید روغن در ایام نوروز و یا تعمیرات و بهروزرسانی ماشینآلات عنوان کردهاند، برخی فروشگاههای مواد غذایی اقدام به فروش اجباری هر نوع کالا به ازای خرید روغن میکنند که این مهم از سوی تعزیرات حکومتی استان ممنوع اعلام شده است.
بازار روغن خوراکی با چالشهایی از جمله کاهش تولید داخلی، فقدان سیاستهای حمایتی، محدودیتهای ثبت سفارش، خرید مضاعف، ذخیره خانگی، تورم زدگی، عدم ثبات نرخ ارز روبهرو است. این عوامل هر از گاهی منجر به کمبود این کالای اساسی در بازار میشود.
این روزها صفهای طولانی مقابل فروشگاهها، قفسههای خالی در بازارهای محلی، و رشد قیمتها تنها بخشی از تصویر فعلی این مسئله را به نمایش میگذارند. این وضعیت، نهتنها معیشت مردم، بلکه صنایع غذایی وابسته به این محصول را نیز تحت تأثیر قرار داده است.
احتمال احتکار روغن توسط مغازهداران بسیار ضعیف است زیرا شرکتهای توزیع آنقدر روغنی به صنوف نمیدهند که بتوان آن را احتکار کرد و میتوان گفت منشأ کمبود روغن در بازار از بخش تولید است، زیرا کارخانهها و شرکتهای توزیع به صورت قطره چکانی روغن خوراکی را به صنوف اختصاص میدهند و پاسخگوی نیاز فعلی مردم نیست.
آغاز توزیع مجدد روغن نباتی
به گفته علی فاضلی، رئیس هیات مدیره انجمن روغن نباتی با اتمام تعطیلات توزیع مجدد روغن نباتی دوباره آغاز شده است و مشکلی برای تامین مصرف خانوار نداریم.
فاضلی افزود: طبق روال معمول حجم تولید و عرضه در تعطیلات نوروزی به دلیل تعطیلی کارخانجات یا تعمیر دستگاهها کاهش مییابد و از طرفی محدودیتهایی برای حمل و نقل وجود دارد.
به گفته وی، با اتمام تعطیلات، توزیع مجدد روغن نباتی دوباره آغاز شده است و مشکلی برای تامین مصرف خانوار وجود ندارد.
فاضلی بیان کرد: با توجه به تاخیر در تخصیص ارز، استمرار این روند موجب شده تا با کمبود عرضه روغن مواد اولیه فروردین و اردیبهشت ماه روبرو شویم.
تخلف صنوف در فروش اجباری کالا همراه با روغن خوراکی توسط شرکتهای پخش در اراک
احسان امینی، رییس اتحادیه خواربار و لبنیات اراک گفت: فروش اجباری هر کالای دیگری همراه با روغن خوراکی در بازار اراک ممنوع است و لازم است بازرسان تعزیرات حکومتی، سازمان حمایت از مصرفکننده به این مهم، ورود کنند.
امینی افزود: برخی از شرکتهای توزیعکننده روغن در اراک به علت کمبود روغن خوراکی، مغازهداران و صاحبان فروشگاههای بزرگ را مجبور به خرید سایر کالاها در خرید روغن خوراکی میکنند.
وی با بیان اینکه، قیمت روغن خوراکی در بازار ۲۰ درصد افزایش یافته، تاکید کرد: شرکتهای بزرگ تولیدکننده روغن میزان فروش را کاهش دادهاند و این موضوع باعث کمبود محسوس روغن در بازار فروش اراک شده است.
رئیس اتحادیه خواربار و لبنیات اراک اضافه کرد: اکنون فروشگاهها و مغازهداران در اراک از عرضه روغن خوراکی به تعداد مورد نیاز خریداران خودداری میکنند و محدودیت فروش را اعمال میکنند.
امینی تصریح کرد: برخی شرکتهای پخش در هفته، یک یا ۲ کارتن روغن در اختیار فروشگاهها قرار میدهند درحالی که نیاز فروشگاهها بیش از این تعداد است.
تلاطم در بازار روغن خوراکی به زودی رفع میشود
محمدرضا گودرزی، مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی با تاکید براین که، این معضل در سطح ملی هم وجود دارد، گفت: روغن خوراکی به دلیل اینکه قیمت آن متاثر از ورود نهادههای دامی به کشور و از طرفی تحت تاثیر سیاست دولت در نرخ ارز قرار دارد، موجب شده تا کمبودهایی در بازار بروز کند.
گودرزی افزود: سیاستها در تعیین قیمت تدوینگری نشده و تابع شرایط اقتصادی شده است و این مهم موجب شده تا تلاطم در بازار روغن شکل گیرد.
وی بیان کرد: از دلایلی که باعث شده تا بازار روغن خوراکی دچار نوسان شود این است که در توزیع کالا برگ یارانهای که ۱۱ قلم را شامل شده، مردم بیشتر متقاضی خرید برنج، روغن و مرغ هستند.
مدیرکل دفتر هماهنگی امور اقتصادی استانداری مرکزی اضافه کرد: نگرانی مردم از بالا رفتن نرخ ارز و انتظارات تورمی، موجب شده تا خرید مضاعف مردم و در نتیجه ذخیره خانگی در کالای اساسی گسترش یابد که زمینه کمبود را در سطح بازار فراهم کرده است.
گودرزی گفت: برای حل این مشکل، موضوع به مراجعی نظیر وزارت جهاد کشاورزی و وزارت کشور اعلام شده تا در شورای ملی تنظیم بازار مطرح و امید است در روزهای آتی کمبودها رفع شود.