شمارش معکوس برای بازگشت اهالی نفت شهر

ایرنا/ منطقه مرزی نفت شهر در غرب کرمانشاه در جریان جنگ تحمیلی به طور کامل تخریب شد اما اکنون پس از گذشت ۴۵ سال با آماده سازی زیرساخت و واگذاری زمین برای ساخت منازل مسکونی، زمینه سکونت و بازگشت اهالی فراهم شده است.
سال ۹۳ بود که پس از پاکسازی زمینهای آلوده به مین و مواد منفجره عملیات بازسازی نفت شهر از توابع بخش مرزی سومار آغاز شد و بارقه های امید را در دل نفت شهری هایی که سال ها از خانه و کاشانه و موطن اصلی خود دور بودند زنده کرد اما پس از مدتی بازهم شاهد راکد ماندن این موضوع بودیم ولی از سال گذشته با اعلام آمادگی و تقاضای مکرر اهالی نفت شهر، مسوولان ذیربط بازهم جدی به این قضیه ورود کردند و قطعه بندی زمین ها برای واگذاری آغاز شد.
۱۷۰ قطعه زمین برای واگذاری به افرادی که دارای کد بازسازی هستند جهت سکونت در نفت شهر مشخص شده که طبق آمارهای موجود ۳۲۰ نفر دارای کد بازسازی هستند و اکنون از این تعداد ۸۶ قطعه زمین به متقاضیان واگذار شده و برای ۳۸ نفر مجوز ساخت نیز صادر شده است.
همچنین از مجموع متقاضیان نیز ۶۴ درخواست اخذ مجوز در سامانه راهبر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی ثبت شده است
سامانه راهبر بنیاد مسکن در واقع سامانه مدیریت ساخت و ساز روستایی است که به منظور سهولت در دسترسی متقاضیان و ناظران نظام فنی به بنیاد مسکن انقلاب اسلامی راه اندازی شده است.
متقاضیان با مراجعه به این سامانه حتی در محل زندگی خود و بدون نیاز به مراجعه حضوری قادر به انجام تمام خدمات و فرآیندهای مربوط به امور زمین، صدور پروانه ساخت، اصلاح و تغییر کاربری، درخواست تسهیلات و همچنین درخواست الحاق به محدوده طرح خواهند بود.
جمعی از اهالی نفت شهر با حضور در فرمانداری قصرشیرین و در دیدار با سرپرست فرمانداری این مطالبه ۴۵ ساله خود را مطرح کرده و خواستار فراهم شدن هرچه سریع تر زمینه سکونت خود در این منطقه مرزی پس از سال ها آوارگی و دوری از خانه و کاشانه خود شدند و از مهم ترین مطالبه های آنان واگذاری زمین برای ساخت و امکان برخورداری منطقه از آب شرب و همچنین فراهم کردن زیرساخت های لازم برای سکونتشان بود.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین در این جلسه طی سخنانی با اشاره به مسائل مربوط به واگذاری زمین و ساخت و ساز در منطقه مرزی نفت شهر گفت: آمادگی برای واگذاری زمینها وجود دارد و البته تأخیر بنیاد مسکن در این روند جای گلایه دارد از این رو باید مراحل اداری و قانونی با سرعت بیشتری طی شود.
محمد شفیعی با اشاره به اهمیت حضور مردم در منطقه و تأثیر آن بر امنیت و آبادانی گفت: بدون حضور مردم امنیت کاهش مییابد از این رو نقش مردم در ایجاد امنیت پایدار در منطقه تردید ناپذیر است.
وی همچنین با اشاره به مشکلات آب و کشاورزی گفت: با افتتاح خط آب شرب منطقه سومار مشکل آب این بخش مرزی و منطقه نفت شهر نیز مرتفع میشود.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین با اشاره به واگذاری ۵۰ خانه مسکونی آماده در منطقه نفت شهر و مراحل قانونی آن برای افراد کم برخوردار همچنین از افرادی که موفق به دریافت مجوز شدهاند، درخواست کرد تا برای ساخت و ساز اقدام کنند.
او همچنین بر ضرورت تعریف ساز و کارهای قانونی و اولویتبندی در واگذاری زمینها تأکید کرد و گفت: در این رابطه تلاش بر این است که هیچ حقی از کسی ضایع نشود.
وی از بنیاد مسکن خواست که لیست افرادی که آماده ساخت و ساز هستند را برای اقدامات لازم معرفی کند.
