هفت دستور وزیر کشاورزی برای خراسان جنوبی؛ از احیای قنوات تا تامین جوی مدتدار

ایرنا/ استاندار خراسان جنوبی از هفت دستور ویژه وزیر جهاد کشاورزی برای رفع مشکلات و دغدغههای کشاورزان و دامداران استان خبر داد.
سیدمحمدرضا هاشمی روز دوشنبه در دیدار با نوری قزلجه وزیر کشاورزی، مهمترین مشکلات حوزه کشاورزی و دامداری استان را پیگیری کرد.
وی در این دیدار با اشاره به تبعات سنگین دو دهه خشکسالی که ذخایر علوفههای مرتعی استان را متأثر کرده، تأمین نهاده برای دام های سبک و سنگین را اصلی ترین دغدغه دامداران خراسان جنوبی عنوان کرد.
درخواست استاندار خراسان جنوبی درخصوص تأمین ۲۰ هزار تن جوی مدتدار، هشت هزار تن ذرت و سه هزار تن کنجاله سویا و نیز تزریق اعتبارات مربوط به تسهیلات سرمایه در گردش تولیدکنندگان نهادههای دامی با دستور ویژه وزیر جهاد کشاورزی به معاونت مربوطه همراه شد.
وی کاهش آبدهی قنوات را نیز از تبعات خشکسالی برشمرد و با تأکید بر اینکه احیای این قناتها در افزایش آبدهی، بهبود درآمد خانوارها و ماندگاری جمعیت در روستاها بسیار مؤثر است، مطالبه استان در این زمینه را اختصاص هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال اعتبار از سرفصل بازسازی و احیای قنوات عنوان کرد که مورد موافقت وزیر جهاد کشاورزی قرار گرفت.
هاشمی افزود: خراسان جنوبی با هفت هزار و ۵۰۰ رشته قنات به طول چهار هزار کیلومتر، رتبه اول قنوات کشور را دارد و تقویت این ظرفیت، تحقق سیاست های دولت چهاردهم در راستای حمایت از کشاورزی پایدار و احیای منابع آبی را به همراه خواهد داشت.
وی با بیان اینکه خراسان جنوبی طی سه سال متوالی در زمینه اجرای سامانههای نوین آبیاری، رتبه اول تا سوم را کسب کرده، گفت: با توجه به عقب ماندگیهایی که در این زمینه در استان وجود دارد، درخواست ما این است که سهم خراسان جنوبی از سرفصل تأمین و اجرای سامانههای نوین آبیاری افزایش قابل توجهی یابد.
استاندار خراسان جنوبی مطالبه استان در این زمینه را اختصاص سه هزار میلیارد ریال اعتبار برای اجرای ۱۰ هزار هکتار در راستای افزایش بهرهوری آب، عنوان کرد که این درخواست نیز دستور وزیر را مبنی بر مساعدت ویژه حوزههای ذیربط به همراه داشت.
وی بااشاره به اقدامات مؤثر استان در زمینه بهرهبرداری از انرژی خورشیدی و ارائه گزارشی از اجرای نیروگاه های خورشیدی کوچک مقیاس در جوار چاه های کشاورزی، اظهار کرد: این آمادگی در استان وجود دارد که در مدت دو سال، تمام چاههای کشاورزی به پنلهای خورشیدی مجهز شود.
وی گفت: عبارت " استان خراسان جنوبی درحوزه انرژی خورشیدی، کارهای خوبی انجام داده، لذا با اولویت، ویژه حمایت کنید که در سطوح وسیعتر ادامه یابد"، دستور ویژه وزیر جهادکشاورزی ذیل برگه درخواست استان بود که قطعاً در تزریق اعتبار و تسریع در روند اجرای نیروگاههای خورشیدی کوچک مقیاس در جوار چاههای کشاورزی و افزایش سطح برخورداری از این فرصت بسیار مؤثر خواهد بود.
استاندار خراسان جنوبی به وجود ۱۷ شهرک گلخانه ای با ظرفیت ۵۳۴ هکتار در استان اشاره کرد و گفت: با سرمایهگذاری دولت و مردم ۹۶ هکتار از این ظرفیت در حال بهرهبرداری است.
وی ادامه داد: در راستای افزایش بهرهوری منابع آبی و کیفیت محصولات، این آمادگی در استان وجود دارد که این ظرفیت را به ۲۰۰ هکتار افزایش دهد.
هاشمی، تحقق این برنامه اولویت دار استان را تخصیص منابع اعتباری به منظور پرداخت تسهیلات کم بهره به متقاضیان و تأمین زیرساخت های لازم عنوان کرد.
موافقت صریح وزیر کشاورزی با پرداخت تسهیلات مورد تقاضا در راستای افزایش سطوح گلخانهای استان، از دیگر نتایج این دیدار بود.
استاندار خراسان جنوبی به برنامههای استان در زمینه کشت قراردادی و فراسرزمینی نیز اشاره و اظهار کرد: در سفر به افغانستان این موضوع با دو والی هرات و فراه مطرح شد و موافقت های اولیه را کسب کرد.
وی با ذکر این موضوع که با تأمین تسهیلات لازم، امکان کاشت چغندر قند در مساحت ۳۰ هزار هکتار در استان های فراه و هرات وجود دارد، تصریح کرد: این اقدام ۱۵۰ هزار تن چغندرقند مورد نیاز کارخانه قند قهستان را تأمین می کند.
دستور وزیر کشاورزی مبنی بر پشتیبانی از این اقدام ارزشمند در اولویت برنامههای معاونت متولی در وزارت جهاد کشاورزی قرار گرفت.
استاندار به نیاز استان به سردخانه و انبار ذخیره سازی کالاهای اساسی اشاره کرد و افزود: با عنایت به وجود انبار ۲۰ هزار تنی شرکت غله در قاین، مطالبه این است که این انبار در اختیار شرکت پشتیبانی امور دام استان قرار گیرد تا جهت ذخیره سازی کالاهای اساسی استفاده شود.
هاشمی که بر انتفاع تمام استان از این اقدام تأکید و نوری قزلجه نیز دستور پیگیری و اقدام لازم را در این زمینه صادر کرد.
بدون تردید تحقق بندبند این هفت دستور ویژه وزیر جهادکشاورزی، روحی تازه به تن خشکیده کشاورزی استان خواهد دمید.