تاثیر محتوای بومی در بهبود جوانی جمعیت؛ نجات ۴۰۰ جنین در سمنان

ایرنا/ مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری سمنان گفت: رویکرد برنامههای هفته ملی جمعیت در استان، کمک به بهبود شرایط خانواده و جوانی جمعیت با تولید محتوا مبتنی بر فرهنگ بومی و نیاز خانوادهها باشد.
سمیرا کرمی در نشست ارزیابی و نظارت ستاد حمایت از خانواده و جوانی جمعیت استان سمنان در سالن کوثر استانداری با تاکید بر ضرورت تولید محتواهای بومی و متناسب با فرهنگ و نیازهای خانوادهها، افزود: محتواهایی که با زبان مردم و مبتنی بر تجربه زندگی آنان تدوین شود، میتواند در ایجاد نگرش صحیح نسبت به ازدواج، فرزندآوری و سبک زندگی اسلامی- ایرانی موثر باشد.
وی با اشاره به آغاز هفته ملی جمعیت از بیست و چهارم تا سی و یکم اردیبهشت، گفت: برنامههای نوآورانه و استفاده از توانمندیهای مردمی در سیاستگذاریها و فعالیتهای حوزه خانواده و جوانی جمعیت در قالب این هفته مورد توجه قرار گیرد.
وی خاطرنشان کرد: هفته ملی جمعیت فرصت مغتنمی است تا توجه مسوولان، نهادها و مردم به موضوع حساس و حیاتی جمعیت جلب شود. از این مناسبت برای تبیین ضرورتها، ارایه راهکارهای عملی و معرفی دستاوردهای حوزه جمعیت بهرهبرداری شود.
مدیرکل دفتر امور زنان و خانواده استانداری سمنان افزود: پیشبرد سیاستهای خانواده و جوانی جمعیت بدون مشارکت مردمی امکانپذیر نیست و نیازمند بهکارگیری ظرفیتهای مردمی، گروههای جهادی، سازمانهای مردمنهاد و خیران در تدوین و اجرای برنامههای فرهنگی، آموزشی و حمایتی است.
وی با بیان اینکه تمرکز بر خانواده بهعنوان پایهایترین نهاد اجتماعی باید در اولویت تمام برنامهها قرار گیرد، ادامه داد: اگر سیاستها و برنامهها مبتنی بر تقویت بنیان خانواده باشد، بدون تردید در حوزه جوانی جمعیت نیز تحولات مثبت رقم میخورد.
کرمی تعامل موثر بین دستگاههای اجرایی و بخش مردمی در این حوزه راخواستار شد و گفت: برگزاری نشستهای مستمر، تدوین نقشه راه مشترک و تمرکز بر اقدامات اثربخش، لازمه تحقق اهداف جمعیتی کشور است.
مدیرکل امور زنان و خانواده استانداری بر برگزاری برنامههای خلاقانه و ابتکاری در هفته ملی جمعیت تاکید کرد و از همه دستگاهها خواست تا با بهرهگیری از توان کارشناسان حوزه اجتماعی، فرهنگی و سلامت، برنامههایی موثر و هدفمند طراحی و اجرا کنند.
نجات ۴۰۰ نوزاد از سقط در سمنان به همت مراکز «نفس»
مسوول مرکز تخصصی و مردمی «نفس» استان سمنان نیز در این نشست با اشاره به نقش این مراکز در تحول جمعیتی، گفت: همزمان با هفته ملی جمعیت، چندین مرکز جدید برای نجات جان فرزندان افتتاح میشود.
ابوالفضل منشیزاده افزود: در آستانه هفته جمعیت و با هدف تحقق منویات رهبر معظم انقلاب درباره اهمیت مساله حیاتی جوانی جمعیت، تعداد مراکز فعال این شبکه مردمی به هشت مرکز میرسد.
وی بیان کرد: مراکز نفس طی ۲ سال فعالیت توانستهاند جان بیش از ۴۰۰ نوزاد را نجات دهند. این در حالی است که سمنان یکی از استانهاییست که با وضعیت نامطلوب جمعیتی روبهروست، و مراکز نفس با تمام توان در حال حرکت برای مقابله با این بحران هستند.
وی افزود: مراکز نفس با محوریت حمایت از مادران در معرض سقط، اریه مشاوره تخصصی، و فرهنگسازی در حوزه فرزندآوری، بهعنوان یکی از راهبردهای موثر و کوتاهمدت جوانی جمعیت، نقش مهمی ایفا میکنند.
این مسوول با اشاره به چشمانداز توسعه مراکز نفس گفت: با همراهی بسیج جامعه پزشکی، پزشکان متعهد، فعالان فرهنگی و مردم دغدغهمند، روند رشد کمی و کیفی مراکز نفس ادامه دارد. برنامهریزی شد تا نیمه اول ۱۴۰۴، در تمام شهرهای استان، حداقل یک دفتر فعال از مرکز نفس راهاندازی شود.
سمنان در سیاهچال جمعیتی
سمنان در مساله جمعیت در وضعیت قرمز و بحرانی قرار دارد. آنچنان که حجت الاسلام و المسلمین مرتضی مطیعی نماینده ولی فقیه در استان در نماز جمعه بیست و هشتم اردیبهشت ۱۴۰۳ سمنان، شرایط کنونی این استان را به «سیاهچال جمعیتی» تعبیر و تاکید کرد که «همه برای خروج استان از سیاهچال جمعیتی وظیفه دارند.»
گام اول برای افزایش جمعیت کمک به افزایش ازدواج جوانان است که آن هم در سمنان آمار مطلوبی ندارد. بهبود وضعیت اشتغال، کمک به مادران شاغل، و اجرای قوانین حمایت از خانوادههای دارای چندفرزند، حلقههای مفقوده در مسیر جوانی جمعیت در این استان است.
بر اساس آخرین آمار، ایران در عرصه جهانی جزو کشورهای دارای پایینترین نرخ جمعیتی و استان سمنان جزو مناطق دارای بدترین شیب جمعیتی است، به طوری که نرخ باروری در استان سمنان بین یک و ۲ دهم تا یک و سه دهم درصد عنوان شده است؛ به این معنا که به ازای هر زوج، یک و سه دهم تولد ثبت میشود.