کاهش ۵۲ درصدی زادوولد در اصفهان

ایرنا/ معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان هشدار داد: در چهار سال گذشته، تعداد موالید در استان ۵۲ درصد کاهش یافته و همزمان سهم سالمندان رو به افزایش بوده و این مساله نیازمند ورود همه دستگاهها به حوزه جوانی جمعیت است.
مصطفی رضایی، معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان عنوان کرد: در بازهای کوتاه، نرخ باروری در ایران از بیش از ۶ فرزند به کمتر از سه فرزند در هر زن رسید در حالی که این تغییر در کشورهایی مانند انگلیس و آمریکا به ترتیب ۹۵ و ۸۲ سال زمان بُرد اما در ایران تنها در مدت ۱۰ سال رخ داد.
وی با اشاره به روند نزولی تعداد موالید در استان گفت: در سال ۱۳۹۹ تعداد موالید استان ۷۵ هزار نفر بود که در سال ۱۴۰۳ به ۴۸ هزار نفر کاهش یافت.
رضایی اضافه کرد: ایران از سال ۱۳۹۶ بطور رسمی از گروه کشورهای جوان خارج و وارد مرحله میانسالی شده و جمعیت زنان در سنِ باروری اگرچه نسبت به دهه ۶۰ به دو برابر رسیده اما تعداد موالید کاهش یافته است.
وی خاطرنشان کرد: در اصفهان نیز آمارها نگرانکننده است بطوریکه در سال ۱۳۹۹، تعداد موالید ۷۵ هزار نفر بود، اما در سال ۱۴۰۳ این رقم به ۴۸ هزار نفر تنزل یافت.
وی گفت: درصد سالمندی در این استان نسبت به میانگین کشوری بالاتر است و برخی شهرستانها مانند بویین میاندشت و خوانسار بالاترین سهم سالمندی را دارند.
وی با تاکید بر اینکه فاصله ازدواج تا تولد نخستین فرزند در اصفهان به پنج سال رسیده است، تصریح کرد: طبق پیشبینیها، نرخ رشد جمعیت ایران در سالهای آینده منفی میشود و میانگین سنی جامعه به شکل قابل توجهی افزایش مییابد و امروز نیازمند نگاه ملی، وفاق اجتماعی و همکاری همهجانبه برای تقویت بنیان خانواده، تسهیل ازدواج و حمایت از فرزندآوری هستیم.
رضایی افزود: هفته ملی جمعیت با شعار «همه برای ایران جوان» فرصتی برای بازخوانی دغدغههای رهبر معظم انقلاب در این زمینه و تاکید دوباره بر اجرای قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت است.
وی در باره محورهای این هفته گفت: از جمله این محورها میتوان به ترویج ازدواج بهنگام، زایمان طبیعی ایمن، مقابله با ناباروری، تحکیم خانواده و تقویت هویت مادری اشاره کرد که همگی در راستای ارتقاء پایداری اجتماعی و افزایش جمعیت طراحی شدهاند.
معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان افزود: اصفهان اگرچه هنوز در میان استانهایی دارای نرخ باروری بالاتر از میانگین کشوری نیست اما امید میرود با اجرای طرحهای فرهنگی، بهداشتی و حمایتی، این روند معکوس شود و آینده جمعیتی مطلوبتری برای کشور و استان رقم بخورد.
۲۶ درصد تکالیف قانون جوانی جمعیت بر دوش معاونت بهداشت است
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان نیز در جمع خبرنگاران گفت: بیش از ۶۰ درصد وظایف قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت بر عهده وزارت بهداشت است و حدود ۲۶ درصد کار بطور مستقیم به معاونت بهداشت دانشگاهها واگذار شده است.
حمید گلهداری با اشاره به برنامههای دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در راستای اجرای این قانون اظهار کرد: فرهنگسازی ازدواج بهنگام، ارتقای کرامت مادری، تسهیل فرزندآوری و تشویق فرزند سوم و بیشتر، از اهداف محوری ماست که از مسیر آموزش، مشاوره، تولید محتوای فرهنگی و اقدامات درمانی پیگیری میشود.
وی افزود: تاکنون ۴۸ مربی تربیت شدهاند و تمام مُراقبان سلامت نیز در دورههای آموزشی و مشاورهای مرتبط با فرزندآوری شرکت کردهاند.