سرپرست فرمانداری قصرشیرین همکاری بیش از پیش ارگانهای مختلف برای تسهیل در امور مردم را نیز خواستار شد.
به گزارش ایرنا، بخش مرزی سومار - نفت شهر در فاصله ۹۰ کیلومتری شهر قصرشیرین در غرب کرمانشاه افزون بر۸۶ کیلومتر مرز مشترک با عراق دارد.
این بخش مرزی با مرکزیت شهر سومار ۱۳ روستا دارد که در جریان جنگ تحمیلی به طور کامل تخریب شد و آلوده بودن بخشی از زمین های منطقه به مین و مواد منفجره دلیل ساکن نشدن اهالی بود.
جمعیت سومار قبل از جنگ ۲ هزار نفر و نفت شهر هم به پنج هزار نفر می رسید، زبان مردم این شهر کرُدی و از طوایف و تیره های کلهر ایوانی، کله پا، زوله، سنجابی، کرندی و باوندپور هستند.
پیش از جنگ نفت شهر دارای پالایشگاه نفت بود که به نام شرکت نفت ایران و انگلیس و براساس قرارداد دارسی شکل گرفت و بعد از اینکه نفت ملی اعلام شد، شرکت مذکور به شرکت ملی نفت ایران تغییر نام یافت.
در ۳۱ شهریور سال ۵۹ رژیم بعث با هجوم ناجوانمردانه نفت شهر را به تصرف درآورد که با ایثار هموطنان باز پس گرفته شد اما مردم مجبور به مهاجرت به دیگر نقاط استان کرمانشاه شدند و اکنون تنها شماری از نیروهای نظامی و کارکنان شرکت نفت در نفت شهر سکونت دارند.
اهالی این منطقه سالهاست که در حسرت بازگشت هستند و درخواست ایجاد زیرساختهای شهری را برای حضور در منطقه آبا و اجدادی خود از مسوولان دارند.
اکنون تنها شماری از نیروهای نظامی و کارکنان شرکت نفت در نفت شهر سکونت دارند و پس از پایان جنگ تحمیلی به دلیل شرایط موجود و حضور نیروهای نظامی و وجود میادین مین، بازگشت مردم به این شهر میسر نشد و کاری نیز برای بازسازی آن صورت نگرفت تا این که طرح بازسازی نفت شهر در دستور کار قرار گرفت و اکنون در این دولت با جدیت در حال حصول نتیجه است.
این شهر مرزی که قبل از جنگ تحمیلی به جرات می توان گفت مدرن ترین شهر غرب کشور بود پس از سال ها، با عملیات اجرایی بازسازی، جانی تازه یافت تا بار دیگر احیا شود و این گونه امید را در دل نفت شهری ها زنده کرد که پس از سال ها بازهم شاهد حضور در این منطقه آبا و اجدادی خود خواهند بود.
وجود مرز تجاری سومار - مندلی و تاسیسات نفتی، منابع آب مناسب و در دسترس با بهره برداری از سد کنگیر، اجرای طرح سامانه گرمسیری، اجرای طرح کشاورزی و باغداری همگی می تواند از دلایل اشتیاق مردم برای بازگشت به منطقه و سکونت در این نقطه مرزی باشد که منجر به تقویت بیش از پیش امنیت پایدار نیز خواهد شد.
ساخت سد شرفشاه در بخش مرزی سومار از سال ۸۹ در مساحت ۴۲۰ هکتار عملیات آغاز شد و قابلیت ذخیرهسازی ۱۳۱ میلیون متر مکعب آب را دارد؛ این سد از نوع خاکی با هسته رسی است که با هدف تامین آب بخش شرب و کشاورزی منطقه احداث شده است.
پوشش سه هزار و ۵۵ هکتار از زمین های کشاورزی و باغات دشت سومار، نفت شهر و قصرشیرین، بهره برداری از منابع آب رودخانه کنگیر در منطقه سومار، تامین آب و انتقال آن به شبکه آبیاری و زه کشی و پایاب دشت های سومار، باوندپور و اردوبان، تامین آب مطمئن شبکه های سنتی حق آبه بر، تامین آب شرب بلندمدت سومار، نفت شهر و روستاهای تابعه، تامین نیاز زیست محیطی رودخانه و جلوگیری از تخریب اراضی پایین دست از اهداف احداث سد شرفشاه است.