نماد آخرین خبر

کوچ پرندگان به تالاب میقان؛ جاذبه‌ای بی‌نظیر در دل طبیعت

منبع
ايرنا
بروزرسانی
کوچ پرندگان به تالاب میقان؛ جاذبه‌ای بی‌نظیر در دل طبیعت

ایرنا/ در پی بازگشت فصل بهار، تالاب میقان به پناهگاهی امن برای پرندگان مهاجر تبدیل شده است. این مرکز طبیعی با فراهم کردن زیستگاهی ایده‌آل، زیباترین صحنه‌های زندگی وحش را به نمایش می‌گذارد و فرصت‌های بی‌نظیری برای تماشای پرندگان رنگارنگ را فراهم می‌کند.

پرندگان یکی از زیباترین خلقت‌های خداوند هستند که در پهنای آسمان با آزادی کامل پرواز می‌کنند و نغمه سر و قدرت خالق خود را به زمینیان نشان می‌دهند.

اما بسیاری از گونه‌های پرندگان که شاید جزو نادرترین در نوع خود باشند، به دلیل دست‌درازی بشر به طبیعت و تخریب زیستگاه‌های آنان، در نطفه خفه می‌شوند و هرگز پرواز بر بام بی‌ستون را تجربه نمی‌کنند.

تالاب میقان اراک، محلی برای زیستگاه ۲۰۸ گونه پرنده است که سالانه ۹۰ گونه پرنده مهاجر از جمله چنگر، خوتکا، اردک نوک پهن، چوب پا، غاز خاکستری، هوبره، آن قوت، حواصیل و اردک سر سبز وارد آن می‌شود.

این منطقه از گذشته‌های دور مامنی امن برای حضور پرندگان بوده اما در طول سال‌ها و با دست درازی انسان‌ها امروز حیات خلوتشان گرفته شده و به نوعی آسایش از آنها سلب شده است.

شاید تصور بیشتر افراد بر این باشد که پرندگان بر روی درخت و یا بلندی لانه‌گذاری و تخمگذاری می‌کنند اما به واقع بسیاری از آنها تخم خود را در نزدیکی زمین و غافل از گام‌های سنگین بشر می‌گذارند و برخی افراد بی‌توجه، بر روی آنها قدم می‌گذارند و اجازه بیرون آمدن از تخم و دیدن آسمان را به آنها نمی‌دهند.

اهمیت پرندگان مهاجر؟

مسئول کارگروه موسسه گردشیاران توسعه پایدار و نوآور و خانه محیط زیست بازار اراک، گفت: مهاجرت پرندگان یک معجزه طبیعی است، پرندگان مهاجر صدها و هزاران کیلومتر پرواز می‌کنند تا بهترین شرایط زیست محیطی و زیستگاه را برای تغذیه، پرورش و پرورش بچه‌های خود بیابند. هنگامی که شرایط در مکان‌های پرورش نامطلوب می‌شود، زمان پرواز به مناطقی است که شرایط بهتری دارند.

عاطفه سماعی افزود: الگوهای مهاجرت متفاوتی وجود دارد. اکثر پرندگان از مناطق پرورش دهنده شمالی به مناطق زمستان گذرانی جنوبی مهاجرت می‌کنند. با این حال، برخی از پرندگان در بخش‌های جنوبی آفریقا زاد و ولد می‌کنند و به مناطق زمستانی شمالی یا به صورت افقی مهاجرت می‌کنند تا از آب و هوای ملایم‌تر ساحلی در زمستان لذت ببرند. پرندگان دیگر در ماه‌های زمستان در مناطق پست زندگی می‌کنند و برای تابستان از کوه بالا می‌روند.

وی بیان کرد: پرندگان مهاجر دارای مورفولوژی و فیزیولوژی عالی برای پرواز سریع و در فواصل طولانی هستند. اغلب، سفر آنها یک سفر طاقت فرسا است که در طی آن تا مرزهای خود پیش می‌روند. گره سرخ یکی از طولانی‌ترین مسیرهای مهاجرت کل پرندگان را دارد که ۲ بار در سال تا ۱۶ هزار کیلومتر را طی می‌کند. در سیبری زاد و ولد می‌کند و در سواحل غربی آفریقا زمستان گذرانی می‌کند، حتی برخی از آنها تا نوک آفریقای جنوبی پایین می‌روند.

