طرح "تفکیک زباله از مبدا" در خرمآباد موفق نبوده است

ایرنا/ مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرمآباد گفت: عدم همکاری مردم و نبود برخی زیرساختها مهمترین عامل اجرایی نشدن طرح "تفکیک زباله از مبدا" در این شهر است.
رضا ماجدی، مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرمآباد اظهار کرد: هنوز آنگونه که باید مردم نسبت به اجرای این طرح همکاری لازم و مطلوبی ندارند.
وی افزود: بسیاری از شهروندان هنوز زباله ها را تفکیک نشده بیرون از منزل قرار می دهند و تا زمانی که اراده ای از سوی شهروندان برای انجام این کار وجود نداشته باشد هرچقدر هم در این زمینه هزینه کنیم نتیجه مطلوبی نخواهیم داشت.
وی گفت: تاکنون در چندیدن مقطع تلاش شده اجرای طرح تفکیک پسماند از مبدا، در شهر خرم آباد اجرایی شود اما به دلایلی همچون همکاری نکردن مردم، آماده نبودن زیرساخت ها و فعالیت زباله گردها و ضایعاتی ها نتیجه خوبی حاصل نشده است.
ماجدی با اشاره به اینکه جمع آوری زباله در شهر خرم آباد از ساعت ۲۱ آغاز می شود، عنوان کرد: ۵۰ دستگاه ماشین آلات و ۵۰۰ نفر نیرو کار جمع آوری زباله های شهر خرم آباد را انجام می دهند.
تفکیک زباله و نقش آن در حفظ بهداشت و سلامت
وی افزود: در صورتی که طرح بازیافت زباله به شیوه درست اجرایی شود حفظ بهداشت و سلامت یکی از مهمترین مزایای آن خواهد بود و زباله گردهایی که به صورت غیربهداشتی اقدام به این کار می کنند هم جمع آوری می شوند.
ماجدی عنوان کرد: همچنین در این طرح بنا بود خودروهای جمع آوری پسماند که به صورت انفرادی در حال فعالیت بودند تحت پوشش پیمانکار قرار گیرند و با دریافت کد، به صورت شناسنامه دار و سازمان یافته زیر نظر سازمان مدیریت پسماند به درب منازل، ادارات و مدارس مراجعه و پسماندهای خشک را جمع آوری نمایند که متاسفانه در این زمینه نیز شاهد همکاری مطلوبی از سوی آنان نبودیم.
وی افزود: زباله گردها به دلیل فعالیت ضایعاتی ها در سطح شهر تمایلی به همکاری با سازمان پسماند ندارند و با وجود هزینه های بسیاری که از سوی پیمانکار طرح شده هنوز با مشکلاتی در این زمینه مواجه هستیم.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرمآباد با اشاره به تمایل پیمانکار برای جذب زباله گردها و همکاری با این سازمان جهت جمع آوری پسماندهای خشک افزود: با انجام این کار و شناسنامه دار شدن فعالان این عرصه، بهداشت محیط و امنیت شهروندان نیز حفظ خواهد شد.
ماجدی با بیان اینکه خالی کردن زباله های داخل مخازن توسط افراد و جمع آوری پسماندهای خشک یک چالش محسوب می شود عنوان کرد: در طرح تعریف شده، خودروها از ساعت ۹ صبح تا ۱۲ ظهر و همچنین ۱۴ تا ساعات پایانی غروب با مراجعه به درب منازل شهروندان پسماندهای خشک را جمع آوری می کنند.
هزینه میلیاردی برای جمعآوری زبالههای خرمآباد
مدیرعامل سازمان پسماند شهرداری خرمآباد همچنین گفت: ماهانه ۱۵۰میلیارد ریال برای رُفت و روب و جمعآوری زباله در شهر خرم آباد هزینه میشود که ۳۰ درصد زباله تولید شده خشک و ۷۰ درصد نیز تر است.
ماجدی افزود: به دنبال راهاندازی تولید کود کمپوست در کارخانه بازیافت شهرداری خرمآباد هستیم که برای اجرای این مرحله ۳۰۰ میلیارد ریال نیاز است و پیگیر مشارکت بخش خصوصی هستیم.
طراحی نرم افزار تفکیک از مبدا
وی در خصوص پسماندهایی که در این طرح جمع آوری می شود تصریح کرد: انواع کاغذ، شیشه، کارتن، نان خشک، بطری های پت(پلاستیکی) نوشابه، آهن آلات و آلومینیوم پسماند خشک محسوب و توصیه می شود در بسته بندی های جداگانه به خودروهای جمع آوری تحویل شوند.
