نماد آخرین خبر

رونمایی از درگاه جامع فقه معاصر در قم

منبع
ايرنا
بروزرسانی
رونمایی از درگاه جامع فقه معاصر در قم

ایرنا/ قم - ایرنا - همزمان با فرارسیدن دهه کرامت، مراسم رونمایی از درگاه جامع فقه معاصر با حضور جمعی از اساتید برجسته حوزه علمیه، پژوهشگران و مسئولان مراکز پژوهشی و آموزشی در شهر قم برگزار شد.

به گزارش خبرنگار ایرنا، آیت‌الله سید کاظم نورمفیدی شامگاه چهارشنبه در این آیین با تأکید بر ضرورت تحول در نگاه فقهی حوزه‌های علمیه، گفت: فقیه امروز باید مخاطب جهانی داشته باشد و با زبان و علوم روز آشنا باشد تا بتواند پاسخ‌هایی متقن و مؤثر به مسائل نوپدید دنیا ارائه دهد.

امام جمعه گرگان، با اشاره به جایگاه فقه در تمدن‌سازی اسلامی، اظهار داشت: فقهیان امروز باید جامع‌نگر باشند و تمامی ابعاد فردی، اجتماعی، فرهنگی، سیاسی و بین‌المللی زندگی بشر را مورد توجه قرار دهند.

وی با اشاره به تحول در نگاه به فقه پس از انقلاب اسلامی، افزود: فقه معاصر با توجه و هدایت امام راحل  و حمایت‌های پیوسته رهبر معظم انقلاب به‌صورت جدی در حوزه‌های علمیه دنبال شده و امروز شاهد شکل‌گیری جریان‌های پژوهشی، آموزشی و کاربردی در این حوزه هستیم.

عضو مجلس خبرگان رهبری خاطرنشان کرد: هرچند حوزه‌های علمیه در زمینه تعمیق و گسترش فقه معاصر به جایگاه مناسبی دست یافته‌اند، اما همچنان در آغاز راه قرار داریم و نیازمند تلاش، نوآوری و نوسازی در ساحت آموزش، پژوهش و تربیت نیرو هستیم.

نورمفیدی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت بازتعریف خروجی‌های حوزه در رشته‌های تخصصی فقهی تأکید کرد و گفت: محصول نهایی نظام آموزش تخصصی فقه در حوزه‌های علمیه باید شخصیتی باشد که متمایز از دانشگاه به مفهوم رایج آن باشد؛ یعنی دانش‌آموخته‌ای که هم ریشه در فقه سنتی دارد و هم توانایی تحلیل، پاسخ‌گویی و مواجهه با مسائل پیچیده دنیای معاصر را داراست.

وی افزود: آینده تمدن اسلامی و جایگاه فقه در مدیریت جامعه، وابسته به تربیت چنین شخصیت‌هایی است که هم‌زمان با بهره‌مندی از میراث فقهی غنی، با ادبیات جهانی، منطق استدلال علمی و فهم نظام‌مند از مسائل بشری آشنا باشند.


اهمیت پاسخگویی به نیازهای روز 

رئیس پژوهشگاه فقه معاصر نیز در این آیین با اشاره به حدیثی درباره اهمیت تفقه در دین، تأکید کرد: این پژوهشگاه  بر پایه ضرورت‌ها و نیازهای روز جامعه اسلامی تأسیس شده است تا با نگاهی عمیق و روش مند به بررسی مسائل مختلف فقهی بپردازد.

حجت‌الاسلام سیدمجتبی نورمفیدی با اشاره به مأموریت‌های این نهاد علمی، افزود: تمرکز اصلی پژوهشگاه بر ۲ محور پژوهش‌های بنیادین و کاربردی است؛ پژوهش‌های بنیادین به تبیین مبانی و چارچوب‌های نظری فقه می‌پردازند، در حالی که پژوهش‌های کاربردی با هدف پاسخ‌گویی به مسائل و چالش‌های روزمره جامعه طراحی و اجرا می‌شوند.
وی تصریح کرد: در طول تاریخ اسلام، همواره جریان‌های علمی در قالب پژوهش‌های بنیادی و کاربردی فعال بوده‌اند و غلبه هر یک از این ۲ نوع پژوهش، بسته به نیازها و اقتضائات دوره‌های مختلف شکل گرفته است.

وی با اشاره به ساختار علمی پژوهشگاه، گفت: هم‌اکنون ۱۱ گروه علمی متشکل از ۴۰ نفر از اساتید برجسته حوزه علمیه در این مرکز فعالیت دارند و تاکنون بیش از ۳۰ قرارداد طرح پژوهشی با مراکز علمی و نهادهای مختلف منعقد شده است.

نومیدی افزود: همچنین تلاش شده تا ضمن پرهیز از موازی‌کاری، همکاری‌های مؤثر و هدفمندی با نهادهای حوزوی برقرار شود.

به گفته رئیس پژوهشگاه فقه معاصر، در طی پنج سال گذشته، این مجموعه موفق به برگزاری بیش از ۲۰۰ نشست علمی شاخص شده و ۲۶ عنوان مجله علمی را منتشر کرده است که نشان از پویایی و رویکرد مسئله‌محور آن در عرصه مطالعات فقهی دارد.

درگاه جامعه فقه معاصر با هدف تولید محتوا، مدیریت دانش و ارائه خدمات تخصصی در حوزه فقه معاصر راه‌اندازی شده و بخش‌های متنوعی را شامل می‌شود که از جمله آن می‌توان به دانشنامه فقه معاصر، کتابخانه دیجیتال فقه معاصر، دروس خارج فقه معاصر، مجلات الکترونیکی، نشست‌های علمی و پایگاه اطلاع‌رسانی پژوهشگاه اشاره کرد.





آخرین خبر قم در اینستاگرام : https://instagram.com/qomtoday