سهشنبههای تسهیلگری؛ ابتکار استاندار خراسانشمالی برای نجات تولید

ایرنا/ سالن جلسات اتاق بازرگانی سهشنبه ها میزبان داستانهایی واقعی از امید، تولید و جنگیدن با موانع است؛ جایی که استاندار بیواسطه پای حرف سرمایهگذاران مینشیند تا گرههایی که سالها کور ماندهاند، بالاخره باز شوند.
سالهاست تولیدکنندگان و سرمایهگذاران از پیچوخمهای اداری، سنگاندازیهای قانونی و نبود همافزایی در نظام مدیریتی کشور گلایهمندند، استاندار خراسان شمالی با ابتکاری ساده اما مؤثر، سازوکاری تازه برای گفتوگوی بیواسطه دولت و بخش خصوصی بنیان نهاده است.
ابتکاری که حالا با نام «سهشنبههای تسهیلگری» شناخته میشود و در حال بدل شدن به الگویی موفق در تحقق شعار سال یعنی «سرمایهگذاری برای تولید» است.
این نشستها که با محوریت اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی بجنورد و با حضور شخص استاندار و مدیران دستگاههای اجرایی برگزار میشود، فرصتی واقعی برای شنیدن صدای کارآفرینان و باز کردن گرههای فرسوده بوروکراسی از مسیر توسعه استان است.
از گفتوگو تا گرهگشایی
در سهشنبههای تسهیلگری، نه گزارشهای صوری قرائت میشود و نه تعارفات معمول اداری، بلکه هر هفته پروندهها و مشکلات واقعی سرمایهگذاران و تولیدکنندگان روی میز مدیران اجرایی استان قرار میگیرد و شخص استاندار با همراهی مدیران تخصصی تلاش میکنند برای آنها راهکار عملی بیابند.
استاندار خراسان شمالی با تاکید بر اینکه این جلسات «تشریفاتی نیست» میگوید: سهشنبههای تسهیلگری محل ارائه تحلیلهای کلان اقتصادی نیست، بلکه فضای حل مسئله و تصمیمگیری عملیاتی برای عبور از موانع تولید و سرمایهگذاری است، عزم ما جزم است که بهجای سخن، عمل کنیم.
بهمن نوری تاکید دارد که این رویکرد، بخشی از راهبرد کلان استان برای تحقق شعار سال است.
وی می افزاید: وقتی رهبر معظم انقلاب بر سرمایهگذاری برای تولید تاکید میکنند، این یعنی باید همه ظرفیت اجرایی استان را برای تسهیل امور تولیدکنندگان بسیج کنیم و در این مسیر، نیازمند اقدام هماهنگ، همدل و متعهد از سوی همه نهادها هستیم.
مشارکت فعال بخش خصوصی
نمایندگان اتاق بازرگانی، سرمایهگذاران بخشهای مختلف، صنعتگران، کشاورزان و حتی صاحبان ایده در این نشستها حضور مییابند و مسائل خود را بدون واسطه مطرح میکنند.
از نبود زیرساختها در محل اجرای طرحها گرفته تا طولانی شدن فرآیند صدور مجوزها، همه موضوعات روی میز قرار میگیرد و در تعامل رو در رو با مدیران، تصمیمهای فوری و کاربردی اتخاذ میشود.
به گفته فعالان اقتصادی، ایجاد این سازوکار، اعتماد دوبارهای در میان بخش خصوصی برای تعامل با دولت ایجاد کرده است و «سهشنبههای تسهیلگری» توانسته شکاف میان انتظار سرمایهگذاران و ساختار اجرایی را کاهش دهد.
بستههای سرمایهگذاری با مجوز بینام
یکی از اقدامات نوآورانهای که به موازات این نشستها در حال اجراست، تدوین «بستههای سرمایهگذاری دارای مجوز بینام» است.
این بستهها با همکاری دستگاههای اجرایی و بر پایه اسناد توسعهای و مزیتهای بومی تهیه شدهاند تا سرمایهگذاران بدون اتلاف وقت وارد فاز اجرا شوند و در این بستهها؛ تمرکز بر صنایع تبدیلی، ایجاد خوشههای صنعتی، برندسازی و صادراتمحوری است.
استاندار خراسان شمالی در این خصوص می گوید: دیگر دوران طرحهای پراکنده و بینتیجه، گذشته است و سرمایهگذاری باید دقیق، هدفمند و براساس ظرفیت واقعی استان انجام شود.
نوری می گوید: مجوزهای بینام به شرط اهلیتسنجی و دانش فنی به متقاضیان واجد شرایط واگذار میشود.
پایان بوروکراسی، آغاز تحول
«سهشنبههای تسهیلگری» در نهایت به عنوان یک مدل اجرایی ساده اما تحولآفرین، توانسته در مدت کوتاه، تحرک جدیدی در ساختار مدیریتی استان ایجاد کند.
این الگو میتواند در صورت استمرار به مرور ساختار سنتی پاسخدهی در نظام اداری را متحول کند.
وقتی استاندار شخصا در کنار سرمایهگذار مینشیند و در همان جلسه راهکار ارائه میدهد یا مسئول دستگاهی را برای پاسخگویی و اقدام سریع فرا میخواند، سرمایهگذار احساس میکند که دیده میشود و در مسیر خود تنها نیست.
شاید مهمترین پیام این جلسات همان باشد که استاندار بارها تاکید کرده است: «تولید برای ما مهم و وقت ما برای مردم و کارآفرینان است.»
خراسان شمالی ۱۸ شهرک و ناحیه صنعتی و یک منطقه ویژه اقتصادی با ۲۸۷ واحد صنعتی فعال با سرمایه گذاری بیش از چهار هزار میلیارد ریال دارد که افزون بر چهار هزار و ۵۰۰ کارگر در این واحدهای صنعتی اشتغال دارند.
اکنون حدود ۳۰ هزار واحد صنفی شامل بیش از پنج هزار و ۵۷۰ واحد تولیدی، چهار هزار و ۶۴۸ واحد ارائه خدمات فنی، ۱۲ هزار و ۴۶۳ واحد توزیعی و سه هزار و ۲۳۱ واحد خدماتی در خراسان شمالی زیر نظر ۱۴۰ اتحادیه صنفی این استان فعالیت دارند.
سهم اشتغال خراسان شمالی در بخش کشاورزی ۳۹.۶ درصد، صنعت ۲۴.۳ درصد و خدمات ۳۶.۱ درصد است و سهم این استان در حوزه کشاورزی بیش از میانگین کشور است اما در حوزه صنعت و خدمات پایین تر است.
خراسان شمالی با ۱۰ شهرستان و یک میلیون نفر جمعیت در شمال شرق کشور واقع است.