رویشگاههای جنگلهای حرا استان بوشهر در معرض تهدید قرار دارند

ایرنا/ مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر گفت: ۷۵۰ هکتار جنگل حرا در این استان وجود دارد که همه آنها بر اثر عواملی نظیر پساب مزارع پرورش میگو، راهسازی، احداث اسکلههای نفتی، نشت نفت، توسعه صنایع و تصرف اراضی مجاور در معرض تهدید هستند.
عبدالحسین گرشاسبی افزود: برنامههای ادارهکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر برای احیای جنگلهای حرا را شامل مکانیابی عرصههای مستعد توسعه، تولید نهال، جنگلکاری و حفاظت از جنگلهای موجود عنوان کرد.
وی با تاکید بر اهمیت مشارکت جوامع محلی در حفاظت از منابع طبیعی بیان کرد: تنها با مشارکت فعال جوامع محلی قبل، حین و بعد از اجرای پروژهها میتوان به حفاظت واقعی از عرصههای منابع طبیعی دست یافت.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان بوشهر ادامه داد: زمینه مشارکت واقعی، توانمندسازی و خودکفایی جوامع محلی از طریق تشکیل صندوقهای خرد اعتباری، ارتقای مهارتها و واگذاری اجرای پروژهها به آنان فراهم است.
گرشاسبی به برخی از نمونههای موفق مشارکت مردمی در استان بوشهر اشاره کرد و گفت: افرادی مانند عیسی زالی در شهرستان تنگستان، ظهراب جوان در دشتستان، برجعلی نگهداری و غلامرضا دشتی در دیلم، و حمیدرضا رجبی در دستستان نمونههایی از مشارکت مؤثر در اجرای طرحهای نهالکاری، بیابانزدایی، احداث سازههای آبگیر و تولید نهال هستند.
وی درباره پنجره واحد زمین اظهاکرد: در این ارتباط اطلاعات مربوط به مالکیت، کاربری، حریمها و محدودیتها از طریق سامانه GIS یکپارچهسازی و امکان تحلیل سریع موقعیت اراضی برای تصمیمگیریهای بهرهبرداری، ساختوساز یا تغییر کاربری فراهم میشود.
مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری بوشهر درباره تهدیدهای ناشی از توسعه صنایع نفت و گاز در این استان گفت: افزایش قیمت زمین و تغییر کاربری اراضی سبب از بین رفتن عرصههای نفوذپذیر، افزایش سیلاب، کاهش سطح آب زیرزمینی و پدیده فرونشست شدهاست، همچنین توسعه این صنایع موجب افزایش آلایندگی و آثار مخرب بر اکوسیستمهای گیاهی و جانوری میشود.
وی اضافه کرد: با این حال، صنایع نفتی میتوانند با سرمایهگذاری در پروژههای توسعه پایدار، حمایت از جوامع محلی و کاهش اثرات منفی زیستمحیطی، به ایفای مسئولیت اجتماعی خود بپردازند.
گرشاسبی در باره اجرای پروژههای آبخیزداری استان بوشهر در سال گذشته گفت: ۳۴ پروژه آبخیزداری پارسال در این استان اجرا شد که شامل ۳۷ سازه آبخیزداری، ۲۷۰ هکتار عملیات بیومکانیک و ۴۰۵ هکتار عملیات بیولوژیک (جنگلکاری) است که مجموع اعتبار تخصیصی آنها از محل منابع ملی و استانی، ۶۹۴ میلیارد و ۴۳۰ میلیون ریال بوده است.
وی با اشاره به اهمیت مقابله با پیامدهای تغییرات اقلیمی، خشکسالی و فرسایش خاک در استان بوشهر گفت: اجرای عملیات آبخیزداری شامل اقدامات مکانیکی، بیومکانیک، بیولوژیک و مدیریتی در حوزههای آبخیزدارای مطالعات در دستور کار قرار دارد، این اقدامات از محل اعتبارات ردیف ۱۰-ج و جدول ۱۴ قانون بودجه سال ۱۴۰۴ و همچنین تفاهمنامه منعقده با قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) انجام خواهد شد.
گرشاسبی به بهرهگیری از فناوریهای نوین در پایش منابع طبیعی استان اشاره کرد و گفت: از تصاویر ماهوارهای سنجش از دور مانند سنتینل و لندست برای پایش تغییرات پوشش گیاهی، تشخیص آتشسوزیها، بیماریها و آفات استفاده و از شاخصهای طیفی و مدلهای دیجیتال ارتفاع (DEM)، سطح و شدت فرسایش خاک برآورد میشود.
وی افزود: هم اکنون از مجموع یک میلیون ۶۸۷ هزارو ۱۴۲ هکتار اراضی ملی این استان، تاکنون یک میلیون و ۶۶۸ هزار و ۴۷۰ هکتار سنددار شده و تنها ۱۸ هزار و ۶۷۲ هکتار، معادل ی۱.۱ درصد باقی مانده است.