نماد آخرین خبر

امامزادگان و بقاع متبرکه؛ چراغ‌های روشن در دل نگارستان ایران

منبع
ايرنا
بروزرسانی
امامزادگان و بقاع متبرکه؛ چراغ‌های روشن در دل نگارستان ایران

ایرنا/ ۱۲۳ بقعه متبرکه با ۱۸۰ امامزاده شاخص همچون چراغی پرفروغ در دل سرزمین پایتخت اقوام می‌درخشند و گلستان با وجود طبیعتی بکر، ترکیب زیبای اقوام و پیشینه‌ای کهن، از جمله استان‌هایی است که بقاع متبرکه در آن، علاوه‌بر نقش مذهبی نقش تمدنی و وحدت‌آفرین نیز دارند.

امامزادگان نه تنها یادگارهای معنوی خاندان اهل بیت (ع) بلکه هر یک از آنان همواره همچون فانوسی در تاریکی، چراغ راه مردمانی بودند که دل در گرو محبت خاندان رسول‌الله(ص) داشتند و از این رو بقاع متبرکه جلوه‌گاه‌های ماندگاری از ایمان، هویت و پیوندی دیرینه میان مردم و اولیای الهی‌اند.

۱۲۳ بقعه متبرکه استان گلستان هر یک داستان متفاوتی از هجرت، مقاومت و شهادت را روایت می‌کند. از امامزاده عبدالله(ع) گرگان گرفته تا امامزاده یحیی بن زید(ع) گنبدکاووس هر کدام دریچه‌ای به عمق باورهای مردم و تاریخ این سرزمین هستند و از گذشته تا امروز، نقش زیادی در هدایت فرهنگی و تقویت هویت دینی جوامع محلی ایفا کردند.

آنچه بقاع متبرکه را در منظومه فرهنگی ایران برجسته می‌سازد، تنها جایگاه‌شان در شعائر دینی نیست؛ بلکه کارکردهای چندوجهی آن‌ها در عرصه‌های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و حتی معماری است.

بقاع متبرکه در گلستان، علاوه‌بر جایگاه معنوی همواره به‌عنوان مراکز مرجع فرهنگی و هویتی نقش‌آفرین هستند این اماکن در طول دهه‌ها، پناهگاه دل‌های شکسته، مرکز گردهمایی‌های مذهبی و مامنی برای تربیت نسل‌های جدید بوده و هستند.

با تغییر سبک زندگی و چرخش‌های فرهنگی، نقش بقاع متبرکه نیز در سال‌های اخیر دچار تحول شده و سازمان اوقاف و امور خیریه گلستان، با توسعه طرح‌های مختلف تلاش کرده این مکان‌ها را از بُعد زیارتی فراتر برده و به پایگاه‌های فرهنگی، اجتماعی و معرفتی تبدیل کند که برگزاری کلاس‌های قرآنی، پاسخگویی به مسائل شرعی، برپایی نمایشگاه‌های مختلف، دستگیری از نیازمندان، ایجاد کارگاه‌های اشتغالزایی و ارائه خدمات رفاهی به مسافران و حضور فعال در مناسبت‌های ملی-مذهبی بخشی از این رویکرد جدید است.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه گلستان از برنامه‌ها و چشم‌اندازهای جدید بقاع متبرکه در این استان گفت و با اشاره به گستره فعالیت‌های این سازمان ادامه داد: سازمان اوقاف و امور خیریه در سه حوزه اصلی شامل موقوفات، بقاع متبرکه و فعالیت‌های قرآنی نقش‌آفرینی می‌کند. در گلستان، بیش از پنج هزار موقوفه و بالغ بر ۷۰ هزار رقبه شناسایی و ثبت شده که این گستره، ظرفیت بزرگی برای گره‌گشایی از نیازهای فرهنگی و اجتماعی استان به‌شمار می‌رود.