این فعال زیست محیطی استان مرکزی ادامه داد: واقعا شگفت انگیز است که چگونه پرندگان مهاجر می‌توانند با دقت نقطه حرکت کنند. اینکه پرندگان مهاجر چگونه مسیرهای پرواز خود را پیدا می‌کنند به طور کامل درک نشده است. نشان داده شده است که آنها می‌توانند توسط خورشید در روز، توسط ستاره‌ها در شب و توسط میدان ژئومغناطیسی در هر زمان جهت‌گیری کنند. برخی از گونه‌ها حتی می‌توانند نور قطبی شده را تشخیص دهند، که بسیاری از پرندگان مهاجر ممکن است از آن برای ناوبری در شب استفاده کنند.

چرا پرندگان مهاجر نیاز به حفاظت دارند؟

سماعی اظهار کرد: مهاجرت سفری خطرناک است و طیف وسیعی از تهدیدات را در بر می‌گیرد که اغلب ناشی از فعالیت‌های انسانی است. و به همان اندازه که مردم و عادات آنها در کشورهای مختلف متنوع است، تهدیدهایی که پرندگان با آن روبرو هستند نیز متفاوت است. از آنجایی که پرندگان مهاجر به محدوده‌ای از مکان‌ها در امتداد منطقه پراکنش خود وابسته هستند، از دست دادن مکان‌های زمستان‌گذرانی و توقفگاه‌ها می‌تواند تأثیر چشمگیری بر شانس بقای پرندگان داشته باشد.

وی گفت: پرواز در فواصل طولانی مستلزم عبور از بسیاری از مرزهای بین کشورها با سیاست‌های محیطی، قوانین و اقدامات حفاظتی متفاوت است. بدیهی است که همکاری بین‌المللی بین دولت‌ها، سازمان‌های غیردولتی و سایر ذینفعان در سراسر مسیر پروازی یک گونه برای به اشتراک گذاشتن دانش و هماهنگ کردن تلاش‌های حفاظتی مورد نیاز است.

مسئول کارگروه موسسه گردشیاران توسعه پایدار و نوآور و خانه محیط زیست بازار اراک، افزود: چارچوب قانونی و ابزارهای هماهنگی لازم برای چنین همکاری‌هایی توسط موافقت‌نامه‌های زیست محیطی چندجانبه مانند CMS و AEWA ارائه شده است.

سماعی اظهار کرد: روز جهانی پرندگان مهاجر امسال مصادف با ۱۹ اردیبهشت ماه جاری بود و این روز دارای یک گسترش جهانی است و ابزاری موثر برای کمک به افزایش آگاهی جهانی از تهدیدات پرندگان مهاجر، اهمیت اکولوژیکی آنها و نیاز به همکاری بین‌المللی برای حفاظت از آنها است.

وی عنوان کرد: ‌روز جهانی پرندگان مهاجر ۲۰۲۵ با تمرکز بر ایجاد جوامع و شهرهای دوستدار پرندگان، اهمیت همزیستی سالم بین انسان و پرندگان را ترویج می‌کند. این کمپین آگاهی را در مورد چالش‌هایی که پرندگان مهاجر به دلیل فعالیت‌های انسانی و توسعه شهری با آن مواجه هستند، ترویج حفاظت و ایجاد محیط‌های دوستدار پرندگان در جوامع ساخته شده ما افزایش می‌دهد. این سازمان از اقدامات مختلف شهروندان مانند کاشت گل‌ها و باغ‌های بومی و تبدیل مناطق شهری به پناهگاهی برای پرندگان مهاجر حمایت خواهد کرد. علاوه بر این، همکاری محلی و جهانی در برنامه‌ریزی شهری را برای ترکیب فضاهای سبز و آبی و سایر شیوه‌های دوستدار پرندگان ترویج می‌کند.

این فعال زیست محیطی استان مرکزی ادامه داد: روز جهانی پرندگان مهاجر ۲۰۲۵ گام‌های عملی را برای جوامع و افراد برای حمایت از پرندگان مهاجر و کاهش تهدیدات انسان ساخته آنها در محیط ها و جوامع شهری ما ارائه می دهد.

