خراسان جنوبی سومین استان کتابدار کشور

ایرنا/ مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی گفت: خراسان جنوبی به تناسب جمعیت به لحاظ سرانه تعداد کتابخانه رتبه اول کشور، به ازای سرانه عضویت در کتابخانه رتبه دوم و به لحاظ تعداد نسخه کتاب در کتابخانهها رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده است.
محمود حاجی افزود: خراسان جنوبی سومین استان پهناور کشور ایران است که ۸۰۰ هزار نفر از هموطنان فرهنگ دوست و با ایمان را در خود جای داده، مقام معظم رهبری بارها این دیار را به نام علم و ایمان یاد کردند، پنج تن از پدران علم ایران از این دیار هستند.
وی گفت: کسب رتبه دوم کشوری در جشنواره ملی کتابخوانی رضوی، کسب مقام برتر استانی در ارزیابی ستاد اقامه نماز استان، کسب رتبه اول در مسابقه کشوری کتاب خوانی امر به معروف و نهی از منکر، برگزیده در کارگروه کودک و نوجوان اربعین و راهیابی پنج نفر از استان به مرحله کشوری مسابقات قصهگویی و انتخاب سه روستا استان در زمره روستاهای دوستدار کتاب کشور از جمله افتخارات کتابخانه های خراسان جنوبی در سه سال گذشته است.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی با اشاره به فعالیت بیش از ۸۵ باب کتابخانه در استان اظهار کرد:از این تعداد اکنون ۱۱ کتابخانه خیّر ساز، ۱۱ کتابخانه مشارکتی، ۲ کتابخانه مستقل، و تعداد ۷۲ کتابخانه نهادی است.
وی یادآور شد: از مجموع کتابخانههای نهادی استان، یک کتابخانه سیار، ۲۸ باب کتابخانه روستایی و ۵۴ کتابخانه شهری است.
حاجی ادامه داد: اگر در این ۲ روستا کتابخانه ساخته شود سرانه کتابخانه در استان نسبت به جمعیت رتبه اول را به خود اختصاص میدهد.
وی با بیان اینکه در سالهای اخیر بیش از ۱۰ باب کتابخانه در استان افتتاح شده است تصریح کرد: تعداد صندلیهای موجود ۴ هزار و ۳۹۱ مورد در کتابخانه ها و سرانه تعداد صندلی ۵.۷۳ به ازای هر هزار نفر در استان است.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی اظهار کرد: قبل از انقلاب تنها هفت باب کتابخانه در استان وجود داشت که در این مدت رشد بسیار خوب تعداد کتابخانهها در استان نشان از توجه ویژه نظام جمهوری اسلامی به کتاب و کتابخوانی دارد.
وی با بیان اینکه اکنون یک میلیون و ۲۶۱ هزار و ۱۶۳ نسخه کتاب در کتابخانههای استان موجود است، گفت: سرانه کتابخانههای استان به ازای هر ۱۰۰ نفر ۳.۱۱ متر مربع است که طبق افق سال ۱۴۰۴ باید سرانه زیربنای کتابخانههای عمومی به ازای هر ۱۰۰ نفر به هشت متر مربع برسد.
حاجی یادآور شد: ۷۰ هزار و ۹۷۰ نفر عضو کتابخانههای استان هستند که از این تعداد ۴۹ هزار و ۳۷۰ نفر عضو کتابخانههای نهادی و ۲۱ هزار و ۶۰۰ نفر عضو کتابخانههای مشارکتی هستند.
وی افزود: سال گذشته ۲ میلیون و ۷۵۱ هزار و ۷۰۹ نسخه کتاب به امانت داده شده که بیشترین آنها مربوط به حوزههای کودک، ادبیات و دین بوده است.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی با اشاره به رشد ۲۳۰ درصدی امانت کتاب در کتابخانههای استان، گفت: سال ۹۹، تعداد ۱۲۶ هزار و ۷۰۲ کتاب و سال گذشته ۴۱۹ هزار و ۲۹۸ عنوان کتاب امانت داده شد.
وی با اشاره به پروژههای نیمه تمام و راکد استان افزود: در استان ۲۰ پروژه عمرانی در حوزه کتابخانهها با مساحت ۹ هزار و ۳۶۶ متر مربع در حال ساخت است که ۱۸ پروژه با کمک سازمان بسیج سازندگی انجام میشود و ۲ پروژه نیز در اختیار نهاد کتابخانهها قرار گرفته است.
حاجی یادآور شد: سال گذشته ۹ کتابخانه و یک سالن جلسات اداری در امیرآباد، قهستان، نوغاب، درمیان، آبیز، معصوم آباد، باغستان و تیغاب افتتاح شده است.
وی تصریح کرد: بزرگترین مشکل و چالش استان کتابخانه مرکزی استان است، که بعد از ۱۲ سال پیگیری زمینی به مساحت ۹ هزار و ۱۵۲ متر مربع با اعتبار چهار میلیارد و ۷۰۰ میلیون ریال واگذار شد که به دلیل شروع نشدن پروژه از سوی اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان، زمین در حال پس گرفته شدن است.
مدیرکل نهاد کتابخانههای عمومی خراسان جنوبی با اشاره به افزایش اعتبارات تملک دارایی سرمایه ای نهاد کتابخانه های عمومی، گفت: سال ۱۳۹۹، اعتبارات استان ۵۲ میلیارد ریال بود، سال ۱۴۰۰ به ۱۱۸میلیارد ریال یعنی ۱۲۷ درصد افزایش رسید و سال ۱۴۰۱؛ ۱۴۴میلیاردریال یعنی ۲۲ درصد افزایش پیدا کرد و سال ۱۴۰۲؛ ۲۲۲ میلیارد ریال یعنی ۵۴ درصد افزایش یافت.
وی ادامه داد: این اعتبارات در سال گذشته ۲۶۶ میلیارد ریال بود که نسبت به سال قبل آن ۲۰ درصد افزایش یافت.
حاجی از برگزاری ۳۱ هزار و ۲۸۴ برنامه فرهنگی در استان خبر داد و گفت: از این میزان پنج هزار و ۶۶۶ مورد مربوط به سال قبل بوده که نشان از رشد ۵۲.۶۴ درصدی برنامههای فرهنگی در استان دارد.
حاجی با اشاره به افتخارات اداره کتابخانه های عمومی خراسان جنوبی افزود: کسب رتبه دوم کشوری در جشنواره ملی کتابخانه رضوی، مقام برتر ارزیابی ستاد اقامه نماز، رتبه اول مسابقه کشوری امر به مروف و نهی از منکر، راهیابی پنج نفر از استان به مرحله کشوری مسابقات قصه گویی، نامگذاری کتابخانهها به یاد شهدا و انتخاب سه روستای استان در زمره روستاهای دوستدار کتاب و راه اندازی حسینیه کتاب در ایام محرم برای اولین بار از جمله این افتخارات است.