«حوزههای علمیه» محور اصلی تولید اندیشه و محتوای انقلاب اسلامی هستند

مهر/ مدیر حوزه علمیه کردستان با اشاره به نقش محوری حوزههای علمیه در شکلگیری انقلاب اسلامی، گفت: روحانیون، در تولید نرمافزار و محتوای آن بر اساس آموزههای دینی نقش اساسی ایفا کردند.
حجتالاسلام والمسلمین نادر رنجبر، با اشاره به نقش محوری حوزههای علمیه در شکلگیری انقلاب اسلامی، اظهار کرد: روحانیون به عنوان ایدئولوگهای اصلی انقلاب، در تولید نرمافزار و محتوای آن بر اساس آموزههای دینی نقش اساسی ایفا کردند.
وی افزود: حوزههای علمیه با خارج کردن دین از انزوا و وارد کردن آن به عرصه اجتماع، مهر پایانی بر سکولاریسم حاکم در دوره ستمشاهی زدند و بسترهای شکلگیری انقلاب اسلامی بر اساس تعالیم دینی را فراهم آوردند.
حجتالاسلام رنجبر همچنین از شهید مطهری و شهید بهشتی به عنوان ایدئولوگهای انقلاب یاد کرد که با تبیین نظریه ولایت فقیه و پرورش اندیشههای انقلابی مبتنی بر اسلام در جامعه، نقش بی بدیلی در پیروزی انقلاب اسلامی ایفا نمودند.
مدیر حوزه علمیه کردستان اذعان کرد: حوزههای علمیه در بعد تولید نرمافزار انقلاب نقش اساسی ایفا کردند و در شرایطی که انقلاب نیازمند بنیانهای دینی بود و مرجعیت شیعه بر اساس آموزههای اسلامی آن را هدایت میکرد، علما و بزرگان حوزه از دیرباز عهدهدار تولید محتوا بودند.
دین عامل حیاتبخش و تنظیمکننده روابط سیاسی و سعادت اخروی انسان است
وی با اشاره به دوره مشروطه، یادآور شد: علما در مواجهه با ورود ایده دولت مدرن غربی، با ارائه محتوای دینی، فرم و شکل حکومت را بر اساس آموزههای اسلامی برای جامعه تبیین کردند و در آن زمان، برخی روشنفکران با ترویج ایده لزوم پیروی جامعه ایران از مدرنیته غربی برای رشد و توسعه، در مقابل این رویکرد قرار داشتند.
به گفته مدیر حوزه علمیه کردستان، در دوره اصلاحات نیز همین ایدهها از سوی روشنفکران مطرح شد، اما امام خمینی (ره) با توجه به اسلامی بودن جامعه، نقش اصلی را به علما دادند تا با تولید نرمافزار و محتوای انقلاب بر اساس آموزههای دینی و ترویج آن در میان مردم، نقش اساسی خود را ایفا کنند.
حجتالاسلام رنجبر وارد کردن دین به عرصه اجتماع را دومین گام مهم حوزههای علمیه و بهویژه مرجعیت دینی دانست.
تلاش حوزههای علمیه خارج کردن دین از انزوا بود
وی توضیح داد: در دوران نظام ستمشاهی، دین در جامعه منزوی شده و رابطه مردم با آن محدود به تکالیف شخصی بود، در مقابل، اسلام معتقد است که هم دنیای انسان را میسازد و هم آخرت او را، بنابراین نمیتواند در موضوع سیاست بیتفاوت باشد، به همین دلیل، حوزههای علمیه و در رأس آنها امام خمینی (ره) تلاش کردند تا دین را از این انزوا خارج کنند.
وی با اشاره به دیدگاههای کمونیستی و سوسیالیستی که دین را عامل تقطیر ذهن بشر و ابزار سرمایهداران میدانستند، تأکید کرد: در نگاه امام (ره)، دین عامل حیاتبخش و تنظیمکننده روابط سیاسی و سعادت اخروی انسان است، از این رو، ورود دین به حوزه سیاست توسط امام (ره) و حوزههای علمیه سبب شد تا انقلاب بر اساس آموزههای دینی شکل بگیرد و دین نقش مؤثری در اجتماع ایفا کند.
مدیر حوزه علمیه کردستان عنوان کرد: حوزههای علمیه با این دو اقدام، هم در تولید نرمافزار انقلاب اسلامی و هم در پایان دادن به سکولاریسم حاکم در دوره ستمشاهی، عامل اصلی شکلگیری انقلاب اسلامی بودند.
وی به دو نوع مبارزه در مقابل نظام ستمشاهی اشاره کرد: مبارزه سیاسی که توسط جریانها و گروههای سیاسی پیگیری میشد و عمدتاً مبتنی بر آموزههای دینی نبود و بیشتر به دنبال ایجاد فضای باز سیاسی بود؛ و مبارزه فرهنگی که انقلاب اسلامی برای پیشبرد بر اساس آموزههای دینی به آن نیاز داشت.
تبیین نظریه ولایت فقیه زمینههای شکل گیری انقلاب اسلامی براساس تعالیم دینی را فراهم کرد
وی تأکید کرد: انقلاب نیازمند یک عقبه تئوریک و نظریهپردازی بر اساس اندیشههای اسلامی بود و در این راستا، شخصیتهایی همچون شهید مطهری و شهید بهشتی و در رأس آنها امام خمینی (ره) با تبیین نظریه ولایت فقیه از سال ۱۳۴۲، زمینههای شکلگیری انقلاب اسلامی بر اساس تعالیم دینی را فراهم کردند.
حجتالاسلام رنجبر افزود: این شخصیتها با تشکیل جلسات مختلف برای اقشار گوناگون جامعه، بهویژه جوانان و دانشجویان، نگاه انقلابی و مبتنی بر اسلام را تشریح کردند.
وی شهید مطهری و شهید بهشتی را ایدئولوگهای انقلاب دانست که توانستند نظریه انقلاب اسلامی را در بین اندیشمندان رواج دهند.
به گفته رنجبر، این نگاه بر اساس فقه جواهری شکل گرفته بود که معتقد است در رأس جامعه دینی و اسلامی باید فقیه عادل و نظام مبتنی بر ولایت فقیه قرار گیرد و این بزرگان نقش اساسی در تبیین این مسائل داشتند.