سماعی گفت: چه در شهر و چه در روستا، همه جوامع می‌توانند با اتخاذ شیوه‌های دوستدار پرندگان از پرندگان مهاجر حمایت کنند. اینها شامل ایجاد زیستگاه‌های سالم، اجرای اقدامات موثر ضد برخورد، کاهش آلودگی و تامین منابع غذایی فراوان برای پرندگان است.

گسترش مناطق شهری در صورت عدم برنامه‌ریزی مناسب می‌تواند منجر به از بین رفتن زیستگاه شود و باعث کاهش مناطق لانه‌سازی و تغذیه پرندگان، منابع غذایی و سرپناه شود و بقای پرندگان مهاجر را به خطر بیندازد.

وی افزود: گونه‌های غیربومی مانند گربه‌های خانگی و گیاهان غیر بومی با معرفی شکارچیان جدید و رقابت برای منابعی که پرندگان برای بقا به آنها نیاز دارند، اکوسیستم‌ها را مختل می‌کنند.

مسئول کارگروه موسسه گردشیاران توسعه پایدار و نوآور و خانه محیط زیست بازار اراک اضافه کرد: برخورد مرگبار با ساختمان‌ها و شیشه‌ها با آلودگی نوری سازه‌های شهر، انعکاس‌هایی که پرندگان را گیج می‌کند و طرح‌های ساختمان‌های بدون قاب بزرگ بدتر می‌شود. شرایط آب و هوایی مانند مه و باران می‌تواند دید پرندگان از سازه‌های شهری را کاهش دهد و خطر برخورد با ساختمان‌هایی را که برای پرنده‌پسند بودن طراحی نشده‌اند، افزایش دهد.

سماعی گفت: ما می‌توانیم با هم برای بهبود ایمنی شهرها و جوامع خود برای پرندگان همکاری کنیم. می‌توان با همکاری همسایگان، مدارس و سازمان‌های محلی، جوامع خود را در مورد پرندگان مهاجر آموزش داد. این دانش و همکاری به ایجاد و بازیابی زیستگاه‌هایی کمک می‌کند که نیازهای پرندگان را برای محافظت از آنها برآورده کند.

وی اظهار کرد: برنامه‌ریزی شهری پایدار از گسترش شهری جلوگیری می‌کند و فضاهای سبز و آبی به هم پیوسته ایجاد می‌کند که زیستگاه‌های ضروری برای پرندگان مهاجر برای لانه‌سازی، سوخت گیری و یافتن سرپناه فراهم می‌کند. نه تنها ارتقای شهرهای موجود بلکه اولویت‌بندی استراتژی‌های فعال برای توسعه محیط‌های شهری پایدار از ابتدا مهم است.

این فعال زیست محیطی استان مرکزی ادامه داد: همانطور که پرندگان از مرزها مهاجرت می‌کنند، باید در سطح بین المللی همکاری صورت گیرد و نقاط توقف امنی در طول مسیرهای آنها ایجاد شود که به راحتی از کشورها، مرزها، کوه‌ها، بیابان‌ها، شهرها، مزارع و دریاها عبور کنند.

سماعی گفت: ما باید با معرفی مجدد گیاهان بومی و با تطبیق توسعه برای حمایت بهتر از محیط‌های طبیعی، طبیعت را به شهرها و جوامع خود بازگردانیم. فعالیت‌های انسانی و مناظر مصنوعی به از بین رفتن تنوع زیستی و کاهش جمعیت پرندگان مهاجر کمک می‌کند که در نهایت به اکوسیستم و خودمان آسیب می‌رساند.

وی اظهار کرد: هر فردی سهمی در حمایت از پرندگان مهاجر دارد، خواه کاهش سموم دفع آفات در خانه باشد یا همکاری با سیاست‌گذاران و برنامه‌ریزان شهری، همه ما می‌توانیم با هم مشارکت داشته باشیم و حفاظت از پرندگان را ترویج کنیم.

