لرستان و قصه تلخ شناهای بی فرجام

باشگاه خبرنگاران/ هرساله با گرم شدن هوا شاهد شنا کردن نوجوانان و جوانان در جریان پرهیاهوی رودخانهها هستیم که بسیاری از مواقع اتفاقات تلخ و ناگواری را به قیمت مرگ برای آنان رقم میزند.
هرساله با شروع فصل گرما شنا کردن در آب رودخانه ها و دریاچه ها به یکی از تفریحات جوانان و نوجوانان تبدیل اما عمق زیاد آب در برخی از نقاط و عدم آشنایی کامل به فنون شنا در اغلب مواقع منجر به رقم زدن حوادث تلخ و ناگواری برای آنها می شود به گونه ای که براساس اظهارات کارشناسان، غرق شدگی سومین علت مرگهای ناشی از حوادث شناخته شده است.
گرچه هم زمان با شروع فصل گرما هشدارهای بسیاری در خصوص ممنوعیت شنا در رودخانه، دریاچه، شبکه های آبیاری و سدها از سوی مسئولان ذیربط اعلام اما بازهم عدم توجه به این اخطارها از سوی برخی افراد ناآگاه باعث می شود حوادث تلخ و جبران ناپذیری برای آنان و خانواده هایشان رقم بخورد.
رودخانه ها، بستر بیشترین حوادث غرق شدگی
گزارش سازمان اورژانس کشور نشان میدهد رودخانهها با ۲۴ درصد، دریا با ۱۶ و استخرهای شنای خانگی و عمومی با ۱۶ درصد بیشترین میزان فوتی ناشی از غرق شدگی را ثبت کرده اند همچنین سدها و آببندها با ۶ درصد، دریاچه های طبیعی با ۶ درصد و کانالهای آب کشاورزی هفت درصد غرق شدگی داشتند و مابقی هم سایر موارد هستند.
رودخانه ها، بستر بیشترین حوادث غرق شدگی
گزارش سازمان اورژانس کشور نشان میدهد رودخانهها با ۲۴ درصد، دریا با ۱۶ و استخرهای شنای خانگی و عمومی با ۱۶ درصد بیشترین میزان فوتی ناشی از غرق شدگی را ثبت کرده اند همچنین سدها و آببندها با ۶ درصد، دریاچه های طبیعی با ۶ درصد و کانالهای آب کشاورزی هفت درصد غرق شدگی داشتند و مابقی هم سایر موارد هستند.
آمارها نشان می دهد به طور متوسط سالانه حدود ۴۰۰ هزار نفر در جهان به علت غرق شدگی فوت میکنند و مرگهای ناشی از این حادثه در رده سومین علت مرگ از آسیبهای غیرعمدی، بعد از حوادث ترافیکی و سقوط در جهان قرار گرفته است.
بابک یکتاپرست سخنگوی سازمان اورژانس کشور هم با اشاره به آغاز فصل تابستان و شروع سفرهای تابستانی خانوادهها معتقد است همواره در این فصل شاهد افزایش میزان غرق شدگیها هستیم که بیشترین میزان غرق شدگیها در رودخانهها، استخرهای کشاورزی و سدها اتفاق میافتد.
وی افزود: در میان آمار غرقشدگان، از یک سال تا ۸۰ سال دیده میشود همچنین میانگین سنی آنها ۲۳ سال بوده است.
جان باختن ۲۸۳ نفر در آب های کشور
علی ضیایی رئیس گروه بررسی صحنه جرم سازمان پزشکی قانونی کشور نیز گفته است بیش از نیمی از غرقشدگیها در رودخانه و استخرهای کشاورزی رخ میدهد و این موارد بیشتر در فصل تابستان و ماه مرداد اتفاق میافتد.
وی درباره آخرین آمار غرق شدگیها تا سه ماهه نخست سال ۱۴۰۳ اظهار داشت: در این مدت ۲۸۳ نفر غرق شدند که در مقایسه با مدت مشابه در سال ۱۴۰۲ تفاوت چندانی ندارد ضمن اینکه بیشتر موارد غرق شدگی ناشی از نداشتن مهارت شنا و فقدان شناخت از جریانات آبی است.
در لرستان نیز به واسطه شرایط آب و هوایی و جغرافیایی خاص، رودخانه های کوهستانی و سدهای متعددی وجود دارد که شنای گردشگران ناوارد و ناآگاه از عمق و چگونگی آنها باعث شده حوادث غرق شدگی در این آب ها به نسبت بالا باشد به گونه ای که براساس اظهارات مدیرکل پزشکی قانونی لرستان حوادث غرق شدگی در سال ۱۴۰۱ با افزایش ۲۵ درصدی نسبت به سال گذشته آن ثبت شد.
