نماد آخرین خبر

بانگ خشکسالی از حلقوم گرد و خاک؛ مردم آب را دریابید!

منبع
ايرنا
بروزرسانی
بانگ خشکسالی از حلقوم گرد و خاک؛ مردم آب را دریابید!

ایرنا/ بهار ۱۴۰۴ خاکستری وکم فروغ است ، شوره زار با اشاره جای پهنه آبی تالاب صالحیه را نشان می دهد ، باد گرد و خاک به پا می کند و فریاد می زند اینجا زمین خشک و بیابانی است و لرزش گاه و بی گاه اطراف پایتخت و استان البرز از درون تکیده اش زمین خبر می دهند ؛ اینها نشانه هایی از خشکسالی و تغییر اقلیم است که در باور کسی نمی گنجد.

دوره بارشی سال آبی ۱۴۰۴- ۱۴۰۳ رو به پایان است و کمتر اثری از برف زمستانی دیده شد، ابرهای بارانی هم رهاوردی آنچنانی برای زمستان و بهار البرز نداشتند و نتوانستند جای خالی دیواره های شورآبی سدهای کرج و طالقان را بپوشانند.در کل سفره های آبی کشور و استان البرز از بارش های این سال اندک و آبخوان ها و سدها برای تابستان پیش رو ذخیره کافی ندارند.

حدود سه دهه از زنگ خطر تغییر اقلیم و کاهش بارش در سرزمین خشک و نیمه خشک ایران کهن می گذرد اما به رغم هشدارها و گسترش دامنه بیابان ها هنوز باور اینکه کم آبی از بحران گذشته برای مردم پذیرفتنی نیست.

این سو و آن سو از خانه تکانی تا کارخانه و مزرعه عادات غلط و اصراف آب بیداد می کند و کسی به فکر تابستان گرم و فرداهای بی آب نیست؛ شاید مسافرانی که از کنار سد کرج می گذرند دیدن شوره زار سد برایشان تلنگر باشد اما بسیاری هنوز نه چیزی دیده و نه از زیاده روی در مصرف آب کم می گذارند.

پیش بینی های درازمدت هم خبرهای خوشی از بارش نمی دهند و به قول برخی شاید تکرار ترسالی به این سادگی نباشد و اگر به قناعت متمسک نشد امکان ادامه زیست برای گیاهان ، جانوران و آینده به این سادگی نخواهد بود.طبیعت این روزهای خاکستری البرز از دست ویلاهای استخر دار ، کشاورزی سنتی ، شیلنگ های آب خانه ها با به پا کردن گردوخاک لب به شکایت گشوده است.

این روزها آبیاری باغچه های خانگی دست کمی از کشاورزی سنتی دشت ها ندارند؛ حیاط منازل برخی همچنان کارواش خودرو و فرش ها است . دهها باغ ویلا در البرز با استخرهای بزرگ پرآب شکوه و جلال ثروت و رفاه را به رخ مردم می کشند و بهانه را به دست خشکسالی داده تا تیشه بر ریشه حیات گیاهی ، جانوری و بشر بزند.

اگر در محافل از کم آبی سخن به میان آید برخی آن را به مشکلات اقتصادی و حرف های روز مره گره می زنند و با گفتمان نسنجیده رفتار نادرست خود را با آب و طبیعت توجیه می کنند؛ بهار امسال خبری از وفور آب در تالاب ۴۸ هزار هکتاری صالحیه در مرز استان های البرز و قزوین نیست و پرندگان آبزی تاب دیدن شوره زار را ندارند و شاید کیلومتر ها آن طرف تر در حاشیه رودخانه یا برکه ای پایان بهار را نظاره می کنند.

در مثل می گویند سالی که نکوست از بهارش پیداست و شاید این مثل توصیفی برای بهار ۱۴۰۴ باشد که به جای باران و طراوت طبیعت، گردوخاک سیمای دشت و صحرا را پیر کرده است.این روزها آب کیمیای زمان است ، باید روی قطره قطره آن حساب باز کرد ؛ بود و نبود گونه های گیاهی ، جانوری و آیندگان به رفتار ما بستگی دارد.

سد کرج که در ادوار گذشته سیمای سبز و نیلگونی داشت این روزها حاشیه های سفید و رسوبی آن به ته دره رسیده و تنها مقداری آب در لایه های پایینی سد ته نشین شده که دیدن این صحنه در باور مسافران دیروز نمی گنجد.در این روزها کمتر کسی رغبت ثبت عکس یادگاری از حاشیه سد دارد و همه را در حسرت سال های پرآب فرو برده است.

نگاه این وضعیت شاید برای نظاره گران درس عبرت باشد اما بسیاری بی خبر از درون تکیده سد شیر های آب خانه را تا آخر باز می گذارند و همچنان اصراف و زیاده روی آنان را وسوسه می کند. سیمای خشک سد کرج تنها یک روی خشکسالی است ؛ بسیاری باور ندارند که درون زمین هم از آب تهی است ؛ زمین لرزه های گاه وبی گاه البرز و تهران همین را می گویند.

