نماد آخرین خبر

نوای "فلک‌الافلاک" در قلب تاریخ؛ طنین حماسه در دژ باستانی لرستان

منبع
ايرنا
بروزرسانی
نوای "فلک‌الافلاک" در قلب تاریخ؛ طنین حماسه در دژ باستانی لرستان

ایرنا/ همزمان با گرامیداشت "روز ملی لرستان" در غروبی خاطره‌انگیز، دیوارهای کهن قلعه شکوهمند فلک‌الافلاک در خرم‌آباد برای نخستین بار میزبان اجرای زنده سمفونی‌ ماندگار کامبیز روشن روان شد و شبی به‌ یاد ماندنی را برای مردم هنردوست لرستان رقم زد.

یکم خرداد ماه سالروز عملیات حاج عمران، نماد رشادت و دلاوری مردم لرستان، بویژه جوانان این دیار در دفاع از انقلاب اسلامی و کیان ایران عزیز است.

این عملیات غرورآفرین که لرستان بیش از ۳۰۰ شهید والامقام را در آن تقدیم کرد، جلوه‌ای ماندگار از فداکاری و ایمان مردم این استان در پاسداری از مرزهای میهن اسلامی به‌شمار می‌رود.

بر همین اساس، این روز به عنوان "روز لرستان" نام‌گذاری شده و هر ساله فرصتی مغتنم برای معرفی ابعاد گوناگون هویت فرهنگی، هنری، تاریخی و تمدنی این استان محسوب می‌شود.

قلعه فلک ‌الافلاک این نگین تاریخی لرستان در یکم خرداد ماه همزمان با "روز لرستان" شاهد رویدادی بی ‌سابقه بود و برای اولین بار قطعه سمفونیک "فلک‌الافلاک" که در سال ۱۳۷۷ توسط استاد "کامبیز روشن‌روان" با الهام از حماسه‌ های دوران دفاع مقدس خلق شده بود در محوطه ‌ای که نام آن را بر خود دارد، به اجرا درآمد.

این هم نشینی موسیقی و معماری فضایی سرشار از غرور و احساس را برای تماشاگران پدید آورد و گویی نت‌ ها با آجرهای باستانی قلعه نجوا و داستان رشادت‌ ها و ایستادگی‌ ها را باز می ‌گفتند.

این اجرای باشکوه حاصل تفاهم ‌نامه‌ ای میان بنیاد رودکی، اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی لرستان و شهرداری خرم‌ آباد بود که با هدف ارج نهادن به فرهنگ غنی این سرزمین و همزمان با روز ملی لرستان برنامه ‌ریزی شد.

انتخاب این روز خاص برای اجرای سمفونی "فلک‌الافلاک" در قلب خرم ‌آباد نمادی از پیوند عمیق هنر والا با هویت و تاریخ یک ملت بود و نشان داد، چگونه موسیقی می‌ تواند رساترین زبان برای بیان افتخارات ملی باشد.

سفیران نوای ایران

اعضای ارکستر سمفونیک تهران با مهارت و احساسی ستودنی این قطعه حماسی را جان بخشیدند و هر دمیدن در ساز و هر ضربه هنرمندان این ارکستر بازتابی از شکوه و عمق این اثر بود و این اجرا نه تنها توانمندی ‌های هنرمندان ایرانی را به نمایش گذاشت، بلکه بار دیگر ثابت کرد، موسیقی کلاسیک می‌تواند با مضامین بومی و ملی در آمیزد و آثاری جاودان خلق کند.

