آمار مرگومیر نوزادان در خراسان جنوبی بالاتر از متوسط کشور است

ایرنا/ رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: اقدامات موثر برای کاهش مرگ و میر نوزادان استان انجام گرفته اما آمارها نشان میدهد این شاخص در خراسان جنوبی نسبت به کشور کمی بالاتر است که به تلاش جدی تری نیاز دارد.
محمود گنجیفرد، رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند در مراسم بزرگداشت هفته ملی سلامت که با حضور معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری خراسان جنوبی برگزار شد افزود: طبق آمار منتشر شده توسط سازمان بهداشت جهانی، سالانه ۲ میلیون نوزاد در سراسر جهان فوت میکنند و همچنین نزدیک به ۳۰۰ هزار مادر جان خود را در دوران بارداری و زایمان از دست میدهند.
وی با اشاره به اینکه این مرگها اغلب، قابل پیشگیری و نیازمند اقدامات فوری در سطح جهانی هستند اظهار کرد:در ایران، وضعیت بهداشت مادران و نوزادان نسبت به متوسط جهانی بهتر است.
وی نرخ موالید در استان را ۲.۳۲ اعلام کرد و ادامه داد: نرخ مرگ و میر مادران در استان ۲۱.۲ در هر ۱۰۰ هزار تولد است در حالی که این نرخ در کشور ۲۳ در هر ۱۰۰ هزار جمعیت است.
وی بر اجرای کامل نظام ارجاع پزشکی تاکید کرد و گفت: برای پیادهسازی نظام ارجاع موثر، نیاز به تأمین نیروی انسانی و پزشک برای مراکز درمانی داریم این اقدام میتواند به کاهش مشکلات و سرگردانی بیماران کمک کند.
وی ادامه داد: این مسئله،که در سطح وزارت بهداشت و سایر ارگانهای مرتبط پیگیری میشود، نیازمند همافزایی و همکاری همه نهادهاست.
گنجیفرد همچنین در خصوص وضعیت نظام ارجاع در استان گفت: خراسان جنوبی در این زمینه عملکرد خوبی داشته و رتبه مناسبی را در مقایسه با سایر استانها به دست آورده است.
وی از بهبود شاخصهای پزشک خانواده و ارجاع در استان خبر داد و افزود: با این حال، هنوز در برخی از زمینهها نیاز به اقدامات بیشتری داریم تا این سیستم بهطور کامل به بهرهبرداری برسد.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با اشاره به اینکه امسال شعار هفته سلامت «سرآغازی سلامت، آیندهای سرآمد» تعیین شده است، عنوان کرد: این شعار به اهمیت توجه به دوران بارداری مادران و بهداشت نوزادان اشاره دارد.
وی ادامه داد: تلاش برای کاهش مرگ و میر نوزادان و مادران در دوران بارداری و زایمان، بهویژه در کشورهای در حال توسعه، از اهداف اصلی این شعار به شمار میآید.
وی افزود: هدف اصلی از برگزاری این رویداد، افزایش آگاهی عمومی و همافزایی بین سازمانها و نهادهای مختلف به منظور پیشگیری از بیماریها و مرگهای قابل پیشگیری است.
وی با اشاره به تناقضات موجود در دنیای امروز ادامه داد: در حالی که تلاشهای جهانی برای کاهش مرگهای قابل پیشگیری در جریان است، در برخی از نقاط دنیا شاهد کشتارهای دستهجمعی و حملات به مادران و نوزادان هستیم لذا این یک بحران انسانی است که باید همه جوامع جهانی برای حل آن دست به دست هم دهند.
وی اظهار امیدواری کرد که این تناقضات در آینده برطرف شود و در سطح جهانی شاهد اقدامات موثری برای جلوگیری از این بیرحمیها باشیم.
شناسایی ۲ هزار و ۴۰۰ بیمار دیابتی در خراسان جنوبی
معاون دانشگاه علوم پزشکی بیرجند هم گفت: سال گذشته ۲ هزار و ۴۰۰ بیمار دیابتی در خراسان جنوبی شناسایی شد.
مجید شایسته با بیان اینکه ۱۹ هزار و چهار نفر مبتلا به اختلال پیش دیابت شناسایی شده است ادامه داد: همچنین در طرح غربالگری بیماریهای غیر واگیر، سه هزار و ۹۶۳ نفر مبتلا به فشار خون شناسایی شدند.
وی با اشاره به اینکه ۱۷۵ هزار و ۵۵۷ نفر مورد غربالگری و خطر سنجی پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی قرار گرفتند یادآور شد: همچنین در زمینه تالاسمی پنج هزار و ۷۷۵ زوج غربالگری شدند که ۱۵۷ زوج مشکوک بودند.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند گفت: در مورد سرطان پستان نیز ۵۹ هزار نفر مورد غربالگری قرار گرفتند که ۲ هزار و ۶۱۹ نفر مشکوک بودند.
وی یادآور شد: همچنین ۵۰ هزار و ۳۵ نفر در زمینه سرطان دهانه رحم مورد غربالگری در سال گذشته قرار گرفتند که ۶۴۲ نفر مشکوک بودند.
شایسته افزود: علت مرگ و میر کودکان در خراسان جنوبی تصادفات و عفونتها بوده است.
وی با اشاره به فعالیت ۳۳۲ خانه بهداشت در استان ادامه داد: ۲ پایگاه مراقبت بهداشتی مرزی در مرز ماهیرود و فرودگاه بیرجند فعال شده و امید است سه پایگاه مصوب در مرزهای یزدان و گلورده هم فعال شود.
معاون بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی بیرجند با بیان اینکه اکنون طرح پزشک خانواده در شهرهای فردوس، قاین بیرجند و طبس اجرایی شده یادآور شد: خراسان جنوبی سال گذشته کسب رتبه برتر کشوری در برنامه نظام ارجاع و نسخه نویسی الکترونیکی را کسب کرده است.
وی مصاحبه و جذب ۸۴ بهورز جدید برای فعالیت در خانههای بهداشت استان را از دیگر برنامههای یک سال گذشته برشمرد و ادامه داد: با جذب این تعداد بهورز نیاز خراسان جنوبی تا سالها رفع شده است.
شایسته بیان کرد: برگزاری مانور عملیاتی منطقهای «تب دنگی» در مرز ماهیرود، پویش «نه به تصادف»، افتتاح آزمایشگاه سیار و تجهیز آزمایشگاه مرجع بهداشت استان از دیگر فعالیتهای معاون بهداشتی دانشگاه در سال گذشته بوده است.
وی با بیان اینکه آزمایشگاه ویروس شناسی کووید ۱۹ همچنان در استان فعال است گفت: بازسازی و تجهیز ساختمان زنجیره سرما در استان هم یکی از اقدامات شاخص در سال گذشته بود که نیاز استان را تا ۵۰ سال آینده رفع کرد.