چالش نان در سنندج، ۱۷ خبازی در آستانه پلمب

ایرنا/ نانواییها در سنندج دیگر تاب هزینههای سرسامآور را ندارند؛ برخی با کاهش وزن چانه تخلف میکنند و برخی دیگر عطای کار را به لقایش بخشیده و کرکرهها را پایین کشیدهاند، ۱۷ واحد خبازی در این شهر به دلیل تخلفات صنفی از جمله کم فروشی و استفاده از آرد قاچاق در آستانه پلمب قرار دارند.
همزمان اتحادیه خبازان هشدار میدهد اگر قیمت نان به صورت کارشناسی افزایش نیابد، موج تعطیلی نانواییها گسترش خواهد یافت این درحالی است که تنها در شهر سنندج تاکنون ۵۰ واحد نانوایی به ویژه سنگکپزیهای سنتی به دلیل ناتوانی در تامین هزینههای سرسامآور تعطیل شدهاند.
پخت نان و فعالیت نانواییها در کردستان سال هاست با وجود اجرای طرحهای مختلفی همچون هوشمندسازی یارانه آرد و نان همچنان با چالش مواجه است و هنوز در این خصوص به نتیجه مورد رضایت تولیدکننده و مصرف کننده نرسیده است.
آغاز سال، همواره با افزایش قیمت از حمل و نقل گرفته تا اجاره بهای مغازه و خانه همراه است ولی در این بین تغییر قیمت برخی محصولات از جمله نان و دیگر کالاهای اساسی امکان پذیر نیست و هر گونه تغییر نرخی در این خصوص مستلزم مصوبه کارگروه مربوطه به عنوان نمونه برای نان، شورای آرد و نان استان است.
کارشناسان و فعالان حوزه تولیدی همیشه مخالفت خود را با قیمت دستوری اعلام کردهاند و میگویند در شرایط اقتصادی امروز جامعه ما که قیمت اقلام و هزینههای جانبی افزایش چند برابری پیدا میکند تولید با قیمت دستوری مقرون به صرفه نیست.
یکی از مشاغلی که همواره از افزایش هزینهها و ثبات قیمت فروش تولیدش می نالند و معترض هستند، نانواییها هستند که هر سال چشم انتظار افزایش قیمت نان متناسب با رشد هزینههایی هم چون هزینه کارگری و اجاره بهای محل هستند.
یکی از مشاغلی که همواره از افزایش هزینهها و ثبات قیمت فروش تولیدش می نالد و معترض است، نانواییها هستند که هر سال چشم انتظار افزایش قیمت نان متناسب با رشد هزینههایی هم چون هزینه کارگری و اجاره بهای محل هستند. کردستان دارای ۲ هزار و ۵۹۴ واحد نانوایی است و طی مدت اخیر در شهر سنندج ۵۰ واحد نانوایی به ویژه سنگک پزی سنتی تعطیل شده است و مهمترین دلیل این تعطیلی را ناتوانی در تامین هزینههای لازم اعلام کردهاند.
حال افزون بر این، میزان تخلفات واحدهای فعال هم کم نیست، به گونه ای که در یکی ۲ روز اخیر به ۱۷ واحد نانوایی در سنندج که تخلف آنها محرز شده اخطار دادهاند که در صورت تکرار، واحدشان پلمب خواهد شد.
منشاءبینظمی و تخلفات در نانواییها
واحدهای آزادپز یا همان واحدهایی که به آنها یارانه نوع سه هم گفته می شود، آرد مورد نیازشان را باید از طریق سامانه به قیمت هر کیلوگرم ۶۲۰ تا ۶۴۰ هزار تومان خریداری کنند ولی این واحدها چنین کاری را انجام نمیدهند و آرد قاچاق و خارج از شبکه را خریداری می کنند به عبارتی از خبازیهای یارانه نوع یک و ۲، آرد را به قیمت ۴۰۰ تا ۴۵۰ هزار تومان تهیه می کنند.