تهدیدات علیه پرندگان مهاجر

مسئول کارگروه موسسه گردشیاران توسعه پایدار و نوآور و خانه محیط زیست بازار اراک افزود: بسیاری تهدیدات علیه پرندگان مهاجر را می‌توان در مصرف فزاینده انرژی و غذا جستجو کرد.

گردشگری همچنین تغییرات قابل توجهی در کاربری زمین ایجاد می‌کند که زیستگاه‌های حیاتی را تهدید می‌کند. در نهایت، شکار بی‌رویه و کشتار غیرقانونی پرندگان به طور تکان دهنده‌ای در منطقه گسترده شده است که پیامدهای ویرانگر و میزان مرگ و میر را به همراه دارد.

وی تصریح کرد: خوشبختانه، دولت‌ها شروع به تشخیص فوریت حفاظت از طبیعت کرده‌اند، راه‌ حل‌های ساده‌ای در این راستا وجود دارد که باید مورد توجه قرار گیرد.

این فعال زیست محیطی اضافه کرد: ساختارهای انرژی نامناسب همچنان در سراسر جهان پخش می‌شوند. خطوط برق یکی از دلایل اصلی مرگ غیرطبیعی پرندگان در سراسر مسیر پرواز مهاجر آفریقا-اوراسیا است، زیرا پرندگان سر به فلک کشیده تمایل دارند روی تیرهای برق نشسته یا لانه کنند و این اقدام آنها را در معرض خطر برق گرفتگی قرار می‌دهد.

سماعی تصریح کرد: برخورد با توربین‌های بادی منبع اضافی مرگ و جراحت پرندگان است. اما اگر تصمیم گیرندگان حفاظت از حیات وحش را در مرحله برنامه‌ریزی پروژه‌های خود بگنجانند، به راحتی می‌توانند از این ویرانی جلوگیری کنند. برای مثال، قرار دادن زیرساخت‌های انرژی دور از مسیرهای پرواز مهاجرت، این مسیرها را برای پرندگان سر به فلک کشیده بی‌نهایت ایمن‌تر می‌کند.

وی گفت: کشتار غیرقانونی نیز یک آفت است. سالانه حدود ۲۵ میلیون پرنده به طور غیرقانونی در سراسر جهان کشته یا اسیر می‌شوند و این رقم همواره در حال افزایش است. ترویج شکار پایدار و اجرای بهتر قانون می‌تواند تأثیرات بر جمعیت پرندگان را به حداقل برساند.

مسئول کارگروه موسسه گردشیاران توسعه پایدار و نوآور و خانه محیط زیست بازار اراک ادامه داد: شاید جای تعجب باشد که مکان‌های دفن زباله و تصفیه خانه‌های فاضلاب می‌توانند زیستگاه‌های مهمی برای استراحت و تغذیه برای پرندگان مهاجر و ساکن فراهم کنند. هنگامی‌که این سایت‌ها به درستی طراحی و مدیریت شوند، می‌توانند مزایای قابل توجهی را برای طبیعت و پرندگان ارائه دهند که اغلب با مزایای آشکار اجتماعی، بهداشتی و اقتصادی همراه است.

سماعی اظهار کرد: تالاب میقان اراک یکی از زیستگاه‌های مهم پرندگان مهاجر است و این منطقه از اهمیت زیادی برخوردار است.

وی گفت: این پرندگان در زمان اسکان خود در این منطقه با تهدیداتی همراه هستند از بین رفتن تخم آنها یکی از موارد است.

این فعال زیست محیطی استان مرکزی افزود: پرندگان مهاجر در تالاب میقان اراک تخم خود را روی زمین می‌گذارند و چون تخم آنها بسیار شبیه رنگ خاک و گیاهان اطراف است، رفتن مردم در این منطقه باعث از بین رفتن و لگد کردن تخم‌ها می‌شود که نیاز است تدابیر لازم در این راستا اندیشیده شود.

استرس شدید به پرندگان تخم‌گذار در ورود انسان به زیستگاه‌ آنها

فعال زیست محیطی پرندگان استان مرکزی هم گفت: پرندگان کنار آبزی تخم خود را در روی زمین می‌گذارند و معمولا به شکلی است که دیده نمی‌شود و بازدیدکنندگان از تالاب به هیچ عنوان نباید از مسیر جاده خارج شوند و یا وارد علفزارها شوند.

