اقامتگاههای قزوین، چشمانتظار گردشگر خارجی

ایرنا/ هتل داران و مدیران مراکز اقامتی قزوین با بیان اینکه تعداد گردشگران خارجی در قزوین بسیار ناچیز هستند، معتقدند که مسوولان و مدیران دستگاه های ذیربط برای رشد اقتصاد گردشگری به جای صدور مجوز و ساخت هتل باید به دنبال راهکارهای جذب مسافران خارجی باشند.
قزوین یکی از غنی ترین استانهای ایران در حوزه جاذبههای تاریخی و طبیعی محسوب میشود تا جایی که ۱۱ درصد از آثار تاریخی کشور را درون خود جای داده است.
قزوین در طول تاریخ، از دوره ساسانیان تا پایتخت حکومت صفویه و پس از آن نیز از قاجاریه تا انقلاب اسلامی همواره فراز و نشیبهای متعددی را در حوزه اقامت گردشگری تجربه کرده است.
این استان غنی و چهار فصل با آثار تاریخی بی نظیر، در سه دهه اخیر با مشکل جذب گردشگر و اقامت مسافران روبرو بوده و هرگز نتوانسته برای گردشگران داخلی و حتی خارجی به یک مکان اقامتی تبدیل شود.
مدیرکل سابق میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان نیز در سال ۱۴۰۲ اعلام کرده بود که استان در دولت سیزدهم میزبان چهار میلیون گردشگر داخلی و خارجی بوده اما این اظهارات برای مراکز اقامتی قزوین همواره غیرقابل باور بود.
پس از آن نیز نادر محمدی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی سال گذشته اعلام کرده بود که مجوز دومین هتل پنج ستاره قزوین صادر شده و موافقت اصولی آن نیز انجام شده، به عبارتی در حال حاضر این مساله مطرح می شود که راه جذب گردشگر خارجی تنها معطوف به ساخت هتل پنج ستاره می باشد که این موضوع موافق و مخالفانی هم دارد.
اما برای اطلاع از جزئیات بیشتر در حوزه اقامت گردشگران در استان قزوین ابتدا به تشریح وضعیت موجود پرداخته و سپس به سراغ فعالان این حوزه رفتیم تا اطلاعات بیشتری کسب کنیم:
وضعیت مراکز اقامتی استان قزوین
استان قزوین هم اکنون دارای ۱۲ هتل، سه هتل آپارتمان، ۱۶ مهمانپذیر (مسافرخانه)، ۱۰ خانه بوم گردی و یک زائر سرا می باشد.
هتل چهار ستاره بغدادی تاکستان، هتل سه ستاره مرمر قزوین، هتل سه ستاره ایرانیان در هفت سنگان، هتل ۲ ستاره راژیا ابتدای ورودی دروازه رشت، هتل ۲ ستاره میرعماد در ورودی دوراهی همدان، هتل ۲ ستاره ایران واقع در ابتدای خیابان پیغمبریه قزوین، هتل ۲ ستاره البرز واقع در سه راه خیام، هتل ۲ ستاره مینو در ولیعصر، هتل تک ستاره کورورش در خیابان امام، هتل تک ستاره سفیر در خیابان سعدی، هتل تک ستاره نویذر در بخش رودبار الموت، هتل تک ستاره عرشیا در آبگرم و هتل تک ستاره خوش بین در تاکستان از جمله هتلهای استان قزوین محسوب میشوند.
استان قزوین همچنین دارای هتل آپارتمان سه ستاره سینا در خیابان تبریز، هتل آپارتمان ۲ ستاره آرامهر در شهر صنعتی البرز و ۲ ستاره اطلس در خیابان نوروزیان است.
روستاهای الولک، فشک، شهرک، زرآباد، گازرخان، اوان، پرچه کوه، رازمیان، زرچال، هیر، اسطلبر و اندج در منطقه رودبار الموت نیز دارای خانههای بوم گردی هستند.
یک زائرسرا نیز در روستای زرآباد از توابع بخش رودبار الموت شرقی قرار دارد و مهمانپذیرهایی که مرکز شهر قزوین واقع شده است.
تفاوت بین هتل و هتل آپارتمان این است که خدمات هتل محدودتر بوده و دارای یک مکان خواب و سرویس بهداشتی و حمام است، اما در هتل آپارتمان شاهد اتاق پذیرایی، اتاق خواب و آشپزخانه هستیم؛ همچنین هتل آپارتمان با اینکه خدمات بیشتری به گردشگر میدهد، اما قیمت آن از هتل پایینتر است و ابداع آن در کشور از شهر مشهد آغاز شد و سپس در شهرهای دیگر ایران گسترش یافت.
