رئیس مرکز حل اختلاف: داوران حرفهای به سمت برقراری سازش در پروندهها حرکت کنند

ایرنا/ اردبیل- ایرنا- معاون رئیس قوه قضاییه و رئیس مرکز توسعه حل اختلاف گفت: روش سلامت در داوری پروندهها این است که داوران حرفهای پیش از هر گونه اقدام به صدور رای، نسبت به برقراری صلح و سازش بین طرفهای دعوا به صورت موثر اقدام کنند.
به گزارش ایرنا، حجتالاسلام هادی صادقی عصر یکشنبه در همایش داوری حرفهای و تجلیل از وکلای صلحآفرین استان اردبیل اظهار کرد: داوری که به نوعی قضاوت محسوب میشود، همان شان پیامبران و بسیار ارزشمند و محترم است و معلم و قاضی در همه جوامع محترم هستند و در هر مجلسی باید در صدر بنشینند؛ زیرا یکی از آنها مسئول تربیت انسان و دیگری اصلاح اشتباهات است.
وی بیان کرد: اگر در جامعهای چنین شرایطی حاکم باشد، آن جامعه روی خیر به خود خواهد دید که البته همه ما نسبت به این مساله مسئولیم و از همین رو همه ما باید دست به دست هم بدهیم تا آن را محقق کنیم.
معاون رئیس قوه قضاییه و رئیس مرکز حل اختلاف افزود: اگر داوری صلاحیت، دانش و مهارت لازم را کسب نکرده باشد، حتی میتواند خود موجب تشدید خصم نیز شود و از همین رو داوران باید همه وجود خود را صرف این کار کنند؛ به این معنی که قلب و نیت احقاق حق باشد و همه اعضا و جوارح به تحقیق در آن مسیر حرکت کند.
وی ادامه داد: این طور نیست که شخصی پروانه داوری دریافت نمود هر کاری دلش خواست بکند و وای به حال آنکه تنها قسمتی از وجود خود را در داوری بگذارد یا بخواهد با نیتی خراب و بیتحقیق بخواهد داوری کند.
حجتالاسلام صادقی با تاکید بر اینکه داوران باید مراقب باشند و در برابر همه مراجعان یکسان درآیند، اضافه کرد: اولین شرط داوری توجه به عدالت و انصاف است اما طبع انسان ممکن است گرایشاتی پیدا کند که باید حواسمان باشد.
وی همچنین لزوم حرکت داوران به سمت برقراری سازش در پروندهها را مورد تاکید قرار داد و گفت: از جمله اثرهای این امر جلوگیری از شعلهور شدن آتش حسد و انتقام، حفظ انسجام اجتماعی، خلاصی از دردسرهای اجرایی، جلوگیری از مشغول شدن دستگاه قضا و عاقبت بخیری خود داور است.
معاون رئیس قوه قضاییه و رئیس مرکز حل اختلاف ضرورت توجه به نوع برخورد و رفتار با مراجعان از سوی داوران از جمله نرمخویی و احترام به طرفهای دعوا، حفظ آرامش و خودداری از رفتارهای واکنشی را یادآور شد و تاکید کرد: وظیفه میانجیگری در واقع در پروانههای داوری نهفته است و داوران حرفهای بهترین راه حل برای حل و فصل دعواها به شکل ارزان، آسان و سریع هستند.
لزوم اقدام به برقراری سازش از سوی وکلا
وی در ادامه نیز با بیان اینکه وکلای مصلح بسیار ارزشمند و در گرانبها هستند ، گفت: رسم اصلاح از بین وکلا رخت بر بسته و این خلاف قانون، مروت، انسانیت و هر امر خوبی است که فکر میکنیم.
حجتالاسلام صادقی بیان کرد: قوانین متعددی داریم که وکلا را مکلف به صلح و سازش میکند و از جمله ماده ۷۷ قانون استقلال کانون وکلا اولین وظیفه آنها را اهتمام به صلح و سازش در تمام مراحل رسیدگی دانسته ولی این امر در ارزیابی وکلا مورد غفلت قرار گرفته است.
