بازار دروازه کازرون شیراز در کش و قوس جابجایی

مهر/ بازار دروازه کازرون سالهاست بهعنوان یک معضل گریبان مردم شیراز را گرفته است، فضای بصری نازیبا، بوی نامطبوع، ترافیک و نابسامانی محیط عرضه کالا، جابجایی این بازار را ضروری کرده است.
محله دروازه کازرون شیراز از دیرباز به عنوان یکی از پرترددترین نقاط شهر شیراز و مرکز مهم خرید میوه، سبزیجات، مرغ و ماهی همواره مقصد اول مردم این کلانشهر و حتی شهرهای اطراف شیراز برای خرید مایحتاج زندگی بوده است.
این منطقه همیشه مورد توجه مردم شیراز برای خرید بوده اما بوی مشمئز کننده فاضلاب، آلودگی بیش از اندازه محیط و همچنین وجود حیوانات جونده ای مانند موش، ضرورت رسیدگی و ساماندهی به این مرکز مهم را بیش از هر زمان دیگری یادآور میشود.
در سالهای دور یعنی حدود ۷۰ سال قبل، این بازار در ورودی شیراز قرار داشت و شهر تا این اندازه گسترش پیدا نکرده بود ولی امروز بازار دروازه کازرون عملاً در مرکز شهر شیراز واقع شده و تردد روزانه خودروهای سواری و همچنین خطوط اتوبوس واحد متعدد که خط شرق به غرب شیراز از این منطقه عبور میکنند، باعث ترافیکهای بسیار وحشتناک در بسیاری از ساعات روز میشود.
این معضل سبب شد که مسئولان شیراز و فارس با ایجاد بازاری موازی در خیابان کارگر شیراز (دقیقاً روبروی بازار اصلی دروازه کازرون) به نام بازار پروتئین شیراز تمامی مغازههای حاضر در بازار دروازه کازرون را به این بازار منتقل کنند.
۲۱ مهرماه ۱۴۰۲ بازار پروتئین کلانشهر شیراز با حضور وزیر کشور افتتاح شد اما با وجود گذشت بیش از یکسال و نیم، کسبه هنوز این جابجایی را نپذیرفته و حاضر به نقل مکان نشده اند که این موضوع واکنشهای زیادی را در این زمینه به دنبال داشته است.
برای بررسی این موضوع به این بازار رفته و با کسبه گفتگو کردیم.
هر مغازه درآمد حداقل ۵ تا ۱۰ خانواده را تأمین میکند
آقای جوادی یکی از کسبه این بازار که به فروش میوه مشغول است با بیان اینکه شهرداری شیراز تکلیف را مشخص نمیکند و ما را در بلاتکلیفی قرار داده است، گفت: حرف ما به شهرداری این است که اول تکلیف مغازهای که در آن مشغول هستیم را روشن کند بعد به سراغ محل جدید برود.
وی ادامه داد: شهرداری به ما میگوید شما این مغازه را خالی کنید بعد که همه مغازهها را خالی کردند آن وقت کارشناسان دادگستری روی این مغازهها قیمت گذاری میکنند که اینگونه ما به شدت ضرر میکنیم.
آقا رضا یکی دیگر از کسبه این بازار که متوجه گفتگوی ما با آقای جوادی شد، نزدیک تر آمد و گفت: هر کدام از این مغازهها خرج حداقل ۵ تا ۱۰ خانواده را میدهد و اگر اینجا تعطیل شود خیلی از زندگیها از هم میپاشد.
شهرداری شیراز اول تکلیف مغازههای این منطقه را روشن کند
کمی جلوتر با یکی از غرفهدارهای فروش ماهی گفتگو کردیم. وی با بیان اینکه بازار پروتئین جای خوبی است ولی شهرداری باید اول تکلیف مغازههای این منطقه را روشن کند، گفت: شهرداری فقط وعده میدهد، ما که نمیتوانیم با وعده نان برای زن بچه خود در بیاوریم.
وی ادامه داد: این مغازه از پدربزرگ من تا به امروز همواره برپا بوده و مشتریهای ثابت خودش را دارد و اگر ما جابجا شویم قطعاً تمام مشتریهای خود را از دست خواهیم داد.
خانم میانسالی که برای خرید به بازار دروازه کازرون آمده بود هم گفت: این منطقه همیشه محل ترافیک بوده و بوی بسیار بدی از مرغ و ماهی میدهد ولی چون قیمتهای اجناس در آن نسبت به دیگر مراکز بازاری شیراز کمتر است مردم بیشتر به این محله میآیند ولی حقیقتاً این وضع باید سامان داده شود.