اقامت گردشگران خارجی در قزوین طی سه سال گذشته کمتر از پنج نفر بود
مهرداد دانشور، مدیر هتل ایرانیان واقع در هفت سنگان قزوین، در خصوص جذب گردشگر خارجی در استان گفت: به جرئت میتوانم بگویم که وضعیت اقامت گردشگران به هیچ عنوان خوب نیست، به طوری که طی یک تا ۲ سال اخیر تعداد افرادی که به قصد گردشگری وارد استان شده اند از تعداد انگشتان یک دست کمتر بوده است.
وی با بیان اینکه در سه سال گذشته با شیب منفی در حوزه جذب گردشگر خارجی روبرو بوده ایم، ادامه داد: جذب گردشگران خارجی تنها تا قبل از پاندمی کرونا در این استان رونق داشت.
دانشور ادامه داد: بخشی از مشکلات جذب گردشگر خارجی به فضای بین المللی برمی گردد و برخی اظهارات باعث شده تا گردشگران خارجی چندان راغب نباشد که به فضای داخلی کشور وارد شوند.
این مدیر هتل در استان قزوین تاکید کرد: مدل گردشگری خارجی به عنوان هدفی از فرهنگ و رسوم استان قزوین به هیچ عنوان مطرح نبوده و در این رابطه چندان برنامه ریزی لازم صورت نگرفته است.
وی، بیشترین دوره جذب گردشگر خارجی در استان قزوین را مربوط به دوران دولت هفتم و هشتم عنوان کرد و یادآور شد: در این دوران با حجم عظیمی از گردشگران خارجی روبرو بودیم و در پایتخت کشور نیز تمام خودروهای خارجی و لوکس توسط گردشگران خارجی اجاره میرفت تا در کشور تردد داشته باشند.
این فعال بخش خصوصی در حوزه گردشگری، به خصوص وضعیت گردشگران داخلی در استان قزوین، تصریح کرد: برای جذب گردشگر ایرانی خیلی زحمت کشیده شده اما در حال حاضر قزوین متاسفانه سهم قابل توجهی در این زمینه ندارد، به خصوص نسبت به استان هایی مانند گیلان، مازندران و فارس نتوانسته ایم در این حوزه موفق باشیم.
دانشور یادآور شد: کمتر از ۱۰ درصد اقامت کنندگان در هتلهای استان قزوین را گردشگران واقعی از استانهای دیگر تشکیل میدهند و ۹۰ درصد دیگر از نوع میهمانان صنعتی و مشاغل صنفی هستند.
مدیر هتل ایرانیان ضمن موافقت با راه اندازی هتل پنج ستاره در استان قزوین، یادآور شد: به نظر من هتل پنج ستاره باید در استان احداث شود، مثل فردی که باید حداقل ظرفیتهای پذیرایی از مهمان را داشته باشد تا مهمان بتواند در خانه او بماند، اما به نظر من به جای جذب گردشگر خارجی، باید ابتدا گردشگران داخلی را به استان قزوین بیاوریم تا اقتصاد گردشگری رونق یابد.
وی خاطرنشان کرد: برای ساخت هتل پنج ستاره تا حداقل ۱۰۰ اتاق به همراه متعلقات رفاهی و تجاری، به بیش از یک همت سرمایه نیاز است، به هرحال سرمایه گذاری در هتل ریسک بالاتری دارد، به خصوص در قزوین که امکانات طبیعی وجود ندارد و نزدیکی به گیلان باعث شده که اولویت نخست گردشگران کشور نباشیم.
دانشور اضافه کرد: هم اکنون هزینه هتل برای ۲ نفر در هر شب بین ۳۰ تا ۵۰ میلیون ریال است، ضمن آنکه درصد اشغال تخت برای هتل دار بسیار مهم بوده و اگر تا ۵۰ درصد ظرفیت هتل تکمیل نشود، نمی توان انتظار داشت که هزینههای هتل را جبران کنیم.
۳۰ درصد مراکز اقامتی قزوین توسط گردشگران اشغال میشود/ طارم سفلی به دلیل نبود گردشگر فاقد خانه بومگردی است
کریم نوروزی، رییس جامعه حرفهای هتلداران استان قزوین و از پیشکسوتان عرصه مراکز اقامتی که هم اکنون مدیریت هتل ایران و هتل آپارتمان سینا را برعهده دارد، اظهار کرد: قزوین تا سال ۷۰ چیزی تحت عنوان گردشگر خارجی نداشت و راهنماهای گردشگری به صورت بومی و روستایی به هدایت مسافران اقدام میکردند.
وی اضافه کرد: در دهه ۷۰ قزوین ماهانه ۲ گردشگر خارجی داشتیم، بنده یکی از راهنماهای گردشگران خارجی در منطقه الموت بودم که گردشگران را به مناطق مرتفع هدایت می کردیم، بعدها تصمیم گرفتم با توجه به افزایش تعداد گردشگران خارجی ۱۵ نیروی کار در کنار خودم اضافه کنم تا بتوانند در حوزه تامین غذا، جای خواب و حمل و نقل به من کمک کنند.
