نماد آخرین خبر

استعدادیابی شطرنج زنجان در تعامل با مدارس

منبع
ايرنا
بروزرسانی
استعدادیابی شطرنج زنجان در تعامل با مدارس

ایرنا/ رییس هیات شطرنج استان زنجان گفت: این رشته ورزشی در هر سنی و با هر شرایط جسمی و فیزیکی قابل انجام است و استعدادیابی آن در استان با تعامل آموزش و پرورش و مدارس انجام می‌شود.

شطرنج یک بازی فکری و تخته‌ای است که بین دو نفر روی یک صفحه مربع شکل با ۶۴ خانه و ۱۶ مهره شامل شاه، وزیر، رخ، فیل، اسب و سرباز با هدف کیش و مات کردن شاه حریف با تکنیک های خاصی بازی می‌شود.

بازی شطرنج که یکی از پرطرفدارترین بازی ها در جهان محسوب می‌شود و مهمترین لازمه آن تمرکز بالای بازیکنان است، موجب آموزش مسئولیت پذیری در افراد می شود.

این رشته، ورزشی برای مغز، به چالش کشیدن و تحریک آن است و اثرات بسیار مثبتی در سلامت روح و ذهن دارد و اغلب به عنوان یک بازی برای استعدادهای ذهنی شناخته می شود.

ارتقای رشد مغز، افزایش ضریب هوشی، کمک به جلوگیری از آلزایمر، رشد خلاقیت، بهبود مهارت های خواندن، بهبود مهارت های حل مساله، بهبود یافتن سکته یا ناتوانی، مهارت های شناختی و ارتباطی، بهبود حافظه، کمک به درمان اسکیزوفرنی، بهبود مهارت های تفکر و حل مساله در کودکان، تقویت و ایجاد اعتماد به نفس، کمک به توانبخشی از فواید شطرنج برای کودکان و بزرگسالان است.

خبرنگار ایرنا برای اطلاع در خصوص وضعیت رشته ورزشی شطرنج در زنجان با مهدی حسینعلی، رییس هیات شطرنج استان زنجان گفت و گو کرده است.

ایرنا:‌ شطرنج چه نوع ورزشی است و چه ویژگی آن را از سایر رشته‌ها متمایز می‌کند؟

رشته ورزشی شطرنج بیش از آنکه ارتباط مستقیمی با عضلات و فیزیک انسان داشته باشد ورزشی فکری است.

افرادی که سالها شطرنج بازی کرده اند تاثیر مستقیم آن را بر روی قدرت تفکر و تصمیم گیری خود به وضوح حس می کنند.

یکی از بزرگترین شاخصه های شطرنج این است که مرز سنی و فیزیکی ندارد و به وزن و قد خاصی نیز نیاز نیست.

به طور معمول در هر رشته ورزشی از جمله شطرنج افرادیکه در سن پایین هستند شرایط بهتری دارند چراکه آمادگی یادگیری و تحلیل آنها بیشتر است و ورزشکاران می توانند از این رشته برای تقویت مدیریت و قدرت تصمیم گیری خود استفاده کنند.

همچنین کودکانی که در این رشته فعالیت می کنند به لحاظ بُعد شخصیتی و تفکر از دیگران متفاوت هستند و همه علاقه‌مندان در تمامی سنین و شرایط فیزیکی و جسمی می توانند در این رشته فعالیت کنند.

انرژی مصرف شده در بازی شطرنج بیش از ورزش کشتی بوده و تنها متُد آن متفاوت است.انرژی که یک شطرنج‌باز در مسابقات صرف می کند بیش از انرژیی است که یک کشتی گیر صرف می کند، تنها متُد آن متفاوت است. بر همین اساس شطرنج جزو رشته هایی است که همیشه تغذیه همزمان نیز در کنار مسابقات آن وجود دارد.

یک مسابقه شطرنج چهار تا پنج ساعت زمان می برد و معمولا یک سری خوراکی ها و نوشیدنی ها نیز کنار ورزشکاران هست تا در طول مسابقات دچار افت انرژی نشوند.

به طور طبیعی در شطرنج مدرن بهتر است شطرنج‌بازان علاوه بر شطرنج یک ورزش فیزیکی هم کنار آن انجام دهند.

یک مسابقه استاندارد شطرنج تقریبا یک هفته تا ۱۰ روز زمان می برد در حالیکه در رشته های دیگر عمدتا فاصله بین وزن کشی و مشخص شدن برنده و قهرمان و توزیع مدال کمتر از این زمان نیاز دارد اما یک شطرنج باز مجبور است ۱۰ روز و روزی یک تا دو نوبت بازی کند و هر بازی چهار تا ۶ ساعت ممکن است زمانبر باشد و این نیازمند انرژی زیادی است.

ایرنا: رقابت‌های شطرنج در چه سنی برگزار می‌شود؟‌

یکی از ویژگیهای شطرنج این است که محدویت سنی ندارد و در مسابقات آن از ۶ ساله تا ۷۰ ساله هم حضور دارند.