واحدهای نانوایی یارانه ای نوع یک و ۲ هم برای اینکه از سهمیه آردشان اضافه بیاید و بتوانند به واحدهای آزادپز با قیمت کمتر بفروشند از وزن چانه کم می کنند و اینگونه نان با وزن کمتری را به مشتری تحویل می دهند.
آرد یارانه نوع یک به قیمت هر کیلوگرم حدود ۳۶ هزار تومان و یارانه نوع ۲ هم ۶۳ هزار و ۸۰۰ تومان در اختیار واحدهای نانوایی قرار داده می شود و این اختلاف قیمت بین آردهای یارانهای به درگاهی برای تخلف برخی از خبازی ها تبدیل شده است.
از تعداد واحدهای آزادپز موجود در استان تنها ۱۸ واحد در سامانه سیما ثبت نام کردهاند ولی هیچ کدام هم از این طریق آرد خریداری نکردهاند؛ این را نماینده شرکت بازرگانی دولتی کردستان اعلام و اظهار کرد: خرید آرد باید از طریق این سامانه انجام شود و به غیر از این تخلف است و نهادهای ناظر باید بررسی و برخورد کنند.
موسی آرتن در گفت و گو با خبرنگار ایرنا گفت: بعد از اجرای طرح هوشمندسازی یارانه آرد و نان، فعالیت واحدهای خبازی در ۲۷ مورد بررسی می شود و هر نانوایی که تخلفی داشته باشد در عملکرد او ثبت می شود.
وی اضافه کرد: کاهش وزن چانه و کم فروشی از جمله تخلفاتی است که روزانه قابل رصد و شناسایی است و در نتیجه باعث کاهش سهمیه آرد نانواییها می شود.
هرچقدر زمان میگذرد و طرحهای مختلف به اجرا درمی آید تا وضعیت نان و نانوایی بهبود پیدا کند ولی در کردستان اینگونه نمیشود و همچنان شهروندان این استان از کیفیت نان رضایتی ندارند و حالا تعطیلی نانواییهایی که از پس هزینه هایشان بر نمیآیند و واحدهایی که همچنان وزن چانه را پایین میآورند و نان با وزن کمتر را به دست مردم می دهند، به این اضافه شده است.
قیمت نان کارشناسی افزایش نیابد بسیاری از نانواییها تعطیل میشوند
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان سنندج در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد: در راستای اعتراض مردم در چند روز اخیر به ۱۷ واحد نانوایی در این شهر اخطار پلمب داده شده است.
علی عبدی با اشاره به اینکه این ۱۷ واحد تخلفات صنفی داشتهاند و تا این لحظه تعطیل و پلمب نشدهاند، افزود: واحدهای نانوایی با مشکلات متعددی مواجه هستند و اگر مسئولان به سرعت اقدامی در راستای افزایش قیمت نان و کمک به این واحدها نکنند افزون بر افزایش تخلفات شاهد تعطیلی بسیاری از آنها هم خواهیم بود.
وی تعداد واحدهای نان سنگک آزاد و دولتی در سنندج را ۱۹۸ واحد خواند و بیان کرد: حدود ۵۰ واحد نانوایی در سنندج که بیشتر آنها هم سنگک یارانهای بودهاند به دلیل اینکه توان تامین هزینهها را نداشتند، تعطیل شدهاند و صاحبان این واحدها اعلام کردهاند با قیمت موجود نان تا اطلاع ثانوی نمی توانند فعالیتی داشته باشند.
رئیس اتحادیه خبازان شهرستان سنندج گفت: سال هاست قیمت کارشناسی مصلحتی برای نان به جای قیمت واقعی در نظر گرفته می شود و اینگونه نانوایی ها نمی توانند هزینه های جاری خود را تامین کنند.
سال هاست قیمت کارشناسی مصلحتی برای نان به جای قیمت واقعی در نظر گرفته می شود و اینگونه نانوایی ها نمی توانند هزینه های جاری خود را تامین کنندعبدی با بیان اینکه هزینه اجاره بها و نیروی انسانی افزایش چند برابری داشته ولی قیمت نان متناسب با آن تغییری نکرده است، یادآور شد: به عنوان نمونه قیمت واقعی نان لواش هزار و ۲۰۰ تومان است ولی حدود ۸۰۰ تومان برای آن برآورد کردهاند و این گونه تعیین قیمت دستوری جوابگوی فعالیت نانواییها نخواهد بود.
