اشتغالزایی برای بیش از ۶ هزار مددجوی کردستانی

ایرنا/ یکی از رسالتهای کمیته امداد امام خمینی(ره)، ایجاد اشتغال و توانمندسازی مددجویان زیرپوشش است و برنامهریزی این نهاد مقدس برای سال جاری در کردستان اشتغالزایی برای بیش از ۶ هزار نیازمند و مددجو است.
توانمندسازی قشر ضعیف جامعه با ایجاد اشتغال از طرق مختلف موجب می شود که خانواده های نیازمند و تحت پوشش نهادهای حمایتی به خودکفایی برسند و حتی در میان آنان افرادی هستند که نه تنها خود بلکه تعداد دیگری از نیازمندان را نیز صاحب شغل و از حمایت این نهادها بی نیاز میکنند.
کمیته امداد امام خمینی(ره) کردستان به عنوان یکی از نهادهای حمایتی در راستای اشتغالزایی مددجویان زیرپوشش این نهاد اقدامات خوبی انجام داده است و هرساله با در اختیار قرار دادن تسهیلاتی به مددجویان جویای کار، فرصتی برای توانمندسازی، شکوفایی استعدادها و ورود مددجویان به بازار کار فراهم می کند.
در حال حاضر ۷۳ هزار خانوار شامل حدود ۱۶۰هزار نفر در استان تحت پوشش کمیته امداد هستند که از این تعداد ۳۴ هزار خانوار دارای سرپرست زن هستند و سالانه تعدادی از این افراد با حمایت های انجام شده به استقلال رسیده و از چرخه حمایتی این نهاد خارج می شوند.
برای آشنایی بیشتر با وضعیت اشتغال و پرداخت تسهیلات اشتغالزایی به مددجویان زیرپوشش کمیته امداد، مصاحبه ای با "رضا طوسی" مدیرکل کمیته امداد امام خمینی(ره) استان کردستان انجام داده ایم که مشروح آن در ذیل می آید.
کمیته امداد حضرت امام خمینی(ره) به عنوان یکی از نهادهای حمایتی در زمینه اشتغالزایی برای مددجویان چه اقداماتی انجام می دهد؟
طوسی: یکی از سیاستها و برنامه های اصلی نهاد کمیته امداد امام خمینی(ره) از ابتدای تاسیس تاکنون، حمایت از محرومان و نیازمندان جامعه و تلاش برای توانمندسازی مددجویان از طریق پرداخت تسهیلات و سوق دادن آنان به بازار کار بوده است.
براین اساس کمیته امداد اقدامات مختلفی را از جمله شناسایی مستعدین اشتغال، اقناع فرهنگی جهت اشتغالزایی و استعدادسنجی مشاوره شغلی مددجویان را انجام می دهد.
آموزش فنی و حرفهای، پرداخت تسهیلات، نظارت مستمر، پایدارسازی و کمک به بازاریابی و فروش محصولات از دیگر اقداماتی است که این نهاد در راستای اشتغالزایی مددجویان انجام می شود.
سال گذشته چه میزان اشتغال در استان توسط این نهاد ایجاد شده و چند نفر از مددجویان صاحب شغل شده اند؟
طوسی: سال گذشته با انجام اقدامات لازم و پرداخت تسهیلات، در سطح استان ۶ هزار و ۸۲۱ طرح اشتغالزایی ایجاد شده است که این تعداد، هفت هزار و ۶۳۹ نفر از مددجویان و نیازمندان زیر پوشش را صاحب شغل کرده است.
سهمیه استان برای سال جاری نیز اجرای ۶ هزار و ۵۰۰ طرح اشتغال است که ۶ هزار و ۸۰۰ نفر از نیازمندان استان را صاحب شغل می کند.
طرحها و اشتغال ایجاد شده در کمیته امداد حضرت امام(ره) بیشتر در چه زمینههایی است و به صورت میانگین برای ایجاد یک طرح اشتغال چه میزانی تسهیلات به مددجویان پرداخت می شود؟
طوسی: بیشترین فراوانی طرح های اشتغالزایی در زمینه پرورش دام سبک و سنگین و طرح های خدماتی است.
به صورت میانگین برای اجرای هر طرح اشتغالزایی در استان یک میلیارد و ۲۱۰ میلیون ریال اعتبار پرداخت خواهد شد.
اعتبار مصوب در زمینه طرحهای اشتغالزایی برای سالجاری چه مقدار است و تاکنون چه میزان از آن محقق شده است؟
طوسی: میزان اعتباری که برای توانمندسازی و طرح های اشتغالزایی و اشتغال مددجویان زیرپوشش این نهاد در استان مصوب شده، ۱۱ هزار میلیارد ریال است که تاکنون ابلاغ نشده است.
