معرفی تاریخ و گنجینههای ایلام در هفته میراث فرهنگی

ایرنا/ مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام با اشاره به ثبت ۹۳۲ اثر در سیاهه آثار ملی، اعلام کرد که همزمان با گرامیداشت هفته میراث فرهنگی، برنامههای متعددی از جمله رونمایی از نمایشگاه آثار تاریخی و طبیعی ثبتشده این استان برگزار میشود.
فرزاد شریفی از ثبت ۹۳۲ اثر تاریخی، طبیعی و دفاع مقدس در فهرست آثار ملی خبر داد و اظهار کرد که استان ایلام با پیشینه تاریخی و غنای فرهنگی، ظرفیتهای بینظیری برای توسعه گردشگری و حفظ میراث فرهنگی دارد که باید از آنها به بهترین شکل بهرهبرداری شود.
وی تصریح کرد که با فرا رسیدن ۲۸ اردیبهشت، روز جهانی و هفته میراث فرهنگی، برنامهها و اقدامهای مختلفی در استان برای آشنایی مردم با دستاوردها و ظرفیتهای این حوزه برگزار خواهد شد.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام یادآور شد که شعار امسال گرامیداشت این هفته «میراث فرهنگی و آینده» انتخاب شده که بر اهمیت حفظ آثار تاریخی بهعنوان میراثی ارزشمند برای نسلهای آینده تأکید دارد.
شریفی در باره برنامههای این هفته افزود: در ۲۸ اردیبهشت نمایشگاهی از گچبریهای تاریخی و باستانی حاصل از کاوشهای شهر تاریخی درهشهر، شهرستان ایوان و جهانگیرآباد افتتاح خواهد شد.
وی با بیان اینکه این نمایشگاه بهصورت وبیناری و با حضور وزیر برگزار خواهد شد، تصریح کرد که ایلام یکی از شش استان منتخب در این رویداد محسوب میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام گفت که از دیگر برنامههای این هفته میتوان به برپایی نمایشگاههای عکس، نواختن زنگ میراث فرهنگی در قلعه والی ایلام، برگزاری نشستهای تخصصی و علمی با موضوع کاوش پیش از تاریخ منطقه «چُغا گُلان» مهران با حضور اصحاب اندیشه، استادان دانشگاه و باستانشناسان و برگزاری جشنوارههای فرهنگی در استان اشاره کرد.
شریفی همچنین برگزاری نشست با انجمن خیران میراث فرهنگی، تجلیل از خادمان میراث فرهنگی، برگزاری نشست تخصصی با موضوع فرهنگ میراث ناملموس عزاداری در استان ایلام با حضور اساتید و دانشگاهیان و رونمایی از تمثال شهید آیت الله رئیسی، غبار روبی مزار شهدا و دیدار با نماینده ولی فقیه در استان و امام جمعه را از دیگر برنامههای این هفته برشمرد.
وی اظهار کرد که همچنین ۳۱ اردیبهشت، مراسم تجلیل از خادمان میراث فرهنگی استان با حضور فعالان این حوزه برگزار خواهد شد.
شریفی افزود: استان ایلام، بهدلیل پیشینه تاریخی و فرهنگی غنی، تاکنون موفق به ثبت ۹۳۲ اثر تاریخی شامل میراث طبیعی، ملموس و ناملموس در فهرست آثار ملی شده است که این آثار، نمایانگر هویت و تاریخ این دیار بوده و فراهمسازی بسترهای لازم برای معرفی آنها از جمله اولویتهای این اداره کل است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام همچنین به ثبت نزدیک به پنج هزار شی تاریخی در استان اشاره کرد و گفت: این اشیا تاریخی نیازمند معرفی به مردم و قرارگیری در معرض دید عموم هستند.
وی بیان کرد که مطالعات اولیه و زمینهای موردنیاز برای ساخت موزه به منظور نمایش این آثار تأمین شده، اما به دلیل محدودیتهای اعتباری، همچنان این اشیا در مخازن امن محافظت میشوند و در آینده برنامهریزی برای انتقال آنها به موزهها انجام خواهد شد.
به گفته شریفی، نمایش این آثار نهتنها تأثیر فرهنگی دارد، بلکه میتواند بهلحاظ «درآمدزایی و جذب گردشگران» نیز مؤثر باشد.
تشکیل «انجمن خیران میراث فرهنگی» برای نخستین بار در ایلام
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام در بخش دیگری از سخنان خود از تشکیل انجمن خیرین میراث فرهنگی برای نخستین بار در استان خبر داد و گفت: این انجمن، مشابه انجمنهای خیرین مدرسهساز و سلامت بوده و توانسته اعتباری حدود ۲.۵ میلیارد تومان برای اجرای فعالیتهای مرتبط جذب کند.
به گفته وی، نخستین اقدام این انجمن در استان ایلام در خصوص عمارت تاریخی والی کهره در شهرستان هلیلان برای واگذاری به بخش خصوصی انجام شده تا بتوان از ظرفیت تاریخی و گردشگری این منطقه بیشتر بهرهبرداری کرد.
توجه ویژه به ثبت میراث دفاع مقدس
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایلام همچنین با تأکید بر اهمیت ثبت آثار مربوط به دفاع مقدس، افزود: استان ایلام که هشت سال درگیر جنگ تحمیلی بوده است، ظرفیتهای زیادی در این زمینه دارد.
وی با بیان اینکه یکی از وظایف میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، ثبت یادمانها و آثار دفاع مقدس در فهرست میراث ملی است، ابراز کرد: در این خصوص، برنامههایی برای گرامیداشت این آثار و فرهنگسازی مرتبط با آن در دستور کار قرار دارد.
احیای فرهنگ فولکلور و آداب دیرینه
شریفی با اشاره به اهمیت احیای فرهنگ فولکلور و آداب و رسوم بومی ایلام گفت: بسیاری از آداب و فرهنگهای ما در معرض فراموشی قرار دارند و یکی از رسالتهای میراث فرهنگی، حفظ و احیای این فرهنگها است.
وی بیان کرد که در همین راستا، جشنوارههای منطقهای، برنامههای فرهنگی و نشستهای تخصصی برای معرفی موسیقی، فولکلور و سایر نمادهای بومی استان ایلام در دستور کار قرار گرفته است.
به گفته شریفی، میراث فرهنگی استان ایلام نهتنها نمایانگر هویت و تاریخ این دیار است، بلکه پلی به سوی آیندهای روشنتر در حوزه گردشگری و توسعه فرهنگی خواهد بود.
۲۸ اردیبهشت، روز جهانی موزه و میراث فرهنگی نامگذاری شده است.
یکی از اهداف تشکیل موزه حفظ و حراست از میراث فرهنگی است، از این رو بین موزه و میراث فرهنگی پیوندی عمیق و تنگاتنگ وجود دارد.