آقای شیرزادی دیگر همشهری شیرازی که به این بازار آمده بود در گفتگو با خبرنگار مهر با گلایه از شهرداری شیراز برای تأخیر در ساماندهی این بازار گفت: جابجایی این بازار باید ۱۰ سال قبل رخ میداد که امروز کار به درگیری و کشمکش نرسد ولی متأسفانه دیر به فکر افتادند.
وی با اشاره به این نکته که این منطقه از نظر امنیت هم دچار مشکل است، ادامه داد: چند روز قبل هنگام خرید کیف پول من در این مکان به سرقت رفت و من به علت شلوغی بیش از حد اصلاً متوجه نشده بودم که هرچه گشتم خبری از کیف نبود.
جابجایی بازار دروازه کازرون مهمترین مطالبه مردم شیراز است
در ادامه به سراغ متولیان این موضوع در شهرداری شیراز رفتیم، پژمان شفیعی، رئیس سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه جابجایی بازار دروازه کازرون مهمترین مطالبه مردم شیراز است، گفت: وضعیت این بازار باید ساماندهی شود و این ساماندهی تنها با جابجایی به بازاری بزرگتر و دارای امکانات متنوع و بهداشتی امکان پذیر است.
وی گفت: کل واحدهای کسب در بازار دروازه کازرون ۹۰ واحد است.
جابجایی بازار دروازه کازرون با مصوبه شورای تأمین استان فارس است
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز با بیان این موضوع که جابجایی بازار دروازه کازرون با مصوبه شورای تأمین استان و شهرستان است، افزود: مطابق مصوبه شورای تأمین این مکان باید به گذر گردشگری تبدیل شود و با پایان یافتن زمان مهلت کسب در این بازار تمامی مجوزهای فروش محصولات لغو خواهد شد.
شفیعی با اشاره به این نکته که بازار پروتئین شیراز دارای ۱۲۷ غرفه با ۵۰۰ جای پارک خودرو است، گفت: با مصوبه شهرداری شیراز استفاده از پارکینگ این مجتمع طی یکسال آینده رایگان است.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز در پاسخ به سوال خبرنگار مهر مبنی بر گلایه مغازه داران بازار دروازه کازرون مبنی بر عدم تعیین تکلیف مغازههای این بازار قدیمی گفت: شهرداری شیراز پنج طرح تشویقی برای کسبه بازار دروازه کازرون طراحی کرده و هرکدام از کسبه میتوانند یکی از این طرحها را انتخاب و اقدام کنند.
وی ادامه داد: اولین طرح، تهاتر ملک موجود با یکی از غرفههای بازار پروتئین است یعنی قیمت تمام املاک را کارشناسان دادگستری تعیین و اگر قیمت ملک دروازه کازرون بالاتر از قیمت غرفه بازار پروتئین بود، هرچقدر مابهالتفاوت آن باشد شهرداری پرداخت کرده و ۳۰ درصد هم کارت اوراق بستانکاری به عنوان تشویقی به مالک ملک دروازه اعطا میکند.
فضای فعلی بازار دروازه کازرون تبدیل به گذر گردشگری میشود
شفیعی افزود: دومین طرحی حفظ ملک توسط مالک است اما در این طرح باید منتظر بهسازی باشند تا فضای فعلی بازار دروازه کازرون تبدیل به گذر گردشگری شود و بر اساس مصوبه شورای تأمین هیچ مجوزی برای فروش محصولات میوه و گوشت و مرغ داده نمیشود.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز افزود: سومین طرح تهاتر ملک موجود در بازار دروازه کازرون با یک ملک دیگر شهرداری در مکان دیگر است.
شفیعی گفت: چهارمین و پنجمین طرح هم این است اگر فردی بخواهد یکی از مغازههای بازار پروتئین را کرایه کند، مقرر شده بیش از سه ماه لغایت پنج ماه به صورت رایگان اقامت داشته و پس از این مدت نیز ۳۰ درصد نسبت به بازار فعلی دروازه کازرون هزینه اجاره بهای کمتری پرداخت کند.
وی با بیان اینکه مالک یا افرادی که سرقفلی یا پروانه کسب در دروازه کازرون دارند میتوانند از این تشویقها استفاده کنند، ادامه داد: تاکنون بیش از ۱۰۰ نفر برای عقد قرارداد با شهرداری شیراز اعلام آمادگی کرده اند که پس از بررسیهای صورت گرفته ۴۰ قرارداد در مرحله انعقاد قرار گرفته است.
رئیس سازمان ساماندهی مشاغل و فرآوردههای کشاورزی شهرداری شیراز تصریح کرد: کسبه دروازه کازرون در واحد قراردادهای شهرداری، در حال تنظیم کردن قراردادهای خود هستند و بعد از طی مراحل اداری، غرفهها را به آنان تحویل خواهیم داد.