سد بالاخانلو تا اواخر خرداد آبگیری میشود

صدا و سیما/ مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان قزوین گفت: سد بالاخانلو ۸۷ درصد پیشرفت دارد که تا اواخر خرداد آبگیری میشود.
ستوده افزود: هدف از احداث این سد تامین حدود ۵ میلیون متر مکعب آب برای ۵ شهر و ۳۰ روستا است.
وی از پرداخت ۲۰۰ میلیارد تومان از مطالبات پیمانکار سد بالاخانلو خبر داد.
ستوده درباره سد نهب تاکستان هم گفت: این سد در مرحله بهره برداری قرار دارد و جهت آبیاری اراضی کشاورزی و باغات پایین دست شهرستانهای تاکستان و بوئین زهرا احداث شده است.
وی درباره اقتصاد آب گفت: باید بپذیریم که قیمت حاملهای انرژی در کشور بسیار پایین است و در بخش کشاورزی آبی که بر اساس متر مکعب تخصیص داده میشود نرخ آن ۳۰ تومان است و این رقم بسیار ناچیز است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای رعایت الگوی کشت را یکی از موثرترین اقدامات در حوزه صرفه جویی آبی عنوان کردو گفت: پروانه چاههای کشاورزی بر اساس الگوی کشت، نیاز آبی هر ماه و نوع محصولات صادر میشود.
وی با اشاره به اینکه الگوی کشت از سوی برخی از کشاورزان رعایت نمیشود، افزود: بر اساس تصمیمات جدید از سوی شورای تامین عدم رعایت الگوی کشت ممنوع شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اظهار داشت: بر اساس آخرین سند تخصیص اصلاح شده حق آبه قزوین حدود ۲۳۰ میلیون متر مکعب در نظر گرفته شده که ۱۵۰ میلیون متر مکعب از آن مربوط به آب کشاورزی است.
وی همچنین با اشاره به اینکه در حوزه مصارف آب کشاورزی یک برنامه ملی تحت عنوان سازگاری با کم آبی برای تمام استانها تدارک دیده شده است، گفت: این برنامه برای سالهای ۱۳۹۹ تا ۱۴۱۱ در نظر گرفته شده که در فاز اول ۳۲۵ میلیون متر مکعب و در فاز دوم ۳۳۵ میلیون متر مکعب صرفه جویی در آب زیر زمینی تعیین شده است.
ستوده همچنین درباره سهمیه اختصاص یافته در بحث انتقال آب از سد طالقان به قزوین عنوان کرد: آخرین تخصیص حدود ۶۰ میلیون متر مکعب است.
وی گفت: برای اجرای طرح آبرسانی از سد طالقان به استان قزوین طرحی مطالعه شده و ردیف ملی برای آن تعیین شده است.
به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان، با تکمیل این طرح آب ۱۴ شهر و ۱۹۴ روستا تامین میشود.
ستوده افزود: در این طرح حدود ۳۲۰ کیلومتر خط انتقال و یک تصفیه خانه با ظرفیت ۳ هزار لیتر در ثانیه و چندین ایستگاه پمپاژ در نظر گرفته شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان افزود: هم اکنون در فاز اول ۱۷ کیلو متر خط انتقال تا آبیک از طریق خط اصلی اجرا و بیش از ۸ میلیون متر مکعب سهمیه تخصیص داده شده است.
ستوده افزود: تمام چاههای آب شرب در این شهرستان برای مقاصد پدافندی پلمپ شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان در ادامه با بیان اینکه طرح انتقال آب ۵ همت اعتبار نیاز دارد، افزود: با توجه به اعتباراتی که دولت در اختیار ما قرار میدهد ما طرح انتقال را فاز بندی میکنیم.
وی درباره فازهای بعدی آب رسانی از سد طالقان اظهار داشت: مرحله دوم انتقال آب به مهرگان از دو راهی آبیک به طول ۳۵ کیلومتر با ۲ هزار و ۲۰۰ میلیارد تومان اعتبار است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان افزود: مرحله سوم برای شهر قزوین ۵۵ کیلومتر در نظر گرفته شده است.
ستوده با اشاره به پیگیری استاندار برای افزایش سهمیه قزوین از سد طالقان افزود:۲۱۶ میلیارد تومان با پیگیریهای استاندار برای اجرای آبرسانی به مهرگان خصیص یافته است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای اظهار داشت: امسال آب مورد نیاز مهرگان را تامین خواهیم کرد و عملیات انتقال آب از سد طالقان بیش از ۸ ماه به طول خواهد انجامید.
ستوده افزود: بر اساس آخرین آمار استخراج شده در سال ۱۳۹۸ بالغ بر ۲ میلیارد متر مکعب در بخشهای کشاروزی، شرب و صنعت در استان آب مصرف میشود.
ستوده افزود: بیشترین میزان مصرف آب در بخش کشاورزی حدود ۸۷ درصد ثبت شده است.
وی با اشاره به وضعیت مخازن آب زیر زمینی استان افزود: دشت قزوین به لحاظ استفاده بیش از حد کشاورزی و صنعت در سالهای گذشته، تغییر اقلیم و خشکسالیهای پی در پی باعث شده تا روند افت سفرههای زیر زمینی و در نهایت کسری مخازن آب زیر زمینی را داشته باشیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان اظهار داشت: در سال ۱۴۰۰ میزان کسری سالانه به ۴۴۸ میلیون متر مکعب و در سالهای ۱۴۰۱ و ۱۴۰۲ به میزان ۳۷۵ میلیون متر مکعب رسیده است.
ستوده گفت: در سال ۱۳۹۸ سیلابهای خوبی اتفاق افتاد و کسری مخزن آب زیر زمینی در استان نداشتیم.
وی با بیان اینکه در دوره ۱۲ ساله بالغ بر ۳ میلیارد متر مکعب آب مصرف شده است، اضافه کرد: حدود ۱۰ میلیارد متر مکعب ذخایر آب زیر زمینی در استان داریم و
ستوده با اشاره به اینکه بارشها تنها جایگزین آب مصرفی در ذخایر زیر زمینی است، گفت: با توجه به کاهش بارندگیها در سالهای اخیر ۱۰۰ میلیمتر کاهش بارندگی در استان داشتیم و سالیانه ۳۰ درصد بارشهای کمتری ثبت شده است.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان تصریح کرد: آخرین آمار ایستگاههای ثبت بارندگی شرکت آب منطقهای تا کنون تقریباً ۲۴۲ میلیمتر بارندگی در ایستگاهها ثب شده است که این میزان حکایت از افزایش ۱۸ درصدی بارشها را دارد، اما نسبت به بلند مدت این آمار کاهش ۱۵ درصدی را به ثبت رسانده و استان قزوین جزء ۵ استانی است که با کاهش بارندگی مواجه بوده است.