نجات جنگلهای زاگرس از رویکردهای دولت چهاردهم است

ایرنا/ شهرکرد – ایرنا – مشاور سازمان منابع طبیعی در مدیریت پایدار جنگلها گفت: نجات جنگلهای زاگرس که از سالها قبل برنامهریزی شده از رویکردهای مهم دولت چهاردهم است.
به گزارش ایرنا، نقی شعبانیان روز یکشنبه در دومین نشست تخصصی نظام مسائل و ساز و کارهای حقوقی و اجتماعی جنگلهای زاگرس در دانشگاه شهرکرد افزود: در همین ارتباط حضور فعال سازمان مهم و اثرگذار برنامه و بودجه در کنار سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری برای مدیریت این سازمان در دولت چهاردهم رویکرد و اتفاق مهمی است.
وی اظهار داشت: مسائل جنگلهای زاگرس تنها وابسته به یک دستگاه خاص نیست بلکه همه دستگاهها از جمله دانشگاهها، استانداریها و بخش اجرا برای حل این مشکلات باید در کنار هم باشند چرا که سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری به تنهایی توان حل مسائل و مشکلات این سرمایه عظیم را ندارد.
مشاور سازمان منابع طبیعی در مدیریت پایدار جنگلها گفت: آسیبهای زیادی بر اثر فشارهایی که بر پیکره جنگلهای زاگرس وارد آمده موجب شده تا برای احیای این جنگلها حرکتی امید بخش از سوی دولت آغاز شود.
وی یادآور شد: زاگرس گنجینه بسیار با ارزشی است که به دلیل نقش اکولوژیکی، اقتصادی، اجتماعی و تنوع گونهای نظیر این بومسازگان با ارزش در منطقه وجود ندارد.
شعبانیان اضافه کرد: امروز جنگلهای زاگرس با انواع آفتها، بیماریها و تُنُک شدن روبرو است.
وی ادامه داد: سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور تاکنون هرچند برنامههای خوبی در خصوص جنگلهای زاگرس اجرا کرده است اما از آنجایی شاید یک سری مسائل اجتماعی وجود داشته باشد نتایج رضایت بخشی حاصل نشده است.
شعبانیان تاکید کرد: امروز رویکرد مدیریت منابع طبیعی و آبخیزداری در بحث جنگلهای زاگرس در حال تغییر و از نوع مشارکتی است و این بسته مدیریتی باید به گونهای تدوین شود که منافع مردم و خواسته دولت که احیای این عرصهها است حاصل شود.
توجه به نظام حکمرانی جنگلهای زاگرس ضرورتی اجتناب ناپذیر
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: مهمترین نکتهای که در ارتباط با مدیریت جنگلهای زاگرس باید به آن توجه شود نظام حکمرانی این جنگلها است.
رسول اشرفیپور افزود: دانش و آگاهی، توجه قوانین و مقررات و مشارکتپذیری مردم از مولفههای حکمرانی جنگلهای زاگرس است.
وی اظهار داشت: عبور از قانون به نام دلسوزی و نادیدهگرفتن فقر روستایی ریشه بهرهبرداریهای ناپایدار و از چالشهای بنیادین مدیریت جنگلهای غرب کشور است.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: این دلسوزی به طور دقیق در تعارض با منافع عمومی و در تعارض با پایههای توسعه یافتگی است.
اشرفیپور با بیان اینکه در حکمرانی مطلوب باید ساختار وجود داشته باشد اضافه کرد: در زمان حاضر به اندازه کافی ساختار در ارتباط با مدیریت منابع طبیعی، محیط زیست، وزارت نیرو و وزارت فرهنگ وجود دارد اما انسجام رفتاری شایسته بین این ساختارها وجود ندارد.
وی با تاکید بر اینکه ارزش خدمات اکوسیستمی جنگلهای زاگرس را نباید در حد شعار دانست گفت: سه قانون برنامه پنجم از سوی مجلس شورای اسلامی مصوب شده است و خدمات اکوسیستمی ارزشهای آن باید در حساب ملی بیاید اما برنامه میآید و تمام میشود و این خدمات احصا نمی شود.
وی افزود: هرچند امروز جنگلهای زاگرس به برخی از آفتها مبتلا شده و در معرض وقوع آتش سوزیها قرار دارد اما به طور یقین اگر طبیعت را به حال خود رها کرد میتواند خود را بازسازی و احیا کند.
اشرفیپور در خصوص رمهگردانی و آسیبهایی که به جنگل و نظام دامپروری وارد میکند اضافه کرد: در بهترین گلههای گوسفندی که در سطح جنگلها چرا میکنند ۷۰ درصد بُز و کمتر از ۳۰ درصد گوسفند است که این امر موجب زوال نظام دامپروری در کشور شده است.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: این شیوه رمه گردانی نه تنها تولید و اشتغالی ندارد بلکه موجب فقرزدایی میشود.
وی با انتقاد از اینکه بسیاری بهرهبرداران از هم تمیز داده نمیشوند افزود: در زمان حاضر بسیاری از افراد به عنوان بهرهبرداران منابع طبیعی شناخته میشوند اما در عمل ساکن شهر هستند و حاضر به ترک طبیعت نیستند که این امر به بهره بردار واقعی ضربه میزند.
اشرفیپور با انتقاد از اجرایی نشدن برخی قوانین و ضوابط گفت: بررسیها نشان میدهد بسیاری از احکام قانون عالی ملی شدن جنگلها و مراتع پس از چند دهه هنوز روی زمین مانده است و این در مورد جنگلهای زاگرس نیز صدق میکند.
وی یادآور شد: حرکت بهسوی حکمرانی علمی و یکپارچه در زاگرس، نیازمند تغییر نگاه مدیریتی و افزایش سواد تصمیمگیران درباره منابع طبیعی است.
اشرفیپور گفت: امروز زمان گسترس ساختارها نیست، بلکه باید بر انسجام ساختاری و فهم مشترک از ارزش اکوسیستمها تمرکز کرد.
معاون امور جنگل سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری گفت: انتظار میرود در قالب این نشستهای تخصصی اسنادی احصا شود و پای این اسناد ایستاد.
به گزارش ایرنا، قرار است همایش بین المللی مدیریت پایدار جنگلهای زاگرس در تیرماه برگزار شود.
بخشی از جنگلهای زاگرس در استان چهارمحال و بختیاری قرار دارد که طی سه دهه اخیر با تخریب ۳۰ هزار هکتار از این عرصهها، سطح جنگلهای زاگرس در این استان از ۳۴۰ هزار هکتار به ۳۱۵ هزار هکتار کاهش یافته است.