وی تصریح کرد: صرف گفتن این جمله که موکلم راضی نیست، مسئولیتی را از وکیل نفی نمیکند و ضرورت اهتمام وکیل به برقراری سازش غیر از قرارداد وکالت است و وظیفه قانونی دارد که برای سازش اقدام کند.
معاون رئیس قوه قضاییه و رئیس مرکز حل اختلاف یادآور شد: ماده ۳۱ قانون اصلاح پارهای از قوانین دادگستری مصوب سال ۱۳۵۶ نیز تاکید دارد که وکیل در دعاوی حقوقی و جزایی باید تلاش کند بین طرفها سازش ایجاد نماید و انجام آن را در لایحه دفاعیه نیز مطرح کند؛ همچنین قانون استقلال کانون وکلا تصریح میدارد که کانون باید بر حسن اجرای وظایف از سوی وکلا نظارت کند و در مسائل انضباطی و تمدید پروانهها موارد احتمالی را مد نظر قرار دهد.
وی افزود: ماده ۱۰ آییننامه ترتیبات سازش که برای همگان لازم الاجرا است نیز عنوان میدارد که وکلا قبل و بعد از طرح دعوا باید برای صلح و سازش بین طرفها اقدام کنند و هرگونه ممانعت از آن تخلف است و باید برخورد شود.
حجت الاسلام صادقی بیان کرد: وکیل باید با ذکر فواید، طرفها را به سازش دعوت نماید و اقدامهای صورت گرفته در این زمینه را در لایحه دادخواهی منعکس کند تا در نهایت انقلابی در این زمینه بین وکلا هم صورت بگیرد.
نظام دادرسی خصوصی تشکیل میشود
معاون داوری و میانجیگری مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه نیز گفت: در حال تشکیل نظام دادرسی خصوصی هستیم که در گذشته در کشور متولی نداشت.
محسن مقدس افزود: این نظام دادرسی علاوه بر موضوعهای داخلی متوجه حوزه بینالملل هم هست و در کنار این داوریهای تخصصی در حوزههای غیر حقوقی را هم فراهم میکنیم.
وی بیان کرد: با یک نظام بزرگ و گسترده روبهرو هستیم که ممکن است در حین حرکت با خطاهایی هم مواجه شود و البته با تجربه باید آن را برطرف نماییم تا در تراز نظام و اسلام باشد.
معاون داوری و میانجیگری مرکز توسعه حل اختلاف قوه قضاییه عنوان کرد: با ایجاد کانونهای داوری حرفهای در این حوزه نه به دنبال ایجاد اشتغال بلکه به دنبال کمک به اجرای عدالت هستیم.
وی با تاکید بر احترام به قضات خاطرنشان کرد: پایه نظام خلقت عدالت است و هرگاه بینظمی و بیعدالتی صورت بگیرد، کلی آسیب برجا میگذارد و تنها کسانی که روی زمین اجازه اجرای عدالت دارند، قضات هستند که بینظمی را اعاده میکنند و به اصلیترین خمیر مایه دنیا یعنی اجرای عدالت کمک مینمایند.
مقدس اضافه کرد: داوری از نظر قضاوت در حد دادگاههای تجدیدنظر است و کسی میتواند به این حوزه بیاید که از نظر علمی، اخلاقی و معنوی تواناییهای لازم را داشته باشد.
وی با اشاره به افتتاح کانونهای داوری در ۲۳ استان و جذب حدود ۲ هزار و ۷۰۰ نفر افزود: برای همه حوزههای تخصصی مانند صنعت، معدن، کشاورزی و پزشکی برنامه داریم و امیدواریم که به سرانجام برسد و در داوری بینالمللی هم مراکز متعددی در کشور برای ایجاد امنیت اقتصادی تاسیس خواهد شد که با توجه به هممرز بودن اردبیل با جمهوری آذربایجان امید میرود از داوری بینالمللی بهره ببرد.
وی در ادامه نیز از تلاشها برای درج شرط داوری در قراردادهای رسمی و اسناد ازدواج، رتبهبندی داوران و تشکیل مراکز داوری مشترک با سایر کشورها خبر داد.
نشان کانون داوری حرفهای در ادامه این آیین رونمایی شد و تعدادی از وکلای صلحآفرین استان اردبیل با اهدای لوحی تجلیل شدند.