فعالیت چهارمین موزه تاریخ پزشکی کشور در همدان

فارس/ مدیر مجموعه فرهنگی و موزه تاریخ پزشکی استان همدان این مجموعه را چهارمین موزه تخصصی تاریخ پزشکی کشور عنوان کرد و از مجموعهداران، اساتید، پزشکان و علاقهمندان دعوت کرد با اهدای اسناد و ابزارهای پزشکی قدیمی، در غنای آن مشارکت کنند.
علیاصغر سلیمانی، مدیر مجموعه فرهنگی و موزه تاریخ پزشکی استان همدان اظهار کرد: همدان از دیرباز دارالعلم و دارالطب بوده و سابقه دانش پزشکی در این شهر به دوران مادها بازمیگردد.
وی گفت: در آن دوران، نهادی علمی به نام مکتب سده با حضور ۱۰۰ دانشمند از سرزمین سغد در هگمتانه فعال بود که به تدریس علوم مختلف از جمله پزشکی میپرداختند و این نهاد بعدها در نزد یونانیان به عنوان "مکتب سده سینائی" یا "مکتب سده اکباتان" شناخته شد. مدیر مجموعه فرهنگی و موزه تاریخ پزشکی استان همدان افزود: پس از اسلام، دانش پزشکی در همدان با ظهور بزرگانی چون ابن سینا و خواجه رشیدالدین فضلالله همدانی به شکوفایی بیشتری رسید و این مسیر تا امروز نیز ادامه یافته است.
وی با اشاره به فعالیت چهارمین موزه تاریخ پزشکی کشور در همدان تصریح کرد: این مجموعه به عنوان چهارمین موزه تخصصی تاریخ پزشکی کشور در مرداد سال ۱۴۰۳ به صورت رسمی افتتاح شد و خوشبختانه تا امروز فعالیت خوبی داشته است.
سلیمانی گفت: این موزه در راستای حفظ هویت و برند فرهنگی-علمی همدان راهاندازی شده و هدف از آن معرفی پیشینه و بزرگان علم پزشکی این خطه است.
وی افزود: کوشیدیم در این موزه با بهرهگیری از ظرفیتها و اسناد موجود، فضایی مستند، علمی و فرهنگی را برای پژوهشگران، دانشجویان، گردشگران و علاقهمندان به تاریخ پزشکی فراهم کنیم.
مدیر مجموعه فرهنگی و موزه تاریخ پزشکی استان همدان گفت: در محوطه موزه، بازدیدکنندگان با یک خودروی قدیمی مربوط به دوران مبارزه با بیماری مالاریا در دهه ۴۰ شمسی مواجه میشوند که در ویترین ورودی قرار دارد، غرفههای داخلی موزه وجود دارد که شامل غرفه شهدای سلامت و دفاع مقدس، غرفه خیرین سلامت، واقفین و اهداکنندگان اعضای بدن، بخش طب سنتی با ابزار و تصاویر اطبای دوره قاجار و غرفه تاریخ دندانپزشکی و تجهیزات آن میشود.
وی بیان کرد: بخش یادمان همهگیری کرونا و تجهیزات درمانی آن دوران، بخش تجهیزات دارویی و جراحی از جنگ جهانی تاکنون، بخش کودکان و آموزش سلامت به زبان ساده، بخش اسناد پزشکی شامل نامهنگاریهای بهداری از سال ۱۲۸۳ تا دهه ۶۰، نسخههایی از کتابهای قانون و شفا اثر ابنسینا، تجهیزات پزشکی و شخصی برخی از پزشکان معاصر همدان و تصاویر و یادبود مشاهیر علم پزشکی همدان را میتوان در این موزه نظارهگر بود.
سلیمانی تاکید کرد: بیشتر اشیاء و اسناد این موزه با همت علاقهمندان، پزشکان و مجموعهداران اهدا شدهاند و بخش دیگری نیز از بایگانیهای راکد دانشگاه علوم پزشکی استخراج و به نمایش گذاشته شدهاند.
وی استقبال از این موزه را چشمگیر خواند و گفت: از زمان پیشافتتاح تا بعد از افتتاح رسمی، بازدیدهای روزانه از سوی دانشجویان، دانشآموزان، اساتید، فعالان فرهنگی، علاقهمندان به تاریخ، ایرانشناسی، پزشکی و کادر درمان انجام شده است.
مدیر مجموعه فرهنگی و موزه تاریخ پزشکی استان همدان اضافه کرد: در کنار بازدیدها، رویدادهای متعددی همچون نشستهای فرهنگی، شبهای شعر و خاطره، نقد کتاب و بزرگداشت مفاخر علمی و فرهنگی برگزار میشود که با استقبال خوبی مواجه شدهاند.
وی خاطرنشان کرد: همدان به عنوان شهری باستانی با غنای فرهنگی و سابقه پزشکی، ظرفیت بینظیری در حوزه گردشگری سلامت و علمی دارد و موزه تاریخ پزشکی همدان میتواند بهعنوان یکی از قطبهای جذب گردشگر علمی، دانشجویی و فرهنگی در منطقه غرب کشور نقشآفرینی کند.
سلیمانی از مجموعهداران، اساتید، پزشکان و علاقهمندان دعوت کرد با اهدای اسناد و ابزارهای پزشکی قدیمی به این مجموعه، در غنای آن مشارکت کنند که امکان ثبت و نمایش اقلام اهدایی به نام اهداکننده فراهم است.
وی گفت: علاقهمندان برای مشارکت در برنامهها یا اهدای اقلام میتوانند با شماره ۵۲-۳۸۳۰۰۶۵۱ تماس حاصل کنند.