حامد پاکپور افزود: بسیاری از بازدیدکنندگان از تالاب میقان اراک برای گرفتن یک عکس از جاده خارج می‌شوند و توجهی به این تخم‌ها ندارند و با پا گذاشتن روی آنها باعث از بین رفتن تخم پرندگان می‌شوند.

وی بیان کرد: همچنین بسیاری از بازدید کنندگان صدای موسیقی خودروهای خود را زیاد می‌کنند که هرگونه صدای زیاد می‌تواند استرس زیادی به پرندگانی که روی تخم‌های خود خوابیده‌اند، وارد کند و آنها از روی تخم بلند می‌شوند و همین امر باعث خرابی تخم‌ها می‌شود.

این فعال زیست محیطی پرندگان استان مرکزی ادامه داد: تخم‌گذاری پرندگان آغاز شده و انتظار است مردم توجه لازم به چرخه زندگی آنها داشته باشند و با مزاحمت‌های خود باعث از بین رفتن آنها نشوند.

حفاظت از تخم پرندگان مهاجر در تالاب میقان یک ضرورت است

معاون محیط طبیعی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی گفت: تالاب میقان اراک یکی از زیستگاه‌های مهم پرندگان است که سالانه ۲۰ هزار پرنده مهاجر در این منطقه میهمان است.

زهره موسوی افزود: شمار زیاد پرندگان مهاجر در تالاب میقان اراک نشان از اهمیت چرخه اکوسیستم این منطقه دارد.

وی بیان کرد: شمار زیادی از پرندگان مهاجر از اردیبهشت تا خردادماه در تالاب میقان اراک تخم‌گذاری و جوجه‌آوری دارند که حفاظت از آنها امری ضروری است، زیرا بسیاری از گونه‌ها در سطح زمین و کنار جزیره تالاب تخم‌گذاری می‌کنند.

معاون محیط طبیعی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی ادامه داد: در گذشته پرندگان مهاجر تخم‌های خود را در کنار جزیزه بزرگ تالاب می‌گذاشتند اما به دلایل مختلف، دیگر پرندگان در این محل تخم‌گذاری ندارند و بیشتر به سمت جزیره کوچک و نزدیکی برج پرنده‌نگری است.

موسوی اظهار کرد: هم‌اکنون در این مناطق پر از تخم و جوجه‌های ریز است و وجود آنها خود بیانگر اهمیت اکوسیستمی تالاب میقان است اما باید تلاش شود تا این جوجه‌ها به ثمر بنشیدند و میزبانان خوبی برای پرندگان مخاجر باشیم.

تخم بیشتر پرندگان مهاجر که در سطح زمین است، بسیار کوچک و بیشتر به رنگ خاک منطقه است و بسیاری از افراد که برای تفریح و پیاده‌روی به منطقه تالاب میقان اراک می‌روند بدون توجه، پا روی تخم‌ها می‌گذارند و آنها را له می‌کنند و یا حتی برخی افراد هم که متوجه آنها می‌شوند، تخم‌ها برمی‌دارند.

وی گفت: باید اقداماتی صورت گیرد که هم بتوان به راحتی به مسایل گردشگری منطقه توجه شود و هم از گونه‌های مختلف حفاظت انجام شود.

معاون محیط طبیعی اداره‌کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی اضافه کرد: مقرر شده شرکت معدنی املاح از جزیزه‌ کوچک تالاب میقان اراک برداشتی نداشته باشد و به دنبال عقد تفاهم‌نامه‌ای با این شرکت برای مسایل حفاظتی بیشتر از پرندگان هستیم.

موسوی اظهار کرد: محیط زیست استان مرکزی همه تلاش خود را برای حفاظت از گونه‌های مختلف در تالاب میقان اراک به کار گرفته اما انتظار است اقشار مختلف مردم نیز به اهمیت زیستگاه‌ این پرندگان توجه کنند و موجب از بین رفتن آنها نشوند.

وی گفت: چندین سال است که در ایام سرد سال تالاب میقان اراک شاهد درگیری پرندگان با آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان می‌شود که تدابیر لازم برای جداسازی پرندگان بیمار و معدوم سازی آنها صورت می‌گیرد تا کل منطقه درگیر نشود.