اینک بحران کم سابقه آبی پیش روی تابستان ۱۴۰۴ است و این رفتار ما شهروندان است که باید ساز خود را با خشکسالی کوک کنیم. بسیاری چاههای آب البرز از مدتها پیش خشک و بی آب هستند و عمق دسترسی به آب از ۳۰۰ متر هم گذشته است ؛حتی خشکی فضاهای سبز مجتمع های مسکونی در کرج خزان زودرس و بهاری درختان را فریاد می زند ؛ ساکنان این مجتمع ها برای آبیاری نجات فضاهای سبز دست به دامان شهرداری و آبفا شده اند در حالیکه خود مدیریت شهری هم ناوگان تانکری به راه انداخته است.

این روزها آب هشدار می دهد و دستگاههای متولی در کنار طرح های آبرسانی هر فرصتی برای اطلاع رسانی غنیمت می شمارند ؛ ناترازی انرژی و قطع برق سوی دیگر مشکل خانواده وزارت نیرو در البرز است که بر روند انتقال آب شبکه های این استان تاثیر گذاشته است .

درخواست از مردم / آب را دریابید

مدیرعامل شرکت آبفای استان البرز که در این روزها تیم های فنی و مهندسی تحت امرش برای عبور از تنش آبی در تصفیه ها و شبکه های جدید آبرسانی سخت مشغول کارند از مردم درخواست تجدیدنظر در روش های دیرینه مصرف آب دارد و آنها را به صرفه جویی هرچه بیشتر فرا می خواند.

میدرضا نامداری به قطعی برق و ناترازی انرژی در کنار کاهش نزولات جوی شرایط دشواری پیش پای تابستان اشاره می کند و از مردم برای مدیریت مصرف آب استمداد می جوید؛ او می گوید که تنها با همکاری و همراهی مردم می توان از مشکل تنش آبی عبور کرد و در این میان فرهنگسازی به ابزار مهم و دستمایه برای همراهی و مشارکت مردم تبدیل شده است.

این مسوول امیدوار است که مردم با کمک به متولیان امور آب ، زمینه را برای پیشگیری از قطعی آب فراهم کنند و سازگاری با اقلیم خشک را سرلوحه زندگی قرار دهند.

نامداری می افزاید که تمام ابزار و ظرفیت ها برای توسعه زیر ساخت های آبی استان به کار گرفته شده اما امسال کاهش سطح آب سدها نیز امکان برداشت بیشتر از این منابع را محدود کرده است.

بیسبال غرب آسیا فرصتی برای فرهنگسازی آب

شرکت های آبفا و آب منطقه ای البرز که در طول سال تحصیلی برنامه های آموزشی برای دانش آموزان برگزار کردند این روزها سخت مشغول برنامه ریزی برای سازگاری با خشکسالی هستند.

به گفته مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب استان البرز ؛ مسابقات بین المللی بیسبال مردان غرب آسیا به میزبانی شهر کرج یکی از فرصت ها برای ترویج فرهنگ مصرف بهینه آب است که در حاشیه این رویدادورزشی غرفه های آموزشی با موضوع آب برپا شده است.

نامداری می افزاید: با توجه به اجرای پویش ملی " #آب_را_دریابیم" در سراسر کشور و با هدف ترویج فرهنگ سازی مدیریت مصرف در سطح جامعه ، اقدام به برپایی غرفه فرهنگی در حاشیه برگزاری رقابت های مذکور شده و در این راستا، علاوه بر توزیع بروشور ، بادکنک و پرچم های مزین به پیامهای فرهنگ سازی مصرف بهینه آب ، تبلیغات محیطی اطراف زمین چمن مسابقات با درج شعارهای مربوطه اجرا شد.

وی در ادامه از حمایت و همراهی فدراسیون انجمن های ورزشی و اداره کل ورزش و جوانان استان البرز در تحقق این مهم قدردانی کرد.

نامداری به نقش جامعه در گذر از شرایط ناترازی انرژی و تنش کنونی آبی حاکم در منطقه اشاره کرد و افزود: بدون تردید همراهی مردم و مدیریت مصرف آب ، نقشی ارزنده در بهبود خدمات رسانی و تامین آب شرب پایدار مشترکین خواهد داشت.

"مسابقات بیسبال غرب آسیا از ۲۵ اردیبهشت ماه در مجموعه ورزشی انقلاب اسلامی کرج آغاز شده و تاپایان این ماه ادامه دارد."

با این حال شرکت آبفا البرز در سه سال گذشته پروژه های متعددی از جمله ساخت وتوسعه تصفیه خانه ها را اجرایی کرده و توانسته بخش زیادی از تنش آبی استان را مدیریت کند اما برداشت بی رویه از سد کرج سبب شده تا همچنان بخش عمده مشکلات به قوت خود باقی بماند.





آخرین خبر البرز در اینستاگرام :
https://instagram.com/alborztoday

دانلود اپلیکیشن آخرین خبر