گلهداری ادامه داد: در راستای اصلاح گفتمان غالب، شعارهای قدیمی مانند «یک یا دو فرزند کافیست» از مراکز خدمات سلامت حذف شده و جای خود را به پیامهای ترغیبکننده فرزندآوری دادهاند.
معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به آمار ناباروری در استان گفت: نرخ ناباروری اولیه در اصفهان ۹.۶ درصد و ناباروری ثانویه ۱۲.۲ درصد است که پایینتر از میانگین کشوری برآورد میشود با این حال، بیش از ۹۰ هزار زن ۱۵ تا ۴۹ ساله در استان نیازمند توجه در حوزه ناباروری هستند و موارد مشکوک در سطح یک، شناسایی و به مراکز بالاتر ارجاع داده میشوند.
گلهداری افزود: با راهاندازی سامانه ملی ناباروری و توسعه مراکز مشاوره هنگام ازدواج، خدمات درمانی و غربالگری ناباروری هدفمندتر شده و در کنار آن، سلامت روان خانواده نیز مورد توجه قرار گرفته است و در ماههای گذشته بیش از ۴۰ روانشناس به شبکه بهداشت استان افزوده شدهاند.
وی تأکیدکرد: از سال ۱۳۶۹ تا تصویب قانون جوانی جمعیت در ۱۴۰۰، گفتمان حاکم بر جامعه مبتنی بر کنترل جمعیت بود و امروز برای تغییر این نگرش و اصلاح رفتارهای فرهنگی، نیازمند عزم ملی، منابع پایدار، آموزش مستمر و همکاری همه دستگاهها هستیم.
اصفهان پیشتاز در اجرای قانون جوانی جمعیت
مدیرکل امور بانوان و خانواده استانداری اصفهان نیز در نشست خبری بزرگداشت هفته جوانی جمعیت، یکی از اقدامات کلیدی را تدوین نقشه راه جمعیتی استان اعلام کرد و گفت: این اقدام نتیجه جلسات هیات اندیشهورز در بخش دولتی و کُنشگران مردمی بوده و با دستور استاندار برای تأمین مالی آن برنامهریزی شده است.
مریم فاتحیزاده اضافه کرد: این نقشه راه بصورت شهرستان به شهرستان و حتی روستا به روستا در حال اجراست.
وی با اشاره به تشکیل ستاد اصلی با حضور استاندار و نمایندگان دستگاهها گفت: در شهرستانها نیز فرمانداران با همکاری دستگاههای مختلف، کمیتههای نظارت و بازدید تشکیل دادهاند که وظیفه بررسی اجرای بندهای مرتبط با قانون جوانی جمعیت را بر عهده دارند و آنها بر موضوعاتی مانند قوانین مربوط به بانوان شاغل، مهدکودکها و سایر خدمات مرتبط نظارت میکنند.
فاتحی زاده گفت: آمار بهروز ثبت احوال باعث شده است بسیاری از فرمانداران و مدیران استانی در آگاهسازی و ایجاد دغدغه در باره مسائل جمعیتی موفق باشند.
مدیرکل امور بانوان استانداری اصفهان به برگزاری دورههای آموزشی تربیت مربی تخصصی جمعیت و مربیان تحولآفرین اشاره کرد و افزود: این دورهها به فرمانداریها ابلاغ شده است و دهیاران، بخشداران و مراکز بهداشت بصورت چهره به چهره به پیگیری مسائل جمعیتی میپردازند.
فاتحی زاده اظهار داشت: تاکنون نمایشگاههای متعدد جمعیتی، جلسات تخصصی با کارشناسان حوزه مسکن، بانکها و سایر نهادها برگزار و میز خدمت دستگاهها فعال شده است تا مشکلات اجرای قانون برطرف شود.
وی با اشاره به اهمیت حمایت مالی و فرهنگی از خانوادهها خاطرنشان کرد: کمیته امداد، ستاد فرمان امام و بنیاد برکت به خانوادهها کمک میکنند و وامهای فرزندآوری پرداخت شده است.
فاتحیزاده با تاکید بر ضرورت همکاری همه دستگاهها و مسوولان گفت: با تغییر نگرش فرهنگی و حمایتهای مستمر، میتوان امیدوار بود که روند کاهشی جمعیت متوقف و بهبود یابد.