حفاظت از گونه‌های مختلف تالاب میقان با جدیت دنبال می‌شود

رئیس اداره حفاظت از تالاب‌های استان مرکزی گفت: حفاظت از گونه‌های مختلف در تالاب میقان با جدیت دنبال می‌شود.

محمودرضا فراهانی افزود: حفاظت از گونه‌های گیاهی و جانوری و پرندگانی که زادآوری دارند از اهمیت ویژه برخوردار است و نیاز است ضوابط خاصی برای گردشگران به لحاظ زمانی و مکانی در نظر گرفته شود.

وی بیان کرد: ورود گردشگر و هر بازدیدکننده به مکان‌های زاد و ولد گونه‌های مختلف در تالاب میقان اراک باید ممنوع شود و تنها رفت و آمدهای محدود در مسیر مشخص صورت گیرد.

رئیس اداره حفاظت از تالاب‌های استان مرکزی ادامه داد: در حال حاضر مشکل خاصی در تردد گردشگران از جاده وسط تالاب وجود ندارد اما در قسمت جنوب و جنوب غربی تالاب که بیشتر محل تخم‌گذاری پرندگان است نباید هیچ ترددی صورت گیرد.

فراهانی اظهار کرد: در این راستا کانال‌هایی ایجاد شده که مسیر تردد خودرو امکان‌پذیر نیست و ۲ نیروی محیط‌بان نیز در منطقه حضور دارند تا مانع ورود افراد پیاده به منطقه شوند.

وی اظهار کرد: تا ۲ سال گذشته گله‌های گوسفند از روستاهای اطراف تالاب میقان وارد منطقه حساس پرندگان می‌شدند که هم پوشش گیاهی را از بین می‌بردند و هم باعث از بین رفتن تعدادی زیادی از تخم‌های پرندگان می‌شدند.

رئیس اداره حفاظت از تالاب‌های استان مرکزی افزود: تدابیر لازم برای جلوگیری از ورود گله‌ها به منطقه اندیشیده شده و از ۲ سال گذشته تاکنون پوشش گیاهی منطقه وضعیت مناسبی به خود گرفته پرندگان نیز از امنیت بیشتری برای تخم‌گذاری برخوردارند.

تلاش شرکت معدنی املاح در حمایت از پرندگان و انجام مسئولیت اجتماعی خود در منطقه

مدیر کارخانه املاح معدنی ایران هم گفت: این شرکت همه تلاش خود را در حمایت از پرندگان و انجام مسئولیت‌های اجتماعی خود در منطقه به کار گرفته و از هیچ کوششی دریغ نمی‌کند.

مسعود رضوانی فرد افزود: این شرکت در راستای تعهد و مسئولیت‌پذیری اجتماعی اقدامات زیادی را در حفاظت از پرندگان تالاب میقان دارد که نصب مقره سرامیکی به عنوان یکی از موثرترین روش‌ها برای حفاظت از پرندگان در برابر برق‌گرفتگی یکی از آنها است که نقش موثری در حفظ جان بسیاری از گونه‌ها دارد.

وی بیان کرد: مشارکت با حفاظت محیط زیست استان در کنترل و پیشگیری از آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان از دیگر اقدامات است، این موضوع از اهمیت بالایی برخوردار است، زیرا بیماری‌ها می‌توانند به سرعت در میان جمعیت‌ پرندگان گسترش یابد و نیاز به پیشگیری و کنترل دارد.

مدیر کارخانه املاح معدنی ایران ادامه داد: این شرکت ۲ نیروی محیط‌بان را برای جلوگیری از شکار غیرمجاز پرندگان و تامین امنیت پرندگان مهاجر و بوم‌زیست‌های آن‌ها جذب کرده است.

