نماد آخرین خبر

کارگران کرانه خلیج فارس؛ عسلویه سخت سیرترین منطقه کارگری

منبع
ايرنا
بروزرسانی
کارگران کرانه خلیج فارس؛ عسلویه سخت سیرترین منطقه کارگری

ایرنا/ هر ساله در تمام نقاط جهان روز ۱۱ اردیبهشت ماه مصادف با نخستین روز از ماه می میلادی به یاد کارگران معترض در سال ۱۸۸۶ میلادی روز جهانی کارگر نامیده می شود،کسانی که امروزه در کشور پهناور ما ریل های قطار صنعت و شیکله اصلی پایتخت انرژی ایران یعنی استان بوشهر و منطقه اقتصادی عسلویه هستند.

تا قبل از انقلاب کارگران در سال ۱۸۸۶ میلادی جایگاه شغلی به معنای کارگر وجود نداشت،دهقانانی که در زمین های فئودالیسم ها کار می کردند و بخشی از محصول خود را به صورت بهره یا اجاره به زمین دارها عرضه می کردند یا پشت حصار مزارع در کارگاه های کوچک بعنوان کارآموز به صورت مجانی برای کارفرما عرق میریختند و آنچه امروزه معرف جایگاه کارگر است شخصی است که با همت دستانش در ازای دریافت حقوق گاهی به چهارچوب یک ساختمان، تنه درختان یک باغ یا ستون اصلی صنعت بدل می شوند.

به طور کلی کارگرها نقطه تلاقی همت،غیرت،ابتکار،اراده و مهم ترین زیر ساخت شغلی جامعه هستند و می توان گفت روز کارگر فرصتی است برای تجلیل از تلاش های مردان و زنانی که ستون های اقتصاد و تولید کشوررا تشکیل می دهند.

عسلویه یکی از سخت سیرترین مناطق کاری ایران

در کشورمان کارگران اغلب در بخش های تولیدی،کشاورزی،صنعت و معدن مشغول به کار هستند که ساعت کاری آنها اغلب روزی ۸ تا ۱۲ ساعت متغیر است

در ایران بدون اغراق می توان گفت یکی از نمادهای برجسته کار و تلاش بی وقفه در شرایط سخت و طاقت فرسا برای به گردش در آوردن چرخ صنعت با هدف آبادانی کشور منطقه صنعتی عسلویه است.

یک منطقه یا زون اقتصادی در ابعاد مختلفی مورد برررسی قرار می گیرد بُعد سختی کار در جایگاه شغلی کارگران منطقه ویژه اقتصادی پارس جنوبی در شهر عسلویه استان بوشهر همواره مورد توجه بوده است که عوامل متعددی همچون دمای بالای هوای این شهر در زمستان و تابستان، شاخص های آلودگی هوا و دوری از خانواده در آن دخیل است.

در حال حاضر بیش از صد هزار کارگر در قالب نیروهای خدماتی و ستادی، خدمات فنی و مهندسی،تعمیرات،بهره برداری،ایمنی،بهداشت و محیط زیست،حراست در قطب انرژی کشور مشغول به کار هستند.

کارگران از نظر معیشت اصولا در دهک های اقتصادی متوسط رو به پایین قرارمی گیرند و پای درد دل آنها که می نشینیم ابتدا صحبت از وضعیت اقتصادی،تورم و مسکن می شود.

حقوق کارگران بر اساس مصوبه هیات دولت در سال ۱۴۰۳ نسبت به سال گذشته آن ۳۵ درصد افزایش یافت از سوی دیگر در همین سال بر اساس آمار اعلام شده از سوی مرکز آمار ایران میانگین نرخ تورم ۳۲.۵ اعلام شد که این رقم در استان بوشهر ۲۹.۶برآورد شده است.

اختلاف ناچیز نرخ تورم و حقوق دریافتی در وضعیت معیشتی، اجاره بهای مسکن، هزینه تحصیل فرزندان، هزینه های درمان در یک مورد یا همه موارد کارگران را به ستوه می آورد.

دغدغه زندگی

یکی از کارگران مشغول در شرکت تعاونی پرورش آبزیان به ایرنا گفت: هنگام بیماری خودم،همسرم یا فرزندانم بیش از درد جسمی درد روحی را متحمل می شوم که علت آن ناتوانی در پرداخت هزینه های تشخیص بیماری همچون سونوگرافی، عکس برداری یا آزمایشگاه است، خدا نکند که از اهالی خانه کسی با مشکل دندان مواجه شود در بعضی موارد مبلغی معادل نصف حقوق ماهیانه کارگری من خرج هزینه های دندانپزشکی می شود.

وی افزود: دغدغه مسکن یکی از مهم ترین مشکلات کارگران است و نرخ بالای اجاره بها سبب شده هر سال به خانه کوچک تر و بی کیفیت تر نقل مکان کنیم و این امر با داشتن سه فرزند زندگی را دشوار کرده است.

