نماد آخرین خبر

فقه معاصر باید پاسخ نیازهای جوامع امروز را ارائه دهد

منبع
مهر
بروزرسانی
فقه معاصر باید پاسخ نیازهای جوامع امروز را ارائه دهد

مهر/ قم- رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار(ع) گفت: فقه معاصر باید پاسخی جامع به نیازهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی جوامع امروز ارائه دهد.

به گزارش خبرنگار مهر، آیت‌الله محمدجواد فاضل لنکرانی شامگاه چهارشنبه در مراسم رونمایی از «درگاه جامع فقه معاصر» که با حضور جمعی از اساتید حوزه، پژوهشگران و طلاب در قم برگزار شد، با تأکید بر ضرورت توجه عمیق‌تر به آیات اجتماعی قرآن، بر لزوم بازنگری در نگرش‌های رایج فقهی نسبت به مسائل اجتماعی تأکید کرد و گفت: فقه معاصر باید بتواند در پاسخ‌گویی به نیازهای متنوع بشر امروز نقش‌آفرینی کند.

رئیس مرکز فقهی ائمه اطهار (ع) با بیان اینکه بخش قابل توجهی از آیات قرآن کریم ناظر به حوزه‌های اجتماعی است، اظهار کرد: متأسفانه این بخش از آیات که ظرفیت‌های بالایی برای تبیین روابط اجتماعی، تحقق عدالت، ارتقا فرهنگ عمومی و تأمین امنیت اجتماعی دارند، در فقه سنتی کمتر مورد توجه واقع شده‌اند.

وی با اشاره به نقش محوری قرآن در تکوین و توسعه فقه اسلامی، افزود: برای نیل به پیشرفت حقیقی در عرصه فقه، نباید از قرآن فاصله گرفت و آیات الاحکام تنها بخشی از ظرفیت عظیم فقهی قرآن کریم را شامل می‌شوند و آیات اجتماعی نیز واجد اصول بنیادینی هستند که می‌توانند مبنای تحولات مهم در عرصه روابط انسانی و حیات جمعی قرار گیرند.

آیت‌الله فاضل لنکرانی با تأکید بر اینکه توجه به فقه اجتماعی می‌تواند به انسجام درونی جوامع اسلامی و تقویت وحدت امت اسلامی در سطح بین‌الملل منجر شود، گفت: نادیده گرفتن این ظرفیت، غفلت از یکی از مهم‌ترین مأموریت‌های فقه در عصر حاضر است و فقه باید بتواند پاسخ‌گوی چالش‌های نوظهور در بستر تحولات اجتماعی باشد.

وی در ادامه با انتقاد از برخی ناهماهنگی‌ها میان ساختار فقهی و نظام تقنینی کشور تصریح کرد: قوانین در جمهوری اسلامی باید مبتنی بر اصول متقن فقهی و با هدایت و نظارت مستمر حوزه‌های علمیه تدوین شوند. وی به‌ویژه بر ضرورت تدوین دقیق و فقه‌محور قوانینی همچون امر به معروف و نهی از منکر تأکید کرد و آن را مسئولیتی جدی بر دوش حوزه دانست.

عضو جامعه مدرسین حوزه علمیه قم با اشاره به تحولات چشم‌گیر فقهی پس از پیروزی انقلاب اسلامی، عنوان کرد: فقه شیعه در دوران معاصر با ورود به عرصه‌های نوینی چون فقه سیاسی، فقه اجتماعی، فقه امنیتی و حتی فقه هنر، نشان داده که ظرفیت بالایی برای تعامل با مقتضیات زمانه دارد.

وی در پایان خاطرنشان کرد: امروز دیگر نمی‌توان به فقه صرفاً از زاویه فردی نگریست؛ فقه باید بتواند در تمام عرصه‌های حیات انسانی از جمله سیاست، فرهنگ، اقتصاد و امنیت حضور مؤثر و منسجم داشته باشد و بر پایه تعالیم قرآن کریم، الگویی کارآمد برای اداره جامعه ارائه دهد.





آخرین خبر قم در اینستاگرام : https://instagram.com/qomtoday