درباره معرفی مددجویان به کارفرمایان و مشوقهایی که در این زمینه انجام میشود نیز توضیحاتی ارائه دهید که به چه صورت است؟
طوسی: یکی از راههایی که در زمینه اشتغالزایی برای مددجویان انجام می شود معرفی آنان به کارفرمایان است که در این زمینه نیز ۲ بسته تشویقی شامل تسهیلات و بازپرداخت حق بیمه تامین اجتماعی سهم کارفرما در مناطق برخوردار وجود دارد.
در بخش تسهیلات،کارگاه هایی که ۲۰ نفر به بالا نیروی کار داشته باشند به ازای بکارگیری هر نفر یک میلیارد و ۵۰۰ میلیون ریال تسهیلات دریافت می کنند و کارگاههایی که زیر ۲۰ نفر نیرو داشته باشند نیز در صورتیکه پنج سال سابقه فعالیت داشته باشند (یک نفر بیمه شده + سابقه مالیاتی) می توانند به ازای هر نفر همین مبلغ تسهیلات دریافت کنند.
در بخش بازپرداخت بیمه سهم کارفرما نیز به ازای بکار گیری هر نفر نیروی کار ۲۳ درصد سهم بیمه کارفرما پرداخت می شود.
مدت نگهداشت نیرو در هر۲ مورد ذکر شده به مدت سه سال است.
در مناطق محروم نیز در صورتیکه کارگاه و نیروی کار هر۲ در مناطق محروم باشند کارفرما می تواند هر۲ بسته تشویقی را دریافت کند.
تعدادی از مددجویان نگران این موضوع هستند که مستمری آنان قطع میشود آیا توانمندسازی مددجویان منجر به قطع مستمری خواهد شد؟
طوسی: در حکم ابلاغی مقام معظم رهبری (مدظله العالی) خطاب به ریاست کمیته امداد امام خمینی(ره) به مقوله توانمندسازی خدمت گیرندگان تأکید شده است.
براین اساس یکی از رسالت های بنیادی این نهاد مقدس توانمندسازی مددجویان و استقلال معیشتی است، بنابراین صرف پرداخت تسهیلات اشتغالزایی موجب قطع مستمری نمی شود بلکه باید سه شرط برای خانوار برقرار باشد تا مستمری قطع شود.
اولین شرط سپری شدن ۱۸ ماه از دریافت تسهیلات که بسته به شرایط خانوار این میزان افزایش می یابد و دومین شرط هم ایجاد درآمد پایدار معادل حدقل حقوق قانون کار (برای زنان سرپرست خانوار معادل ۱.۵ برابر حقوق قانون کار) است.
مورد سوم هم تغییر دهک درآمدی خانوار است که پس از محقق شدن این شروط، صرفاً مستمری قطع و سایر خدمات همچنان برای آنان ادامه دارد.
موانع سر راه ارائه تسهیلات اشتغال به مددجویان چیست و آیا کمیته امداد حضرت امام(ره) در زمینه ضامن بانکی و موانع دیگر مددجویان را حمایت میکند و آیا بانکها همکاری لازم را در این زمینه دارند؟
طوسی: کمبود منابع اعتباری در استان و همچنین ناترازی منابع و مصارف یکی از معضلات پرداخت تسهیلات به نیازمندان است.
در بحث ضمانت مددجویان، قطعاً نیاز به تسهیل از سوی بانک های عامل است و با راهاندازی صندوق تضمین اشتغال، ضمانت نیازمندان به ویژه زنان سرپرست خانوار از طریق این صندوق انجام می شود.
و صحبت پایانی شما ...؟
طوسی: کمیته امداد امام خمینی(ره) با تمرکز بر امداد رسانی و حمایت از افراد و خانواده های نیازمند با رعایت کرامت انسانی و عزت نفس آنان، ترویج فرهنگ کار میان افراد و خانواده های تحت حمایت، تلاش برای پیشگیری از تولید نظام یافته فقر، کمک به بهبود فضای کسب و کار و اشتغال پایدار نیازمندان تاثیر بسزایی در توانمندسازی اقشار نیازمند و رفع بیکاری دارد.
این موضوع در استان کردستان بسیار با اهمیت است بطوریکه نرخ بیکاری استان، طبق اعلام مرکز آمار ایران در زمستان ۱۴۰۳ حدود ۱۳.۷ درصد(میانگین کشوری ۷.۸ درصد) است.