تلاش خستگی ناپذیر برای چرخیدن چرخ اقتصاد

یکی از کارگران خدمات بهره برداری شاغل در عسلویه به ایرنا گفت: فرقی ندارد باران آب باشد یا آتش تحت هر شرایطی تولید برای چرخیدن چرخ اقتصاد ادامه دارد.

مجید آریا افزود: بارها اتفاق سهمگینی همچون نشت در بین خطوط اتفاق افتاده است که تنها چند دقیقه بین نجات جان خودمان و بستن شیر اصلی خط تولید فرصت داشته ایم و ما نجات جان صنعت را انتخاب کرده و دل را به دریا زده و در حالیکه زندگی از جلو چشمانمان عبور می کرد طوفان حادثه را به ساحل آرامش رساندیم.

یک نیروی شاغل در بخش تعمیرات شرکت های منطقه پارس جنوبی به خبرنگار ایرنا گفت: در بخش تعمیرات پمپ ها به دلایل فنی از آچار و چکش استفاده می شود که وزن این چکش ها به صد کیلو می رسد در برخی موارد کوبیدن یک بار چکش بیشتر باعث فوران بخار با دمای حداقل ۴۰۰ درجه سانتی گراد می شود از سوی دیگر تعلل در کمتر از دو دقیقه باعث انفجار بخاربه شعاع چند کیلومتری اطراف می شود.

یکی از کارگران مکانیک مشغول در عسلویه اظهار کرد: ما برای گرفتن نشتی ملزم به عبور از بین لاین هایی هستیم که حداقل دمای آنها ۴۰۰ درجه و فشاری بیش از ۶۰ بار دارند که خبر از گرمای غیر قابل تحمل می دهند از سوی دیگر چنانچه جلوی نشتی در زمان درست گرفته نشود باعث بوجود آمدن فاجعه در سایت می شود.

یکی دیگر از نیروهای داربست بند رسته تعمیرات به ایرنا گفت:در گرمای ۵۰ درجه تابستان کار کردن در ارتفاعات غیر ممکن است و با وجود رعایت موارد ایمنی همچنان بر اثر شرجی زیاد و دمای بالای هوا دچار سرگیجه و ضعف عضلانی می شویم که هر لحظه امکان پرت شدن ما به پایین از ارتفاع حداقل ۶ متر است.

این نیرو که خواست نامش فاش نشود افزود:طرف قرار داد ما پیمانکاران هستند و علیرغم سختی کار بیش از حد نیروهای داربست بند گاها اختلاف حقوق این دسته از کارگران با نیروهای خدماتی که ساده ترین کارها را انجام می دهندبه صد میلیون ریال می رسد.

بهره مندی ۶۹۰هزار کارگر از کالابرگ الکترونیکی

مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی با تبریک بزرگداشت روز کارگر گفت: : وزارت کار از وضعیت معیشتی کارگران غافل نمانده و همواره یکی از دغدغه های ما برای حل مشکلات کارگران است و بر همین اساس شورای کار افزایش ۴۵ درصدی حقوق کارگران برای سال جدید را مصوب کرده است.

مرتضی پروانه در گفت وگو با ایرنا اظهار داشت: در حال حاضر ۶۹۰ هزار کارگر تحت پوشش در استان مشمول دریافت کالابرگ الکترونیکی برای خرید ۱۱ قلم از کالاهای ضروری قرار گرفته اند.

وی افزود: حمایت از تعاونی های مسکن با ارائه زمین با نرخ پایین یا صفر به منظور تامین مسکن کارگران در دستور کار قرار گرفته است.

پروانه بیان داشت: بر اساس مصوبه شورای کار حقوق کارگران در سال ۱۴۰۴ به میزان ۴۵ درصد افزایش یافته است.

مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی همچنین از طریق کانون های انجمن صنفی کارگران،خانه کارگر،شورای اسلامی کار در جهت تامین رفاه کارگران گام بر داشته است.

کانون انجمن صنفی کارگران در استان بوشهر با ۱۵ سال سابقه فعالیت در حال حاضر ۵۰ هزار کارگر را تحت پوشش خود دارد.

رئیس کانون انجمن صنفی کارگران استان بوشهر به ایرنا گفت: در چند سال اخیر از سهام عدالت،تعاونی های مصرف، اقداماتی در راستای فعالیت های اجتماعی کارگران دربخش های مختلف همچون فنی و حرفه ای از اقدامات قابل توجه این کانون است.
سهام کارگر افزود:تشکیل کارگروه جهادی یکی از اقدامات موثر در رفع مشکلات کارگران است که این کارگروه در موضوعات بنگاه های اقتصادی،مشکلات سلامت و درمان کارگران ،حوادث غیر قابل پیش بینی برای کارگران در محل کار،تهیه مسکن،اقلام مورد نیاز در جهت رفاه حال کارگران تلاش کرده است.