همچنین تنها در سه ماهه نخست ۱۴۰۲ هشت مورد غرق شدگی و در همان بازه زمانی طی سال گذشته ۱۳ نفر در آب های استان جان خود را از دست دادند که به نظر می رسد فرهنگ سازی های صورت گرفته در این زمینه کافی نبوده و لازم است برنامه ریزی های عمیق و هدفمندتری برای آگاهی خانواده ها و افراد نسبت به خطرات شنا در آب های غیرمجاز صورت گیرد.
جان باختن ۲۷ نفر بر اثر غرق شدگی در لرستان
مدیرکل پزشکی قانونی لرستان در این خصوص می گوید: معاینات اجساد ناشی از غرق شدگی در ۹ ماهه نخست سال گذشته نسبت به مدت مشابه سال ماقبل آن ۱۷ درصد افزایش یافته است.
محمدرضا فارسی نژاد افزود: بر اساس اطلاعات واحد آمار این اداره کل در ۹ ماه نخست پارسال ۲۷ نفر فوتی ناشی از غرق شدگی به مراکز پزشکی قانونی استان ارجاع شده است که از این تعداد ۲ نفر زن و ۲۵ نفر مرد بوده اند که در مقایسه با مدت مشابه سال ماقبل افزایش ۱۷ درصدی را نشان می دهد.
به گفته فارسی نژاد بی توجهی به نکات ایمنی و عدم مراقبت های لازم از سوی خانواده ها باعث شده عموما در فصل بهار و تابستان شاهد حوادث غرق شدگی باشیم.
وی عنوان کرد: شنا در مکان های غیرایمن خطرات مرگباری را به دنبال دارد که لازم است خانواده ها در مسافرت و تفریح به این موضوع توجه کنند و از فرزندانشان بخواهند از مکان های مجاز و ایمنی که برای شنا اختصاص داده شده استفاده نمایند.
در تلخ ترین حادثه ای که اخیرا در لرستان رقم خورد یک جوان ۳۴ ساله خرم آبادی که در روز یازدهم فروردین ماه برای گردش به آبشار بیشه دورود رفته و اقدام به شنا در آب رودخانه سزار نموده بود غرق شد که به رغم تلاش چندین روزه نیروهای مردمی، امدادی و غواصان حرفه ای آتش نشانی تاکنون نتوانسته اند جسد این جوان را پیدا کنند.
افزایش دبی آب رودخانه ها در بهار
مدیرعامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری خرم آباد نیز در این باره افزود: در فصل بهار دبی آب رودخانه ها افزایش یافته، خروشان و گل آلود می شود و خطر غرق شدگی نیز افزایش می یابد بنابراین جوانب احتیاط حتما باید رعایت شود.
سجاد نعمتی بیان کرد: بسیاری از رودخانه ها با وجود ظاهری آرام بسیار خطرناک و عمیق هستند به نحوی که فرد بعد از چند قدم جلو رفتن در رودخانه متوجه عمق زیاد آن و گرفتار گرداب می شود بنابراین توصیه می شود بدون اطلاع از وضعیت رودخانه هرگز برای شنا در آن اقدام نشود.
وی با بیان اینکه آشنایی با فنون اولیه شنا و محدودیت ها و رعایت آنها از ابتدایی ترین الزام های قبل از شنا است افزود: همچنین اطلاع از وضعیت عمق آب قبل از تصمیم به شیرجه زدن و حتی قبل از ورود به آب ضروری است چراکه شیرجه در آب های کم عمق خطر ضربه به سر و نیز شکستگی گردن را به دنبال دارد و همچنین ورود به آب های عمیق برای مبتدی ها خطر غرق شدگی را افزایش می دهد.
به گفته نعمتی بررسی دمای آب در هنگام شنا ضروری است به عنوان مثال اگر مدت زیادی در آفتاب مانده اید باید به منظور پیشگیری از شوک دمایی از وارد شدن ناگهانی به آب سرد خودداری کنید همچنین به هیچ وجه تنها و در محیط هایی که نجات غریق وجود ندارد شنا نکنید.
پرهیز از شوخی های خطرناک
وی با تاکید بر پرهیز از شوخی های خطرناک در آب و موقع شنا عنوان کرد: پس از مصرف داروهایی که موجب خواب آلودگی یا شل شدن عضلات می شوند نباید شنا کرد همچنین به هیچ وجه تشت، لگن و یا حوضچه های کوچک آب را در جایی که کودک خردسال وجود دارد نباید بدون توجه رها کرد.
وی عنوان کرد: افراد باید توانایی خود را در شناکردن بیش از حد در نظر نگیرند چراکه یک سوم قربانی های غرق شدگی به طور کامل با فن شنا آشنا بوده اند و در صورت مواجهه با یک غریق اگر با فن نجات آشنا نیستند سعی کنند فقط با استفاده از چوب، طناب، جلیقه نجات و یا تشکیل زنجیره انسانی به وی کمک نمایند.
وی افزود: برای نجات یک غریق اول امنیت خود را در نظر بگیرید و از پشت به غریق نزدیک شوید، از او بخواهید تقلا نکند و پس از رساندن غریق به ساحل، به سرعت با اورژانس تماس بگیرید.