وی افزود: پیمانکار در قبال دریافت پسماندها مبالغی را به شهروندان پرداخت خواهد کرد و ترتیبی اتخاذ شده تا بتوانند در ازای آن ها در صورت تمایل مواد شوینده دریافت نمایند.
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرم آباد گفت: همچنین نرم افزار تفکیک از مبدا پسماندهای خشک نیز طراحی شده که پس از اتصال به سامانه "بازار" بزودی در اختیار عموم قرار خواهد گرفت.
ماجدی ادامه داد: پسماندهای خشک پس از جمع آوری و طی مراحل مختلف در بخش هایی همچون صنعت فرش بافی، کارخانجات تولید شیشه، خمیر مایه کاغذ و تولید آهن و آلومینیوم مورد استفاده مجدد قرار می گیرند.
وی افزود: بر اساس ماده هفت قانون مدیریت پسماند و به دلیل بروز مشکلات بهداشتی و اجتماعی از جمله انتقال بیماریهای های واگیردار و نازیبا نمودن چهره شهر، جمع آوری زباله توسط زباله گردها در شهر خرم آباد ممنوع است و در صورت مشاهده باید با آنها برخورد شود.
منطقه یک، پایلوت اجرای طرح تکیک از مبدا
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرم آباد یادآور شد: در برنامه ریزی جدید، با پیگیری های صورت گرفته به زودی طرح تفکیک زباله از مبدا در منطقه یک به صورت پایلوت اجرا و در صورت استقبال و همکاری، مجددا در تمامی مناطق سه گانه انجام خواهد شد.
ماجدی درخصوص ضایعاتی های سطح شهر بیان کرد: بیش از ۱۶۰ واحد در مناطق مختلف خرم آباد به جمع آوری و خرید و فروش غیرمجاز ضایعات مشغول بودند که به دستور دادستان و با همکاری نیروی انتظامی و شهرداری در راستای حفظ سلامت مردم، جلوگیری از آلودگی و خرید و فروش اموال مسروقه حدود ۷۰ درصد این واحدها جمع آوری و به خارج از شهر منتقل شدند.
به آتش کشیدن عمدی کارخانه بازیافت
مدیرعامل سازمان مدیریت پسماند شهرداری خرم آباد با اشاره به اینکه در زمان جمع آوری ضایعاتی های سطح شهر کارخانه بازیافت این شهر که به تازگی وارد مدار فعالیت شده بود به صورت عمدی توسط عده ای به آتش کشیده شد عنوان کرد: متاسفانه بر اثر این حادثه خسارت های جدی به کارخانه بازیافت شهرداری وارد شد که همین مساله نیز باعث ایجاد خلل در روند اجرای طرح تکیک زباله شد.
ماجدی با بیان اینکه کارخانه بازیافت شهرداری خرم آباد پس از یک وقفه ۲ ساله در فعالیت، سال گذشته با صرف هزینه ای بالغ بر ۱۰ میلیارد ریال برای اورهال قطعات، دوباره وارد مدار فعالیت شده بود افزود: پس از به آتش کشیده شدن این کارخانه توسط عده ای سودجو برای فعالیت مجدد آن، حدود ۲۰ میلیارد ریال نیاز است.
وی با اشاره به پیگیری نیروهای امنیتی و پلیس برای شناسایی و دستگیری عاملان این حادثه بیان کرد: افرادی که گمان می کردند فعالیت کارخانه باعث کساد شدن شغل آنها شده در این قضیه نقش داشتند که پرونده آن ها در دادگستری در حال رسیدگی و طی مراحل نهایی برای صدور حکم است.
وی عنوان کرد: در حال حاضر عمده ضایعاتی های باقیمانده در خیابان مازیار مستقر هستند که این سازمان نسبت به جمع آوری آنها اقدام کرد اما مجدداد به صورت پنهانی فعالیت می کنند که در این راستا هرگونه خرید و فروش ضایعات در سطح شهر خرم آباد ممنوع بوده، در صورت مشاهده با خاطیان برخورد قانونی لازم صورت خواهد گرفت و ماشین آلات نیز توقیف شده می شود.
در حال حاضر روزانه حدود ۳۵۰ تا ۴۰۰ تن زباله در شهر خرم آباد، دهیاری ها و شهرهای اقماری آن تولید می شود.