وی اظهار داشت: پنج هزار بسته معیشتی، مکاتبه با دستگاه های مرتبط برای حل مشکلات کارگران،تهیه جهیزیه برای زوجین کارگری با همکاری بنیادهای خیریه از اقدامات برجسته وموثر سال قبل است.

کاگر در خصوص اقدامات رفاهی انجام شده برای جامعه هدف گفت:اقداماتی همچون رایزنی برای تشکیل انجمن صنفی کارگران ساختمانی در شهرستان ها،پوشش های بیمه شغلی و تکمیلی با همکاری سازمان تامین اجتماعی و دفاتر بیمه انجام گرفته که موفقیت آمیز بوده است.
رئیس کانون انجمن صنفی کارگران استان بوشهر بیان داشت: کارگران ساختمانی بخش بزرگی از جامعه کارگران استان را تشکیل می دهند که در سال گذشته یکهزار و ۷۰۰گواهی شغلی مجهز کد آیسیک و شناسه صنفی صادر شده، است.

وی یادآور شد: صدور یکهزار و ۷۰۰ بیمه حوادث رایگان،۷۰۰ بیمه آتش سوزی منازل به صورت رایگان، معرفی ۴۸۰ نفر جهت آموزش به منظور ارتقا سطح مهارت از سطح سه به ۲،معرفی ۴۸۰ کارگر جهت دریافت گواهی ایمنی بهداشت محیط از جمله اقدامات انجام گرفته برای کارگران است.

کارگران در جایگاه های سخت اما موثر جامعه قراردارند و می توان گفت :چندقدمی بیش نمانده تا رسیدن به انتهای راهی که به تامین نیاز های اولیه زندگی آنها ختم می شود اما آنچه بدیهی است دستان پینه بسته و تن رنجور آنها ما حصل سختی هایی است که در هیچ یک از مشاغل دیگر یافت نمی شود.

وزیر تعاون،کار و رفاه کشور در سی‌وششمین جشنواره ملی امتنان از کارگران نخبه و گروه‌های کار نمونه اظهار داشت: حدود ۸۰۰ کارگر در ایران بر اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست می‌دهند؛ البته آمارهای غیررسمی، ارقام بالاتری را نشان می‌دهند.
احمد میدری تصریح کرد: از دست دادن هر کارگر، ضایعه‌ای بزرگ برای جامعه است و دولت با جدیت به دنبال کاهش این آمار و افزایش ایمنی محیط‌های کاری است.

مدیرکل تعاون،کار و رفاه اجتماعی استان در خصوص کاهش خطرات جانی برای کارگران در بوشهربه ایرنا گفت:کمیته های حفاظت فنی اداره کار در کارگاه ها عهده دار نظارت بر مسائل ایمنی با هدف ارتقا سطح ایمنی مستقر هستند و تکمیل این امر با مشارکت تشکل های ایمنی صنفی تحقق می یابد.

با وجود نقش حیاتی کارگران عسلویه در اقتصاد کشور، بسیاری از آن‌ها با چالش‌هایی چون عدم همسان سازی حقوق،عدالت محوری در برآورد دستمزد، حقوق معوقه، نبود امنیت شغلی، شرایط سخت اقامتی، کمبود امکانات رفاهی و درمانی مواجه هستند.

پیامدهای اشتغال اقماری

بسیاری از این کارگران، از شهرهای دور به عسلویه مهاجرت کرده‌اند و اغلب به صورت اقماری مشغول هستد و علیرغم اینکه مایل به انتقال خانواده هایشان به شهرهای جم و کنگان هستند اما بدلیل مشکلات مالی از این کار صرفه نظر کرده و خانواده هایشان را در قاب دلتنگی بهمراه دارند این در حالیست که تحقیقات نشان داده کاهش مشکلات احساسی راندمان کاری را نیز افزایش می دهد..

توسعه پایدارچرخه تولید یک جامعه در گرو حفظ کرامت و بهبود شرایط کارگران است. لازم است مسوولان و شرکت‌های فعال در منطقه، توجه ویژه‌ای به وضعیت معیشتی، رفاهی و ایمنی این نیروی عظیم انسانی داشته باشند و با برنامه ریزی و ایجاد زیر ساخت های مناسب، گامی مهم در جهت رضایت‌مندی و بهره‌وری بیشتر بردارند.

روز کارگر، تنها یک روز برای تبریک نیست، بلکه فرصتی است برای بازنگری در وضعیت کارگران، باید صدای این تلاش‌گران خاموش را شنید و برای بهبود شرایط زندگی و کاری آنان، اقدامات عملی و موثر انجام داد.





آخرین خبر بوشهر در اینستاگرام :
https://instagram.com/bushehr_akhbar