اجرای ۱۶۰ پروژه نهضت عدالت آموزشی در کردستان

ایرنا/ اجرای طرح نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی یکی از برنامههای اولویت دار دولت چهاردهم در کشور است و سهم کردستان در مرحله اول اجرای ۱۶۰ پروژه است.
دولت چهاردهم اهتمام ویژه ای به آموزش و پرورش و توسعه و پیشرفت در این حوزه داشته و بنا دارد براساس سه اصل "توسعه عدالت آموزشی، "ارتقای کیفیت" و " هویت بخشی به دانشآموزان"، به وفاق ملی و عدالت همه جانبه در جای جای کشور معنا ببخشد.
بر این اساس طرح نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی از مهرماه سال گذشته در استانهای مختلف کشور از جمله کردستان کلید خورده است و تلاش میشود با اجرای درست آن، کمبود فضاهای آموزشی در کشور بویژه مناطق محروم و کمتر توسعه یافته تا حدود زیادی جبران شود.
در قالب این طرح هفت هزار پروژه برای اجرا درسطح کشور تعریف شده است که سهم استان کردستان در مرحله اول ۱۶۰ مدرسه با بیش از هزار کلاس درس است و این مهم با جدیت در استان دنبال میشود.
برای آشنایی بیشتر با روند اجرای این طرح و همچنین بررسی وضعت فضاهای آموزشی در کردستان مصاحبه ای با "ابراهیم مرادی مدیرکل نوسازی، توسعه و تجهیز مدارس استان" انجام داده ایم که شرح آن در ادامه می آید.
در حال حاضر وضعیت فضاهای آموزشی استان کردستان چگونه است؟
مرادی: استان کردستان ۱۶ منطقه آموزشی دارد که در ۶ منطقه شامل شهرستانهای بانه، مریوان، ناحیه یک سنندج، سقز، قروه و کامیاران با کسری فضای آموزشی مواجه است، ضمن اینکه سایر نقاط نیز دارای مدارس فرسوده و تخریبی زیادی است که باید نوسازی و بازسازی شوند.
میانگین فضای آموزشی در کشور ۵.۴۵ سانتی متر است که در استان کردستان این امار ۴.۸۱ سانتی متر است و در ۶ شهرستان ذکر شده سرانه فضای آموزشی زیر میانگین کشوری است.
در مجموع ۳۳۹ هزار مترمربع کمبود فضای آموزشی در استان وجود دارد که به اعتبار امسال به ازای هر مترمربع باید ۱۵۰ میلیون ریال اعتبار در اختیار نوسازی مدارس قرار بگیرد و در مجموع بیش از ۵۰ هزار میلیارد ریال برای این بخش نیاز است.
بخشی از نیازهای آموزشی ما در مسکن مهرها است و در این زمینه نیز به احداث ۳۷ مدرسه با ۴۰۸ کلاس درس نیاز داریم که این بخش نیز به ۱۰ هزار میلیارد ریال اعتبار می خواهد.
در میان صحبتهایتان به مدارس فرسوده و تخریبی اشاره کردید، چه تعداد از مدارس استان در این بخش قرار دارند؟
مرادی: در حال حاضر ۱۹ درصد مدارس استان شامل ۱۲ هزار و ۷۰۰ کلاس درس فرسوده و نیازمند تخریب و بازسازی است و ۶ درصد این تعداد کلاس تخریبی و ۱۳ درصد نیازمند مقام سازی است.
در مجموع با اعتبار امروز معادل ۲۴ هزار میلیارد ریال برای مقاوم سازی، تخریب و بازسازی این تعداد مدرسه و کلاس درس در استان نیاز است.
برای جبران کمبودهای آموزشی در استان به چه میزان اعتبار نیاز است؟
مرادی: علاوه بر کمبود فضاهای آموزشی، در زمینه تجهیزات، امکانات، هوشمندسازی و بروزآوری تجهیزات هوشمند مدارس و تجهیزات هنرستانی با کمبود مواجه هستیم و اگر بخواهیم تمام مشکلات رفع شده و به میانگین کشوری برسیم به بیش از ۱۰۰ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز داریم در حالیکه اعتبار سالانه ما هفت هزار میلیارد ریال است.
در بخش اعتبارات ملی و استانی هم با محدودیت مواجه هستیم و اگر تمام اعتبار عمرانی استان به نوسازی مدارس اختصاص پیدا کند باید اعتبار سه سال آینده استان کردستان در اختیار مدرسهسازی قرار گیرد تا کمبودها جبران شود و بی شک این مساله امکانپذیر نیست.
این مساله نیازمند عزم ملی و نیت خیرخواهانه افراد خیر و نیکوکار است و مهمترین بحث در این مینه مسئولیتپذیری اجتماعی دستگاه ها است و باید همه دستگاه ها مقید به این مساله بوده و رفع مشکلات آموزشی را به عنوان یک تکلیف ببینند و برای آن تلاش کنند.
اداره کل نوسازی دستگاه اجرایی است و زمانی که منابع لازم در اختیار نداشته باشد با کمبود مواجه می شود، پس نیازمند کمک دستگاه ها است البته ناگفته نماند که این روند فقط مربوط به استان کردستان نیست و کل کشور با این مشکلات مواجه هستند.