یکی از بزرگترین فواید این رشته ورزشی این است که ارتباط صمیمانه بین نسل ها ایجاد می شود. بچه ها با حریفی که ۵۰ یا ۶۰ ساله است بازی می کنند و یا بزرگترها در سن مختلف نیز در کنار هم قرار می گیرند. حتی در برخی مسابقات چون بحث ارتباط فیزیکی نیست خانمها هم حضور دارند.

شخصیت کودکان شطرنج باز با همسالان خود کمی متفاوت است.این ارتباط بین افراد باعث می شود شخصیت آنها کمی متفاوت‌تر از بچه هایی باشد که همیشه در مدرسه و مهدکودک با همسالان خود ارتباط دارند، هرچند این ورزش فقط نوعی بازی است اما ارتباط رو در رو بین بازیکنان ایجاد می شود و این موضوع تاثیر بسیار مستقیمی در متُد تفکر آنها دارد.

افرادیکه شطرنج بازی می کنند عمدتا انسان های چند بُعدی هستند یعنی می توانند همزمان چند کار را با هم انجام دهند. به طوریکه آنهایی که حرفه ای شطرنج بازی می کنند محدودیتی در این خصوص ندارند.

این رشته یک متُدی از آینده نگری است شطرنج باز باید محاسباتی بیشتری داشته باشد و تمام جوانب را رعایت کند و حرکت‌های بعدی را حدس بزند. هر کسی بتواند تعداد حرکتهای بیشتری را پیش بینی کند شانس پیروزی بیشتری دارد.

شطرنج، یک یا دو مهره ندارد که بازیکن تنها برای دو مهره فکر کرده و تصمیم بگیرد بلکه باید به طور همزمان هم جای حریف و هم جای خودش و همچنین در لحظه به همه جوانب صفحه فکر کند که ممکن است چه اتفاقی روی دهد.

ایرنا:‌ استعدادیابی در این رشته ورزشی به چه صورتی انجام می‌شود؟‌

برای استعدادیابی تعامل بسیار سازنده ای با اداره کل آموزش و پرورش استان داریم و در مسابقات ورزشی دانش آموزی آموزش و پرورش نیز همواره مشارکت می کنیم و خودمان هم بارها میزبان این مسابقات بوده ایم.

در فصل تابستان از مدارس استان می خواهیم که اطلاع رسانی لازم را میان دانش آموزان انجام دهند و مجموعه ما را بیشتر به بچه ها معرفی کنند تا حضور یابند و از سوی مربیان مجرب استعدادیابی شوند.

کلاس های آموزشی نیز به صورت پایه ای ادامه می یابد. شطرنج روش تمرین متفاوتی دارد و زمان آموزش آن نیز کمی می تواند طولانی باشد و برای هر کسی که به طور حرفه ای در آن فعال است تا زمانیکه در انجام آن استمرار دارد، جا برای تمرین، مطالعه و پیشرفت وجود دارد.

ایرنا:‌ علاقه‌مندان به آموزش این رشته ورزشی از چه طریقی باید اقدام کنند؟

هیات شطرنج زنجان در مجموعه ورزشی انقلاب این شهر در خدمت علاقه‌مندان برای آموزش است و هر یک از علاقه‌مندان به خصوص در رده های سنی که برای کلاس های تابستانی در این محدوده زمانی ثبت نام کنند ترم اول آنها که هشت تا ۱۲ جلسه است، رایگان انجام می شود.

تعداد کلاس ها بسته به سطح نوآموزان متفاوت است. نوآموزانی که برای اولین بار در کلاس ها حضور می یابند می توانند ترم اول را به صورت رایگان آموزش ببینند.

در ورزش شطرنج برخلاف بسیاری دیگر از رشته ها تعداد نفرات حاضر در کلاس ها محدود است تا مربی بتواند با ورزشکاران ارتباط برقرار کند.

تعداد نفرات هر کلاس در این رشته چهار تا هشت نفر است و بسته به سطح شطرنج باز در هر رده ای که نفرات تکمیل شد در آن سطح کلاس ها شروع می شود.

ایرنا: شطرنج برای گروه‌های سنی مختلف چه اهمیت و مزایایی دارد؟‌

به طور معمول برای ورود به بازی شطرنج هر زمان و هر سنی را توصیه می کنیم و تاکید بر این است که بازی شطرنج به طور مستمر انجام شود.

این بازی به افراد در سن مختلف در هر شرایطی کمک می کند حتی برای افرادیکه ممکن است در سن بالا از لحاظ ذهنی دچار تحلیل و فراموشی شوند بسیار تاثیرگذار است.

شطرنج در سن پایین نیز دیدی تحلیلی به افراد می دهد تا قدرت پیش بینی و تصمیم گیری‌های خود را افزایش دهند.





آخرین خبر زنجان در اینستاگرام :
https://instagram.com/zanjan_today