کلزاکاران ایلامی چشم بهراه کارخانه روغنکشی

ایرنا/ کشاورزان کلزاکار ایلام با وجود تولید قابل توجه دانههای روغنی و جایگاه برتر استان در کشت این محصول راهبردی، همچنان در انتظار احداث کارخانه روغنکشی هستند؛ مطالبهای که تحقق آن میتواند ارزش افزوده و اشتغال پایدار را به این منطقه آورده و از خروج سرمایه و محصول به استانهای دیگر جلوگیری کند.
ایلام با دارا بودن ۳۴۰ هزار هکتار زمینهای کشاورزی (دیم و آبی)، یکی از استانهای پُرظرفیت کشور در حوزه تولید محصولات کشاورزی به شمار میرود.
بخش عمدهای از این زمینهای کشاورزی، به سبب شرایط اقلیمی مناسب، آب و خاک حاصلخیز و تجربه موفق کشاورزان، برای کشت محصولات راهبردی از جمله گندم، جو، ذرت و بهویژه دانه روغنی کلزا مورد استفاده قرار میگیرد.
در سالهای اخیر، توسعه و ترویج کشت کلزا در ایلام، به عنوان محصولی با ارزش اقتصادی بالا و نقشآفرین در امنیت غذایی کشور، به طور جدی در دستور کار کشاورزان و متولیان بخش کشاورزی قرار گرفته است.
بر پایه دادههای آماری، هر سال بیش از ۱۳ هزار هکتار از زمینهای استان زیر کشت کلزا میرود و سهم ایلام در تولید این محصول نسبت به سالهای گذشته افزایش چشمگیری یافته است؛ بهگونهای که در سال زراعی گذشته این استان رتبه سوم تولید کلزای کشور را کسب کرد.
اهمیت محصول کلزا فقط به تولید دانه خوراکی محدود نمیشود، این دانه روغنی با ارزش، پس از فرآوری، تأمینکننده بخش عمدهای از روغن خوراکی مورد نیاز کشور و مواد اولیه صنایع مختلف روغنکشی است.
کلزا افزون بر تولید روغن، دارای کنجاله دارای ارزش غذایی برای صنعت دام و طیور نیز است و در کاهش وابستگی کشور به واردات روغنهای گیاهی نقش مهمی ایفا میکند.
با وجود این ظرفیت بزرگ تولید، شوربختانه نبود کارخانه و کارگاه فرآوری و استحصال روغن در استان موجب شده که همه محصول کلزا پس از برداشت، به مناطق و استانهای دیگر حمل شود.
این موضوع افزون بر افزایش هزینه حملونقل و کاهش سود نهایی کشاورزان، باعث خروج بخش بزرگی از ارزش افزوده و فرصتهای شغلی و صنعتی از استان ایلام میشود و همچنین، انتقال محصول به سایر استانها موجب کاهش انگیزه سرمایهگذاری در بخش کشاورزی و صنایع تبدیلی استان شده است.
کارشناسان و مسئولان تأکید دارند که ساخت و راهاندازی کارخانه روغنکشی و صنایع تبدیلی کلزا در ایلام از ضروریات توسعه بخش کشاورزی است و این اقدام میتواند زنجیره تولید تا محصول نهایی را در داخل استان تکمیل کند، اشتغالزایی و درآمدزایی پایدار برای جوانان و کشاورزان ایجاد کرده و زمینهای برای رشد صنایع وابسته و رونق بیشتر اقتصاد ایلام باشد.
همچنین، راهاندازی کارخانه روغنکشی میتواند به تحقق سیاستهای اقتصاد مقاومتی، حفظ سهم استان در بازارهای ملی و حتی صادراتی و ارتقای امنیت غذایی کشور کمک شایانی کند.
اکنون که در روزهای پایانی اردیبهشت قرار داریم، برداشت و حمل دانه روغنی کلزا از زمینهای کشاورزی شهرستانهای مهران، دهلران و آبدانان به پایان رسیده و در سایر شهرستانهای استان به تدریج این روند در حال انجام است.
خرید و حمل کلزای ایلام به کارخانههای روغنکشی به ارزش هفت هزار میلیارد ریال
مدیرکل تعاون روستایی استان ایلام در گفت و گو با خبرنگار ایرنا اظهار کرد که ۱۹ هزار و ۳۰۰ تن دانه روغنی کلزا از کشاورزان استان خریداری و ۱۷ هزار و ۵۰۰ تن آن به استانهای دارای کارخانه روغنکشی حمل شده است.
حمیدرضا شکری با بیان اینکه ارزش این میزان کلزای خریداری شده بیش از هفت هزار میلیارد ریال بوده است، تصریح کرد که از این میزان، تاکنون دو هزار میلیارد ریال آن به حساب کلزاکاران واریز شده است.
وی یادآور شد که با توجه به نبود کارخانههای روغنکشی در استان، کلزای خریداریشده از کشاورزان به استانهای دارای کارخانه روغنکشی منتقل میشود.
مدیرکل تعاون روستایی استان ایلام تصریح کرد که هر کیلوگرم دانه کلزا براساس جدول پاکی و طبق نرخ مصوب، ۴۱۰ هزار ریال خریداری میشود که البته در صورت وجود عواملی همچون رطوبت یا ناخالصی، این نرخ کاهش مییابد.
شکری یادآور شد که برداشت کلزا در مناطق گرمسیری به پایان رسیده و تا نیمه خردادماه، فرآیند برداشت و حمل این محصول در سال زراعی جاری به طور کامل در این استان پایان مییابد.
استان ایلام در سالهای اخیر با توسعه زیرکشت دانه روغنی کلزا، نقش پررنگی در تامین نیاز صنایع روغنکشی کشور ایفا کرده و به عنوان سومین استان برتر کشور در تولید کلزا شناخته شده است.
بر اساس دادههای وزارت جهاد کشاورزی، سال گذشته بیش از ۱۹ هزار تن کلزا از مزارع ایلام برداشت و برای مصرف کارخانههای روغنکشی، به دیگر استانها حمل شده است.
این در حالیست که انتظار میرود با پیگیری مسئولان و سرمایهگذاری بخش خصوصی، زیرساختهای لازم برای احداث کارخانه روغنکشی در استان ایلام فراهم شده تا افزون بر ایجاد اشتغال و رونق اقتصادی، از خروج ارزش افزوده این محصول راهبردی از استان جلوگیری شود؛ موضوعی که کارشناسان و مسئولان استانی بر لزوم حل آن و ساخت واحدهای فرآوری در داخل استان تأکید دارند.
این استان با در اختیار داشتن زمینهای کشاورزی حاصلخیز و اقلیم مناسب برای تولید انواع محصولات، از قطبهای مهم تولید گندم، جو، کلزا، سبزی و صیفی در کشور به شمار میرود و سالانه بخش قابل توجهی از نیازهای داخلی کشور را تأمین میکند.
در سال زراعی جاری، ۱۳ هزار هکتار از زمینهای کشاورزی استان ایلام به زیر کشت دانه روغنی کلزا رفته و پیشبینی میشود تا پایان برداشت، بیش از ۲۱ هزار تن کلزا از مزارع استان برداشت شود که این میزان نسبت به سالهای گذشته رشد قابل توجهی داشته است.
کارشناسان امیدوارند با فراهم شدن زیرساختهای لازم و توجه بیشتر مسئولان، زمینه برای ایجاد واحدهای فرآوری این محصول ارزشمند در استان فراهم تا مسیر توسعه و رونق اقتصادی کشاورزان ایلامی هموارتر شود.