وی با اشاره به اینکه دستمزدی که برای کارگر نانوایی در نظر گرفتهاند، ۳۵۰ هزار تومان بوده در حالیکه حداقل دستمزد ۶۰۰ و حداکثر ۹۰۰ هزار تومان است، اضافه کرد: کارگر با دستمزدی که در نظر گرفته اند در واحدهای نانوایی کار نمیکند و همین هم به معضلی برای این واحدها تبدیل شده است.
معاون برنامهریزی فرماندار سنندج در ارتباط با اخطار پلمب ۱۷ واحد نانوایی در این شهر اظهار کرد: براساس بازرسی های انجام شده و مصوبه کارگروه آرد و نان شهرستان این تعداد واحد مرتکب تخلف شدهاند که در صورت تکرار اقدام به پلمب آنها می شود.
علی اشرف مرادی ادامه داد: از جمله تخلفات این واحدها می توان به مصرف خارج از شبکه آرد، افزایش غیرمجاز نانوایی ها بدون مجوز، مصرف آرد غیربهداشتی و فاقد برچسب، کاهش وزن نان و فروش نان با قیمت بیشتر از مصوب، اشاره کرد.
قرار بود نیمه دوم سال گذشته چنانچه افزایش قیمت نان در استان های همجوار کردستان اتفاق بیفتد، قیمت نان در این استان هم متناسبسازی شود که با تغییر مدیران از جمله معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار کردستان، این اتفاق نیفتاد.
افزایش هزینهها در کمین تعطیلی واحدهای نانوایی
یکی از صاحبان خبازی سنگکپزی تعطیل شده در سنندج به خبرنگار ایرنا گفت: از ابتدای سال جاری به دلیل افزایش هزینه ها و عدم توان پرداخت آن اقدام به تعطیلی واحد خود کردهام و هم اکنون در یک نانوایی آزادپز مشغول به کار هستم.
وی که نخواست نامی از او برده شود، بیان کرد: قبل از اجرای طرح هدفمندسازی یارانه آرد، سهمیه آرد واحد ما در ماه ۲۰۴ کیسه آرد بود و این به مرور کاهش یافت تا به ۳۵ کیسه در ماه رسید و این در حالی اتفاق افتاد که هیچ کم کاری نداشتیم.
این صاحب واحد نانوایی در سنندج بیان کرد: افزون بر مورد بالا، هزینه اجاره بهای واحد خبازی ما از ۱۰ میلیون تومان امسال به ۱۸ میلیون تومان افزایش یافت و هزینه آب هم از ۲۰۰ هزار تومان به یکباره به یک میلیون و ۷۰۰ هزار تومان رسید.
وی بیان کرد: قرار بود کمک هزینه ای که براساس طرح هدفمندسازی یارانه های آرد و نان به حساب نانوایی ها پرداخت می شود به ۴۰ درصد برسد ولی اینگونه نشد و هر ماه نمره ای را بدون اینکه بدانیم برچه اساسی، به ما تعلق می گرفت و عنوان می شد بر مبنای این نمره این میزان یارانه به شما پرداخت می شود.
آخرین چرخه تولید نان در استان را دریابید
کردستان ۱۰ درصد گندم کشور را تولید و نیاز بسیاری از استانها به گندم و آرد را تامین می کند و قوت غالب مردم این دیار هم نان است، نانی که آخرین چرخه در زنجیره تولید گندم از مزرعه تا خانه است و در این استان این چرخه پایانی همچنان مسئلهدار است.
تکمیل مطلوب چرخه تولید نان در استان مطالبه مردم است و انتظار دارند باکیفیت ترین نان را سر سفرههایشان ببرند و این مستلزم وجود برنامه ای اصولی با در نظر گرفتن شرایط تولیدکنندگان و مصرف کنندگان است که امید می رود در این مرحله هم کردستان به یکی از استانها شاخص و نمونه کشوری تبدیل شود.