قرق جنگلهای زاگرس تنها راهکار حفاظت آن نیست

ایرنا/ رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری با تاکید بر اینکه زادآوری جنگلهای زاگرس امروز به صفر رسیده است گفت: امروز قرق جنگلهای زاگرس راهکار نیست بلکه مدیریت ناکارآمد است.
یحیی رمضانی روز یکشنبه در دومین نشست تخصصی نظام مسائل و ساز و کارهای حقوقی و اجتماعی جنگلهای زاگرس در دانشگاه شهرکرد افزود: چرا این همه توجه بینالمللی و ملی به جنگلهای هیرکانی به عنوان ارزش اکولوژیکی و اقتصادی بالاتر و این همه بیمهری به جنگلهای زاگرس به عنوان مرتع و منابع معیشتی وجود دارد؟
وی با اشاره به جنگل فقیر زاگرس و جنگل غنی هیرکانی اظهار داشت: چرا هنوز حسابداری جنگل در جنگلهای زاگرس اجرا نمیشود؟ بده و بستانهای این جنگلها ریشه سنتی دارد و نمایش جنگلهای زاگرس نمایشی و نمادین است؟ و هنوز برنامه راهبردی و بلند مدت برای این منطقه عظیم منابعی وجود ندارد؟.
رییس سازمان مدیریت و برنامهریزی چهارمحال و بختیاری اظهار داشت: فرق زاگرسنشینان این است که شغل جایگزین برای آنها دیده نشده است و به جای حل ریشهای مشکلات شغلی آنها دنبال جرم انگاری شغل آنها هستیم.
رمضانی با تاکید بر اینکه ای کاش نگاه پلاسکویی به جنگلهای زاگرس در بین مسوولان نظام وجود داشته باشد گفت: ای کاش یک بار در شورای عالی انقلاب فرهنگی کشور فرهنگ از بین رفته زاگرس نشینان و جنگلهای زاگرس باز و هویت فرهنگی آنها در آن شورا مطرح میشود.
وی ادامه داد: برای نجات جنگلهای زاگرس به جای استفاده از مدیریت متمرکز و نمایشی باید به سمت برنامهریزی ملی مشارکتی تغییر رویه داد.
رمضانی یادآور شد: مراقب باشیم چون درنگی کوتاه در آینده نه چندان دور در عرصههای بینالمللی و جهانی یک شکست زیستمحیطی نابخردانه نصیب ملت ایران خواهد کرد.
وی بر ضرورت تاسیس دادگاه ویژه جنگلهای زاگرس در قوه قضاییه، همخوانی سیاستهای جنگل زاگرس با قوانین اساسی و فرادستی، بیمه همه جانبه جنگلهای زاگرس در آژانسهای بیمهای جهانی و بینالمللی، ساماندهی معقول مالیات جنگل و حاکمیتی کردن مدیریت جنگلهای زاگرس تاکید کرد.
عزم ملی لازمه حفاظت از جنگلهای زاگرس
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری نیز گفت: حفاظت و پایداری جنگلهای زاگرس به عنوان سرمایهای ارزشمند نیازمند عزم ملی و حمایت و همکاری بینالمللی است.
محسن کریمی روز یکشنبه در دومین نشست تخصصی نظام مسائل و ساز و کارهای حقوقی و اجتماعی جنگلهای زاگرس در دانشگاه شهرکرد افزود: امروز به دلیل مدیریت ناکارآمد حاصل از مشارکت نکردن ذینفعان جنگل موجب شده تا شاهد چالشهای زیادی در بخش جنگلهای زاگرس باشیم.
وی اظهار داشت: شواهد نشان میدهد تاکنون نقش بهرهبرداران و جوامع محلی در حفاظت از منابع طبیعی نادیده گرفته شده است در حالی که این قشر میتواند بزرگترین متحدان ما در حفاظت از جنگلهای زاگرس باشند.
مدیرکل حفاظت محیطزیست چهارمحال و بختیاری گفت: امروز برای پایداری جنگلهای زاگرس به گفتوگویی نوین نیاز است و آینده این سرمایه ارزشمند منوط به تغییر نگرش، همدلی ملی و اقدام عملی است.
وی ادامه داد: ۶ میلیون هکتار جنگلهای زاگرس به عنوان ریههای ایران نه تنها نقش کلیدی در تولید اکسیژن، گیاهان دارویی، حفظ خاک و آب دارد بلکه خاستگاه تنوع زیستی منحصر به فرد و زیستگاه جوامع بشری با قدمت فرهنگی بسیار غنی است.
کریمی اضافه کرد: جنگلهای زاگرس میراث بین نسلی و ثروتی مهم به حساب میآید که باید حفظ شود.
وی با بیان اینکه در زمان حاضر ۷۰ درصد عشایر و ۵۰ درصد دامهای کشور در جنگلهای زاگرس وجود دارد افزود: این جنگلهاسالانه ۲.۵ تن اکسیژن تولید میکنند و به ازای هر هکتار ۶۸.۵ تن گرد و غبار را رسوب میدهند که این خود فیلتری طبیعی برای کاهش آلودگی هوا به شمار میآید.
کریمی با تاکید بر اینکه بدون مشارکت مردم و اصلاح جدی قوانین و ساختارها، حفاظت از زاگرس ممکن نیست گفت: حفاظت از زاگرس تنها با تکیه بر دولت و نهادهای تخصصی نتیجهبخش نیست بلکه این کار به عزمی ملی، همکاری بینالمللی و بازتعریف سازوکارهای مناسب برای بهرهبرداری پایدار نیاز دارد.
وی گفت: بحران زاگرس تنها یک بحران زیست محیطی نیست بلکه این بحران وجوه حقوقی، اجتماعی، فرهنگی و تاریخی دارد و راهکار آن نیز باید چندلایه و همهجانبه باشد.
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری افزود: امروز رویکرد سنتی حفاظت توسط منابع طبیعی و محیط زیست پاسخگوی شدت تهدیدها نیست و برای مدیریت و حفاظت از جنگلهای زاگرس به عنوان گنجینهای ارزشمند به ایجاد زیرساختهای مشارکت مردمی، بهرهگیری از فناوریهای نوین، بهروزرسانی سامانههای حفاظتی، اصلاح قوانین و استفاده از ظرفیت دیپلماسی محیط زیستی نیاز است.
به گزارش ایرنا، قرار است همایش بین المللی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس در تیرماه برگزار شود.
بخشی از جنگلهای زاگرس در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد که طی سه دهه اخیر با تخریب ۳۰ هزار هکتار از این عرصهها، سطح جنگلهای زاگرس در این استان از ۳۴۰ هزار هکتار به ۳۱۵ هزار هکتار کاهش یافته است.