چه اقداماتی برای جبران یا کاهش این مشکلات در استان انجام شده و یا در حال انجام است؟
مرادی: رفع این مشکلات همت جمعی را می طلبد بر این اساس اخیرا خدمتی با عنوان نشان دار کردن پروژههای عمرانی در تبصره ۱۰۰ قانون مالیاتی ایجاد شده است که براساس آن تمام مردم به عنوان مودیان مالیاتی می توانند از منابعی که به عنوان بدهی مالیاتی به سازمان امور مالیاتی پرداخت می کنند به مدرسه سازی اختصاص دهند.
در یکسال گذشته از این محل ۹۳۰ میلیارد ریال اعتبار در اختیار ما قرار گرفته است و اگر این مساله فرهنگ سازی شده و مردم در جریان قرار بگیرند، بیشترین هدایت بخش پرداختی مالیات به سمت مدرسه سازی سوق داده می شود که می تواند بخشی از مشکلات ما را حل کند.
همچنین در قانون برنامه پنج ساله هفتم و براساس ماده ۲۰ بند "خ" اگر کسی بخواهد مدرسه ایجاد کند از معادل عددی که برای این امر هزینه می کند، ۲۵ تا ۵۰ درصد اعتبار مالیاتی اش کسر خواهد شد.
بی شک اگر براساس مسئولیت پذیری اجتماعی مورد تاکید طرح نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی، بنگاههای اقتصادی، خیرین حقیقی، شرکتهای بزرگ ملی و استانی و بانکها بخشی از منابع خود را در اختیار مدرسه سازی قرار دهند، می توانیم این کمبودها را جبران کنیم.
به طرح نهضت توسعه عدالت در فضاهای آموزشی اشاره کردید، سهم استان کردستان از این طرح چه میزان است؟
مرادی: طرح توسعه نهضت مدرسه سازی در کشور با ابتکار دولت چهاردهم شکل گرفته است و بنا دارد با افزایش مسئولیتپذیری اجتماعی یک هم افزایی ایجاد کرده و مردم را به کمک دولت بیاورد تا کمبود فضاهای آموزشی در کشور جبران شود.
در قالب این طرح و در فاز اول ۱۶۰ مدرسه با هزار و ۴۵ کلاس درس برای استان کردستان طی ۲ سال هدف گذاری شده و از مهر سال گذشته شروع شده است.
در این طرح اولویت با مدارس کانکسی، سنگی، مدارس با کلاس های با جمعیت ۳۵ نفر به بالا، تکمیل پروژههای نیمه تمام، تخریب، بازسازی و مقاوم سازی است.
در حال حاضر ۵۷۳ کلاس درس نیمه تمام در استان وجود دارد که پراکندگی آن در کل استان است اما این آمار در شهرهای سنندج، بانه، مریوان و سقز بیشتر است و باید تلاش کنیم بخش زیادی از این مشکلات را رفع کنیم.
در راستای اجرای این طرح تاکنون چه اقداماتی انجام شده است؟
مرادی: آغاز اجرای این طرحها از اولویتها بوده است و براین اساس در بحث مدارس کانکسی از ۲۸ مدرسه، ۱۸ مدرسه با ۳۱ کلاس درس تحویل شده است و ۱۰ مدرسه با ۱۰ کلاس درس نیز تا پایان اردیبهشت یا خرداد تحویل و پرونده مدارس کانکسی در استان بسته میشود.
همچنین در قالب این طرح ۶۸ مدرسه سنگی در دستور کار قرار گرفت که ۴۰ مورد آن اجرایی شده و از این ۴۰ مورد ۲۸ مورد تحویل شده است؛ ۱۲ مورد نیز تا اول مهر تحویل خواهد شد و مابقی شروع نشده است و انتظار داریم از طریق اعتبارات استانی و ملی و کمک سایر دستگاهها این تعداد را نیز وارد فاز اجرا کنیم.
اجرای این طرح جزو برنامههای اولویت دار ما در استان است و استاندار نیز بر اجرای آن تاکید دارد. یشتر پروژههای در قالب این طرح به عنوان پروژه جدید تعریف شده اند و ما تلاش می کنیم در جاهایی که مشکل داریم همانند ۶ شهرستان هدف گذاری، بیشتر کار کنیم تا بخشی از مشکلات فضای آموزشی حل شود.
در طول ۲ سال گذشته سهم قابل توجهی از اعتبارات استانی به سمت مدرسه سازی سوق داده شده است و اعتبارات این حوزه از ۱۲۲ میلیارد تومان در ۲ سال گذشته به ۳۸۰ میلیارد تومان در سال جاری رسیده است، ضمن اینکه بخشی از اعتبارات ما مربوط به کمکهای خیرین بوده است و کماکان خیرین پای کار هستند اما این کمک ها جوابگو نیست و باید بتوانیم اعتبارات بیشتری جذب کنیم.
صحبت پایانی شما؟..
مرادی: اوایل تیر سال جاری جشنواره خیرین مدرسه ساز برگزار می شود؛ از مردم خیر و نیکوکار، دستگاههای اجرایی، بانکها، فعالان اقتصادی که می خواهند در امر مدرسه سازی ورود کنند، دعوت میکنم از این فرصت استفاده کرده و با شرکت در این جشنواره و حضور خودجوش خود به رفع بخشی از مشکلات فضاهای آموزشی کمک کنند.