رضوانی‌ فرد عنوان کرد: برگزاری تور پرنده‌نگری در راستای افزایش آگاهی عمومی نسبت به پرندگان و محیط زیست، آموزش جوامع محلی در زمینه حفاظت از پرندگان و تالاب میقان در قالب کارگاه‌های آموزشی، برگزاری نشست‌های تخصصی در راستای زمینه‌سازی تبادل نظر و ارائه راهکارهای علمی و عملی برای حفاظت از پرندگان، ساخت و نصب تعدادی لانه پرنده در منطقه تالاب میقان اراک به منظور حفاظت از زادآوری پرندگان و مشارکت در برگزاری همایش گرامیداشت روز جهانی پرندگان مهاجر، از دیگر اقدامات این شرکت است.

وی گفت: اقدامات شرکت معدنی املاح ایران در این زمینه می‌تواند به بهبود وضعیت محیط‌زیست و حفاظت از پرندگان در تالاب میقان کمک شایانی کند و تداوم این برنامه‌ها و افزایش مشارکت‌های عمومی و خصوصی، می‌تواند به حفظ این اکوسیستم ارزشمند کمک کند.

مدیر کارخانه املاح معدنی ایران اضافه کرد: این شرکت همچنان قراردادهایی با صندوق ملی محیط زیست در راستای بررسی اثرات فعالیت کارخانه سولفات سدیم اراک بر اکوسیستم تالاب کویری میقان، منطقه و ارایه راهکارهای مدیریتی، طرح مطالعاتی سنجش میزان آلودگی آرتمیا به فلزات سنگین ناشی از فاضلاب ورودی تالاب میقان اراک، برنامه ارتقای زیست محیطی تالاب فصلی میقان، ارزیابی ژیوشیمیایی زیست محیطی منابع آلاینده آب و خاک در منطقه کویر میقان اراک به منظور تعیین ضریب تاثیر فعالیت‌های زیست محیطی معدنی نمک سولفات سدیم شرکت معدنی املاح ایران (واحد اراک)، منعقد کرده است.

رضوانی فرد اظهار کرد: بهینه‌سازی شیوه استخراج سولفات سدیم با رعایت تعادل هیدرولوژی و ملاحظات زیست محیطی، بررسی، بهینه‌سازی و تدوین برنامه جامع عملیاتی مدیریت اجرایی پسماندهای صنعتی شرکت معدنی املاح ایران (واحد اراک) در بخش‌های معدن - کارخانه به منظور بهبود شرایط محیط زیستی منطقه تالاب میقان اراک، بررسی شیمیایی، فیزیکی و کانی شناسی گردو غبار در سطح شهر اراک، پایش و شناسایی عوامل آلاینده در محدوده تالاب میقان اراک (برنامه پایش تالاب میقان) و بررسی اهمیت، تنوع زیستی و مدیریت دوبالان مرتبط با ناحیه تالاب میقان و تصفیه‌خانه فاضلاب شهری اراک، از دیگر طرح‌های پژوهشی در دست اقدام است.

وی گفت: شرکت معدنی املاح ایران در مهار بیماری آنفولانزای فوق حاد پرندگان در منطقه تالاب میقان اراک در زمستان سال گذشته مشارکت گسترده‌ای داشت و از ابتدای شیوع این بیماری با در اختیار قرار دادن تجهیزات مورد نیاز و تأمین نیرو جهت پایش تالاب با اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی همکاری داشت.

مدیر کارخانه املاح معدنی ایران عنوان کرد: شرکت معدنی املاح ایران تمام لاشه‌هایی که توسط تیم پایش تالاب جمع‌آوری شده بود را با استفاده از ماشین‌آلات سنگین به صورت بهداشتی در محل‌های مورد نظر دفن می‌کرد.

کلام آخر:
تالاب میقان اراک که محلی برای زیستگاه ۲۰۸ گونه پرنده و ورود ۹۰ گونه پرنده مهاجر سالانه است، به عنوان یک مقصد مهم برای پرندگان شناخته می‌شود. با این حال، عوامل تهدیدکننده‌ای از جمله پساب‌های صنعتی، تغییر کاربری اراضی، شکار غیرمجاز، از بین رفتن تخم پرندگان و اقدامات صنعتی، چالش‌های جدی برای اکوسیستم این منطقه به وجود آورده‌اند که نیاز است تدابیر لازم برای حفظ این سرمایه‌های ارزشمند طبیعی صورت گیرد.





آخرین خبر استان مرکزی در اینستاگرام :
https://instagram.com/markazi_today