شیعه باید در مسیر ولایت با عقلانیت، بصیرت و اقدام پیشدستانه حرکت کند

مهر/ استاد حوزه و دانشگاه گفت: شیعه باید در مسیر ولایت با عقلانیت، بصیرت و اقدام پیشدستانه حرکت کند نه آنکه منتظر زورگویی و فرمانهای تحمیلی باشد.
حجتالاسلاموالمسلمین علیرضا پناهیان شامگاه یکشنبه در آئین جشن میلاد حضرت فاطمه معصومه (س) در حرم مطهر این بانوی کریمه، با اشاره به مفهوم ولایتپذیری در صدر اسلام اظهار کرد: در صدر اسلام، مفهوم ولایت و امامت برای مردم بیگانه نبود، اما اشکال اصلی در تشخیص صحیح ولی خدا بود و مردم هر ولایتی را میپذیرفتند و توانایی تشخیص امام واقعی را نداشتند.
وی با بیان اینکه اولیای الهی تلاش فراوانی برای تربیت و ارتقای بصیرت مردم داشتند اما چندان موفق نشدند، افزود: در صدر اسلام، اکثریت مردم فضائل امیرالمؤمنین علی (ع) را قبول داشتند و نسبت به وصایت ایشان نیز تردیدی نداشتند، اما حاضر بودند ولایت افراد پستی همچون یزید را بپذیرند و فرمانبرداری کنند.
استاد حوزه و دانشگاه با اشاره به واقعه غدیر، خاطرنشان کرد: مردم صدر اسلام از حادثه غدیر کاملاً آگاه بودند و این واقعه به شکل سینهبهسینه منتقل شده بود، بنابراین مشکل آنان انکار امامت نبود، بلکه در نحوه تعامل با ولایت و مدیریت جامعه توسط پیامبر (ص) و اهلبیت (ع) مشکل داشتند.
حجت الاسلام پناهیان ادامه داد: برخی مردم بر این باور بودند که پیامبر اسلام (ص) به دلیل جایگاه نبوت و حرمت شخصی خود توانسته جامعه را اداره کند و تصور میکردند که امیرالمؤمنین (ع) به دلیل جوانی، از عهده این مسئولیت برنخواهد آمد که به همین دلیل حاضر نبودند فرمانبری از او را بپذیرند.
وی با تصریح اینکه مردم آن دوران مشکل در اصل ولایتپذیری نداشتند بلکه مشکل در ولایتپذیری صحیح بود، اظهار کرد: مردم خواهان فرماندهای بودند که با قاطعیت و زورگویی آنان را مدیریت کند، نه امامی که با رأفت و کرامت رفتار کند.
پناهیان تأکید کرد: جامعه اسلامی باید درک کند که امام همه دستورات را به صورت صریح صادر نمیکند، بلکه مسلمان باید با عقلانیت و قدرت تشخیص خود مسیر تکلیف را دریابد و اگر مردم منتظر صدور دستورات مستقیم بمانند، از روح دیانت دور خواهند شد.
وی گفت: شیعه نهتنها مطیع امام، بلکه تشخیصدهنده وظیفه خود نیز هست.
سخنران حرم بانوی کرامت با اشاره به ویژگیهای سیره نبوی اظهار کرد: پیامبر اکرم (ص) به مردم اعتماد داشت و نقشآفرینی در جامعه را به تکتک مؤمنان سپرده بود و امیرالمؤمنین علی (ع) نیز با تمسک به همین سیره، برای همه افراد جامعه جایگاه و مسئولیت قائل بود.
حجت الاسلام پناهیان ولایت مبتنی بر قدرت و طاغوت را از مصائب بزرگ جوامع بشری دانست و گفت: در طول تاریخ، بدبختی جوامع انسانی در پذیرش ولایت صاحبان قدرت و زور بوده است و بسیاری از مردم، چه در صدر اسلام و چه امروز، مشکلی با ولایت طاغوت ندارند و بدون بصیرت، به دنبال صاحبان قدرت میروند.
وی با اشاره به معنای کلمه طیبه لا اله الا الله تصریح کرد: مسلمان واقعی تنها به اثبات وجود خدا اکتفا نمیکند، بلکه باید ربوبیت غیرخدا را نفی کند؛ یعنی هیچ قدرتی را به جز خداوند حاکم نپذیرد.
حجت الاسلام پناهیان در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به فرمایشات شهید سیدحسن نصرالله درباره ولی فقیه گفت: ولی فقیه حافظ کرامت و آقایی مردم است و تلاش میکند جامعه به جای وابستگی، به قدرت تشخیص و شناخت وظیفه در بزنگاهها برسد.
وی در پایان با تاکید بر اینکه حضرت فاطمه معصومه (س) بدون امر صریح امام، با تشخیص خود به یاری امام رضا (ع) شتافت، اظهار داشت: همانگونه که حضرت معصومه (س) به سوی امامش حرکت کرد، شیعه باید در مسیر ولایت با عقلانیت، بصیرت و اقدام پیشدستانه حرکت کند؛ نه آنکه منتظر زورگویی و فرمانهای تحمیلی باشد.