گیلان به قطب پیوند عضو شمال کشور تبدیل میشود

فارس/ واحد فراهمآوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان از سال ۱۳۹۳ فعال است و با ساخت مرکز جامع پیوند در مرکز اموزشی درمانی رازی رشت، برنامه دارد تا پایان سال ۱۴۰۴ به قطب پیوند عضو در شمال کشور تبدیل شود.
واحد فراهمآوری دانشگاه علوم پزشکی گیلان از تیرماه ۱۳۹۳ در بیمارستان رازی رشت آغاز به کار کرد و پیش از آن، استان گیلان فقط به عنوان واحد شناسایی مرگ مغزی فعالیت که موارد مرگ مغزی را به واحدهای فراهمآوری تهران معرفی میکرد.
اکنون در گیلان پیوند کبد و کلیه انجام میشود و روند شناسایی بیماران مرگ مغزی با هوشیاری زیر ۵، روزانه بهصورت تلفنی با بخشهای ICU بیمارستانها، راند حضوری کوردیناتورها و گزارشهای بیمارستانی کوردیناتورهای رابط انجام میگیرد.
یکی از شاخصهای مهم در این حوزه، نسبت تعداد موارد اهدا عضو به جمعیت استان است که به آن PMP گفته میشود.
سید مهدی ضیاء ضیابری معاون درمان دانشگاه علوم پزشکی گیلان گزارش کرده که PMP میانگین کشوری ۱۲.۲، قابل قبول ۳۰.۸ و ایدهآل ۴۸.۷ است . PMP استان گیلان در سال ۱۴۰۳ عدد ۱۱ بوده که رتبه ۲۹ کشور را نشان میدهد، اما از نظر تعداد کل اهدای عضو رتبه ۱۱ کشور را دارد.
قلی نیا، مسئول هماهنگی اهدای عضو دانشگاه علوم پزشکی گیلان میگوید: در کنار خدمات بالینی، دانشگاه علوم پزشکی گیلان فعالیتهای گستردهای در زمینه فرهنگسازی انجام داده است؛ از برگزاری غرفه صدور کارت اهدا و سخنرانی در مناسبتهایی مانند روز دختر و هفته سلامت گرفته تا همکاری با معاونت بهداشت استان جهت آموزش پرسنل مراکز بهداشت و برگزاری کلاسهای عمومی فرهنگسازی اهدای عضو.
به گفته وی، دوچرخهسواری نمادین با شعار «اهدای عضو - اهدای زندگی» از رشت تا گلزار شهدای فومن و از مزار نامآوران اهدای عضو در باغ رضوان رشت تا چابکسر نیز، اقدامی نمادین است که توسط سفیران و پزشکان حوزه پیوند انجام شده است.
محمدتقی آشوبی، رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان در تشریح وضعیت و آینده پیوند اعضا در استان اظهار کرد: مرکز جامع پیوند که در بیمارستان رازی رشت در دست ساخت است، بهزودی افتتاح میشود و گیلان به قطب پیوند شمال کشور تبدیل خواهد شد.
به گفته وی، تیم پیوند گیلان با ظرفیت و انسجام بالا در حال فعالیت است و انتظار داریم تا پایان سال ۱۴۰۴، این هدف مهم محقق شود.
به گفته رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان، توسعه خدمات پیوند عضو باید با حمایتهای مستمر، بهرهگیری از فناوریهای نوین و آموزش مستمر نیروهای درمانی ادامه پیدا کند چرا که ما در گیلان ظرفیت بالایی برای گسترش این خدمات داریم که میتواند جان بسیاری از بیماران را نجات دهد و نقش مهمی در ارتقای سلامت جامعه ایفا کند.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی گیلان تاکید کرده که فرهنگسازی عمومی در زمینه اهدای عضو یکی از مهمترین اولویتهاست و اگر این فرهنگ در جامعه گسترش یابد، میزان رضایت خانوادهها برای اهدای عضو افزایش پیدا کرده و تعداد بیماران منتظر پیوند کاهش مییابد.
از دیگر برنامههای واحد فراهمآوری دانشگاه، راهاندازی انجمن اهدای عضو شعبه گیلان، اختصاص دانشجویان پرستاری به بیمارستان رازی و واحد OPU برای پشتیبانی از بیماران مرگ مغزی است.
همچنین دانشگاه علوم پزشکی گیلان درصدد است تا موارد مرگ مغزی شناساییشده در استانهای همجوار مانند مازندران، اردبیل و قزوین که فاقد واحد فراهمآوری هستند را به رشت منتقل کند با در پیش گرفتن این رویه، اهدای عضو در استان تا سه برابر افزایش و جان انسان های بیشتری، نجات یابد.
با این روند، گیلان میتواند به عنوان یکی از پیشروترین استانها در حوزه پیوند عضو در کشور مطرح شود و موجب افزایش امید به زندگی در بیماران نیازمند شود.