حجت‌الاسلام ابوالفضل کوهساریان همچنین اجرای طرح‌هایی چون آرامش بهاری در ایام نوروز، قرار دوازدهم در طول سال و برنامه‌های ویژه رمضان، گامی برای تحقق تاکید رهبر معظم انقلاب در تبدیل بقاع متبرکه به «قطب‌ فرهنگی» برشمرد.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه گلستان امامزادگان را پرچمداران فرهنگ اسلام و تشیع دانست و تاکید کرد: با تکیه بر همین جایگاه، در طول سال از ظرفیت مبلغان بومی و غیربومی بهره می‌گیریم تا روح تازه‌ای به بقاع متبرکه بدمیم. این برنامه‌ها شامل سخنرانی، مشاوره دینی، مسابقات قرآنی و آموزش‌های فرهنگی است که گروه‌های مختلف سنی به ویژه نوجوانان و جوانان را در برمی‌گیرد.

کوهساریان به اجرای طرح قرار دوازدهم اشاره کرد و گفت: در راستای اجرای این طرح، دوازدهم هر ماه با نیت تعجیل در ظهور حضرت ولی‌عصر (عج)، یک فعالیت خیرخواهانه یا فرهنگی در بقاع متبرکه گلستان اجرا می‌شود. از ایستگاه‌های سلامت گرفته تا کمک‌های معیشتی و فرهنگی به نیازمندان، این اقدامات ساده اما موثر، باعث شده امامزادگان از فضاهای صرفا زیارتی به پایگاه‌هایی اجتماعی و مورد اعتماد مردم تبدیل شوند.

بقاع متبرکه در خدمت اقتصاد مردمی

در شرایطی که مساله اشتغال جوانان به یکی از دغدغه‌های اصلی تبدیل شده، اجرای طرح شمیم خدمت در بقاع متبرکه گلستان، گامی هوشمندانه برای هم‌افزایی بین ظرفیت‌های مذهبی و نیازهای اقتصادی مردم است.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه گلستان در این باره توضیح داد: طرح شمیم خدمت که در راستای شعار سال مبنی بر «سرمایه‌گذاری برای تولید»، با هدف ایجاد فرصت‌های شغلی در جوار بقاع متبرکه اجرا شده شامل برپایی بازارچه‌ها، آموزش‌های کارآفرینی و معرفی ظرفیت‌های مشاغل کوچک و خانگی است.

وی در ادامه بر لزوم نگاه پایدار به منابع مالی بقاع متبرکه تاکید کرد و گفت: دو ظرفیت بزرگ موقوفات و بقاع متبرکه را در اختیار داریم که در برخی موارد از عواید موقوفه برای احیای همان موقوفه استفاده می‌کنیم و در برخی دیگر، با مشارکت خیرین یا سرمایه‌گذاران بومی، به بازسازی و توسعه امامزادگان می‌پردازیم.

به گفته کوهساریان، یکی از اولویت‌های جدی این سازمان، ایجاد منابع پایدار درآمدی برای بقاع متبرکه است. سرمایه‌گذاران در حوزه‌های گردشگری مذهبی، خدمات فرهنگی و زیرساخت‌های رفاهی می‌توانند وارد میدان شوند و هم در توسعه این مکان‌ها مشارکت داشته باشند.

معاون فرهنگی و اجتماعی اداره‌کل اوقاف و امور خیریه گلستان با بیان اینکه افزون‌بر ۹۰ درصد از موقوفات گلستان به مراسم عزاداری حضرت سیدالشهدا(ع) و برگزاری مراسمات عاشورایی اختصاص دارد، این مساله را گواهی روشن بر عشق و ارادت مردم گلستان به اهل‌بیت(ع) به‌ویژه حضرت امام حسین(ع) دانست.

وی ۱۳ اردیبهشت روز بزرگداشت امامزادگان و بقاع متبرکه را گرامی داشت و تاکید کرد: این روز فرصتی برای بازاندیشی جایگاه این ذخایر الهی در زیست‌بوم فرهنگی ایران، قدردانی از مجاهدت‌های خاموش خادمان این آستان‌ها و بازخوانی نقش اجتماعی این اماکن در سبک زندگی ایرانی-اسلامی است.





آخرین خبر گلستان در اینستاگرام : Instagram.com/golestan_today

آخرین خبر گلستان در اینستاگرام :
Instagram.com/golestan_today