نوروزی با بیان اینکه مراکز اقامتی یکی از مولفه های اصلی گردشگری است، ادامه داد: متأسفانه مسوولان ما اطلاعات کافی و دقیقی در مورد مراکز اقامتگاهی استان ندارند، الان ۳۰ سال است که در نشستهای رسمی دولت حضور داریم، اما به دلیل توجه نکردن به صحبتهای ما اتفاقی در حوزه گردشگری نمیافتد.
این فعال صنف گردشگری با بیان اینکه ایده ساخت هتل پنج ستاره با هدف جذب گردشگر خارجی در قزوین از اساس اشتباه است، تشریح کرد: اینکه ما ابتدا بخواهیم هتل پنج ستاره بسازیم و بعدا گردشگر خارجی جذب کنیم به هیچ عنوان قابل پذیرش نیست، چون تجربه ثابت کرده گردشگر خارجی اگر بخواهد از جایی بازدید کند، حتی در کلبههای دور افتاده روستایی نیز شب خود را سپری خواهد کرد.
نوروزی تصریح کرد: این جمعیت است که مسیر توسعه را هموار میسازد و حتی در اقتصاد نیز به عنوان تقاضا در مقابل عرضه مطرح میشود، بنابراین ایده ساخت هتل برای جذب گردشگر کاملا خلاف واقعیت علمی است.
رییس جامعه حرفهای هتلداران استان قزوین بیان کرد: مدیران مراکز اقامتی اگر ببینند که تقاضایی از سوی گردشگران خارجی وجود دارد، خودجوش هتل پنج ستاره خواهند ساخت، در حالی که همین الان هتلهای چهارستاره قزوین در طول سال حتی یک گردشگر خارجی نیز ندارد.
این مدیر هتل در استان قزوین به ۲ هزار و ۱۶۳ تخت اقامتگاهی در استان اشاره کرد و یادآور شد: بررسی سوابق نشان داده که در پیک مسافرتها کمتر از یک هزار تخت، یعنی معادل ۳۰ درصد مراکز اقامتگاهی با حضور گردشگران داخلی اجاره داده میشود.
نوروزی به اقامت بازیگران مطرح کشور برای ساخت سریال بامداد خمار در یکی از هتلهای استان قزوین اشاره کرد و گفت: با حضور این بازیگران شاید تصور بر این باشد که مشکل اقامتی آن هتل برطرف شده است، اما قرار دادن این مرکز با قیمت پایین و تعداد بالا، اگرچه می تواند هزینههای هتل را جبران کند اما هرگز به رونق گردشگری استان کمک نخواهد کرد.
این فعال حوزه گردشگری به تعطیل شدن سه مهمانپذیر در شهرستان آوج اشاره کرد و گفت: آوج نیز متأسفانه از ابتدا برای گردشگری مطرح نبود و فقط در مواقع ضروری و اضطراری برای اقامت عنوان شده است، ضمن اینکه نگاه استان از ابتدا به این منطقه، وجود گردنه و در راه ماندگی مسافران بوده که این مسئله با اصول گردشگری منافات دارد.
رییس جامعه حرفهای هتلداران استان قزوین در پاسخ به این سوال که چرا منطقه طارم سفلی به اندازه بخش رودبار الموت خانه بوم گردی ندارد، توضیح داد: کتابهای خداوند الموت، لونلی پلنت و حسن صباح باعث شد تا گردشگران خارجی و داخلی به سمت این منطقه جذب شوند، بنابراین تا مادامی که گردشگر خارجی و داخلی به سمت طارم سفلی نرود، هرگز نیازی به مراکز اقامتگاهی احساس نخواهد شد که همین موضوع نیز دلیل ضرورت نداشتن ساخت هتل را بیشتر در استان مشخص می کند.
نوروزی خاطرنشان کرد: مدیران و مسوولان استان قزوین باید ایران هراسی را در فضای بین المللی خنثی کنند که تنها راه همان دعوت رایگان از گردشگران خارجی است تا خود این افراد مشاهده کنند که گزارشهای مطرح شده علیه ایران، دروغ است.
وی برای حجت الاسلام سیدمهدی حسینی، مدیرکل جدید میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان قزوین آرزوی موفقیت کرد و یادآور شد: برای مدیر جدید داشتن تعصب و غیرت روی حوزه گردشگری مهمتر از بلد بودن کارها است، چون بالاخره هرکسی از ابتدا، کاری را بلد نبوده و رفته رفته یاد می گیرد، اما داشتن دغدغه به حوزه گردشگری و مراکز اقامتگاهی می تواند همه خلاها را جبران کند.