خطر افزایش سالمندی و کاهش جمعیت با نرخ باروری ۱.۴۳ در شرق سمنان

ایرنا/ رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با اشاره به ثبت نرخ باروری سال ۱۴۰۳ این شهرستان به میزان ۱.۴۳، گفت: بحران افزایش سالمند و کاهش جمعیت شاهرود و میامی را تهدید میکند.
محمدحسن امامیان روز پنجشنبه در نشست خبری با اصحاب رسانه به مناسبت هفته ملی جمعیت افزود: نرخ باروی در شهرستانهای شاهرود و میامی ۱.۴۳ ثبت شده که نسبت به میانگین کشوری(۱.۴۴) پایینتر است.
وی با اشاره به اینکه وضعیت فعلی نرخ باروری در این ۲ شهرستان شرق استان سمنان نگران کننده است، گفت: سال ۱۳۶۵ در کشور حدود ۱۰ میلیون خانم در سن باروری وجود داشت که ۲ میلیون فرزند به دنیا آوردند و سال ۱۳۹۵ با ۲۲ میلیون خانم در سن باروری حدود ۱.۵ میلیون نوزاد متولد شد.
امامیان با اشاره به اینکه از سال ۱۴۱۰ رشد جمعیت در کشور با همین روند منفی شد، اظهار کرد: در صورت اجرایی نشدن طرح جوانی جمعیت طی ۶ سال آینده شمار فوتشدگان نسبت به تولد افزایش خواهد یافت.
وی با بیان اینکه سال ۲۰۵۰ سن حدود ۲۰ درصد جمعیت کشور به بالای ۶۵ سال میرسد، ادامه داد: نیروی کار ۲۵ تا ۶۴ سال از سال ۲۰۴۰ به بعد با کاهش روبهرو میشود.
جایگاه ششم استان سمنان از لحاظ پیری جمعیت
رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود به آمار استانها در خصوص جمعیت بالای ۶۵ سال اشاره کرد و گفت: به ترتیب استانهای گیلان، مازندران، تهران، اصفهان، مرکزی و سمنان، در جایگاههای یکم تا ششم بالاترین نرخ سالمندی قرار دارند.
وی با بیان اینکه طی ۴۵ سال گذشته جمعیت ایران ۱۱ سال پیرتر شد، افزود: در صورت ادامه همین روال، ایران در سال ۲۰۵۰ سالمندترین کشور منطقه با ۲۶ درصد سالمند خواهد شد.
امامیان با اشاره به اینکه ۹.۶ درصد از جمعیت استان سمنان بالای ۶۵ سال دارند، ادامه داد: سمنان جزء استانهای سالمند کشور محسوب میشود.
ثبت کمترین آمار ازدواج در استان سمنان
وی با اشاره به اینکه میزان ازدواج در کشور از ۱۰.۶ (در یکهزار نفر جمعیت) طی سال ۱۳۹۲ به ۵.۶ در سال ۱۴۰۳ کاهش یافت، اضافه کرد: میزان کمترین ازدواج در کشور با ۳.۳ درصد مربوط به استان سمنان است.
وی با اشاره به اینکه انجام عمل سزارین در سال ۱۴۰۲ به ۶۵ درصد رسید، اضافه کرد: با برگزاری جلسات و انجام مشاورههای مختلف، سال ۱۴۰۳ حدود چهار درصد این آمار کاهش داشت و به ۶۱ درصد رسید.
به گفته وی، استاندارد زایمان سزارین در دنیا ۲۰ تا ۲۵ درصد از کل زایمانهاست.
انجام زایمانهای بدون درد در شاهرود
امامیان به انجام زایمانهای بدون درد در بیمارستان بهار شاهرود اشاره کرد و گفت: انجام زایمانهای بدون درد و فیزیولوژیک به شدت با سلامت مادران و نوزادان مرتبط است.
وی تصریح کرد: تمامی عملهای زایمان طبیعی و بدون درد در بیمارستانهای شاهرود و میامی به صورت رایگان همراه با مشاوره انجام میشود.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود با اشاره به اینکه طرح جوانی جمعیت ۷۳ ماده دارد، تصریح کرد: وزارت بهداشت عهدهدار اجرای ۲۲ ماده از این طرح است.
وی با بیان اینکه اولویت اصلی کار در بخش سلامت اجرای طرح جوانی جمعیت است، اضافه کرد: برنامههایی برای اینکه نرخ باروری در شاهرود و میامی به ۲.۴ برسد، در دست اجرا است.
امامیان با اشاره به اینکه هم اکنون ۶ واحد مسکونی با تمام امکانات در اختیار دانشجویان متاهل دانشگاه علوم پزشکی شاهرود قرار دارد، ابراز کرد: ۱۳ واحد مسکونی برای دانشجویان متاهل در حال ساخت است.
وی با بیان اینکه مسوولان باید شرایط ازدواج را تسهیل کنند، ادامه داد: متاهلان هم باید در زمینه فرزندآوری بیش از پیش رغبت داشته باشند.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شاهرود تصریح کرد: مراکز جامع سلامت با مشاوره و راهاندازی مرکز «نفس» طی سال گذشته از ۳۰ مورد سقط جنین جلوگیری کردند و تولدهای موفقی انجام شد.
دانشگاه علوم پزشکی شاهرود در سال ۱۳۵۰ با عنوان آموزشگاه بهیاری زیر نظر جمعیت هلال احمر فعالیت خود را آغاز کرد و سال ۱۳۵۲ زیر نظر وزارت بهداری آن زمان به مدرسه عالی مامایی تغییر نام یافت.
سال ۱۳۶۱ با نام دانشکده پرستاری و مامایی شهید باهنر و از سال ۱۳۷۱ با عنوان دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی شاهرود با هفت معاونت، ۲ شبکه بهداشت، ۲۰ پایگاه امداد جادهای، یک پایگاه امداد هوایی، ۶۴ خانه بهداشت و ۱۶۰ عضو هیات علمی، زیر نظر مستقیم وزارت بهداشت به فعالیت خود ادامه میدهد.
دانشکدههای پزشکی، پرستاری و مامایی، پیراپزشکی و بهداشت با بیش از ۲ هزار دانشجو در دانشگاه علوم پزشکی شاهرود فعال است.