کارگروهی برای بررسی مشکلات سیبزمینیکاران اردبیل تشکیل میشود

ایرنا/ مسئولان وزارت جهاد کشاورزی به همراه تولید کنندگان محصول سیب زمینی امروز شنبه در محل سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل گردهم آمده و مشکلات سیبزمینیکاران به خصوص وضعیت خرید و قیمت بذر سیبزمینی را بررسی کردند.
در این جلسه مقرر شد که کارگروهی متشکل از نمایندگان وزارت جهاد کشاورزی، تولیدکنندگان و سازمانهای مرتبط تشکیل شود تا به بررسی دقیقتر مسائل و ارائه راهکارهای عملی برای رفع مشکلات موجود بپردازد.
مدیرکل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی در این جلسه با اشاره به اهمیت تامین بذر مرغوب و با قیمت مناسب برای کشاورزان، بر ضرورت برنامهریزی دقیق و هماهنگی بین دستگاههای ذیربط در زمینه تامین همه بذور به خصوص بذر سیب زمینی تاکید کرد.
حسین اصغری افزود: هدف ما حمایت از تولیدکنندگان و مصرفکنندگان است و تلاش میکنیم تا با ایجاد توازن در بازار، از افزایش بیرویه قیمت بذر سیب زمینی جلوگیری کنیم.
مسئولان حاضران این جلسه به بحث و تبادل نظر پیرامون آخرین وضعیت تولید، توزیع و قیمت بذر سیب زمینی پرداختند و تولیدکنندگان این محصول نیز به بیان دغدغههای خود در خصوص هزینههای تولید، کمبود بذر در برخی ارقام و نوسانات قیمت پرداخته و پیشنهادهایی را برای بهبود فرآیند تامین و توزیع بذر ارائه کردند.
مدیرکل دفتر امور سبزیها و گیاهان جالیزی وزارت جهاد کشاورزی همچنین در سفر به استان اردبیل، با هدف بررسی روند تولید و کیفیت بذر مینیتیوبر سیبزمینی و همچنین ارزیابی ظرفیتهای استان در این زمینه، از یک واحد گلخانهای تولید بذر مینیتیوبر سیبزمینی نیز بازدید کرد.
وی در جریان این بازدید، از نزدیک در جریان مسائل و چالشهای موجود در حوزه تولید بذر محصول سیب زمینی قرار گرفت و در حاشیه این بازدید، با اشاره به اهمیت تولید بذور سالم و باکیفیت، بر حمایت وزارت جهاد کشاورزی از توسعه کشت سیبزمینی بذری در استان اردبیل تأکید کرد.
اصغری، تولید بذر مینیتیوبر را گامی مهم در راستای خودکفایی کشور در تولید بذر سیبزمینی عنوان کرد و گفت: با توسعه این روش تولید، میتوانیم وابستگی خود را به واردات بذر کاهش داده و گامی مهم در جهت امنیت غذایی کشور برداریم.
به گزارش ایرنا، استان اردبیل به دلیل شرایط آب و هوایی مناسب، یکی از قطبهای مهم تولید سیبزمینی در کشور محسوب میشود و ظرفیت بالایی در زمینه تولید بذور مرغوب سیبزمینی دارد.
همزمان با افزایش قیمت محصول سیب زمینی در بازار مصرف، امسال هزینه تامین بذر و هزینه کاشت محصول نیز افزایش یافته به طوری که بر اساس برآورد کارشناسان، امسال هزینه نهایی تولید هر کیلوگرم سیب زمینی در کشور بالاتر از ۱۵۰ هزار ریال خواهد بود.
افزایش هزینه کارگر در مراحل کاشت، داشت و برداشت، هزینه آبیاری، هزینه تامین کود و سم، هزینه انبارداری و حمل و نقل محصول شرایط را به زیان تولیدکننده سیب زمینی رقم زده و با این وضعیت، سیب زمینی کاران اردبیل نگران هستند که شاید نتوانند محصول خود را در آخر فصل، به قیمتی بفروشند که تامین کننده هزینه و یک سال زحمات آنها باشد.
به گفته معاون بهبود تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی استان اردبیل، این استان سالانه به حدود ۸۰ هزار تن بذر سیب زمینی برای کاشت محصول نیاز دارد.
بر اساس اعلام غفور آقایی، به رغم افزایش زیادی قیمت بذر سیب زمینی در سال جاری به علت افزایش قیمت خود سیب زمینی، کاشت محصول انجام شده و در مراحل نهایی قرار دارد.
۲۰ درصد از بذر مورد نیاز کشاورزان سیب زمینی کار استان توسط خود آنها تولید و تامین می شود، ۶۰ درصد از بذور خودمصرفی کشاورزان سایر استانها به اردبیل منتقل می شود، ۱۲ درصد توسط تولید کنندگان بذر در داخل استان و مابقی نیز توسط تولید کنندگان بذر سایر استانها تامین می شود.
همه ساله کشت سیب زمینی در مزارع شهرستان اردبیل، نیر، نمین و سرعین به عنوان یکی از قطبهای مهم تولید این محصول در کشور بسته به شرایط آب و هوایی از اوایل سال آغاز شده و تا نیمه بهار ادامه یافته و برداشت محصول سیب زمینی در این استان نیز از نیمه تابستان آغاز شده و تا اوایل مهر ماه ادامه مییابد.
بر اساس برآوردها، چهار هزار کشاورز سیب زمینیکار در استان اردبیل مشغول تولید هستند ولی ۹۶ درصد محصول آنها به علت نبود انبار فنی و سردخانه کافی به صورت خام و بدون فرآوری وارد بازار می شود و لازم است که در زمینه ایجاد صنایع تبدیلی و تکمیلی اقدامی اساسی شود.
نیاز استان اردبیل به سیب زمینی حدود ۱۸۴ تا ۲۰۰ هزار تن است و مازاد محصول به استانهای دیگر و نیز به کشورهای دیگر از جمله جمهوری آذربایجان و روسیه صادر میشود.
استان اردبیل با تولید حدود ۸۰۰ تا ۸۵۰ هزار تن سیب زمینی معادل ۲۰ درصد تولید این محصول ایران، مهمترین قطب تولید سیب زمینی در کشور محسوب میشود.
سیب زمینی تولید شده در این استان از لحاظ کیفیت، درصد ماده خشک، وجود کمترین میزان باقی مانده سموم و کود در جایگاه برتر کشور قرار دارد و سیب زمینی اردبیل جزو محصول پاک به شمار میرود و از نظر کیفیت و کمیت قابل رقابت با سیب زمینی تولیدی کشورهای اروپایی است.