بی شک برگزاری چنین رویدادهای فرهنگی در مکان ‌های تاریخی و باستانی علاوه بر غنای تجربه هنری برای مخاطبان به عنوان یکی از جاذبه‌ های فرهنگی و گردشگری نوین عمل می‌ کند و اجرای این سمفونی در قلعه ‌ای به همین نام نه تنها یادآور اهمیت حفظ و معرفی میراث گران ‌بهای کشور است، بلکه دریچه‌ ای نو برای جذب گردشگران فرهنگی و علاقه‌ مندان به تاریخ و هنر گشوده و به این بنای کهن حیاتی دوباره در عرصه فرهنگ معاصر بخشید و نشان داد، تلفیق هنرمندانه موسیقی، تاریخ و هویت در حافظه فرهنگی لرستان و ایران ماندگار خواهد ماند.

اثری فاخر با الهام از عظمت قلعه فلک‌الافلاک

شهردار خرم‌آباد در این آیین گفت: این اجرا با همراهی استاندار لرستان، حمایت اعضای شورای اسلامی شهر، مشارکت اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی، اداره‌کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع‌دستی و با همکاری شهرداری خرم‌آباد برگزار می‌شود و منابع مالی آن نیز با توافق و تفاهم میان دستگاه‌های اجرایی ذی‌ربط تامین شده است.

داریوش بارانی بیرانوند افزود: هدف اصلی از برگزاری این برنامه، زنده‌کردن اثری فاخر است که با الهام از عظمت قلعه فلک‌الافلاک در دهه‌های گذشته خلق شده و شایسته است در همان فضای الهام‌بخش نیز به اجرا درآید.

وی بیان کرد: این اثر با وجود ساختار سمفونیک، برگرفته از مؤلفه‌های موسیقی محلی لرستان است و مردم استان به‌واسطه آشنایی با این موسیقی، ارتباط خوبی با آن برقرار خواهند کرد.

شهردار خرم آباد عنوان کرد: این اثر توسط استاد فرهیخته، کامبیز روشن‌روان ساخته شده اما به دلیل مشکلات جسمی و اقامت در خارج از کشور امکان حضور در این رویداد را نیافت و رهبری ارکستر را استاد حیدریان از چهره‌های برجسته موسیقی کشور بر عهده خواهند داشت.

وی با بیان اینکه این برنامه یکی از معدود اجراهای ارکستر سمفونیک در فضای باز کشور محسوب می‌شود، خاطرنشان کرد: برگزاری این اجرا در فضای باز قلعه فلک‌الافلاک نیازمند پیش‌بینی ملاحظات فنی خاصی بود که در نظر گرفته شده و امیدواریم این رویداد به عنوان پیوستی فرهنگی، زمینه‌ساز معرفی هرچه بهتر ظرفیت‌های شهر خرم‌آباد و گامی مؤثر در مسیر ثبت جهانی دره تاریخی این شهر باشد.

روایتی از شکوه فرهنگی لرستان

استاندار لرستان نیز گفت: اجرای ارکستر ملی در لرستان، روایتی هنرمندانه از شکوه فرهنگی این استان است که گوشه‌ای از هویت این دیار را با زبان موسیقی به تصویر می‌کشد.

سیدسعید شاهرخی افزود: لرستان یکی از قدیمی‌ترین زیستگاه‌های بشر محسوب می‌شود و شواهد باستان‌شناسی در غار کلدر از حضور انسان هوشمند در این منطقه، با قدمتی بیش از ۶۰ هزار سال حکایت دارد و این سابقه، سندی روشن بر تمدن اصیل و تاریخی لرستان است.

وی با اشاره به نقش پررنگ هنر در معرفی ظرفیت‌های فرهنگی اضافه کرد: اجرای امشب ارکستر ملی روایتی هنرمندانه از شکوه فرهنگی لرستان است که با محوریت قلعه فلک‌الافلاک گوشه‌ای از هویت این دیار را با زبان موسیقی به تصویر می‌کشد.

استاندار لرستان با گرامیداشت یاد شهدای عملیات حاج عمران گفت: استان لرستان با تقدیم ۳۶۲ شهید در این عملیات مهم دفاع مقدس، یکی از استان‌های پیشگام در عرصه ایثار و مقاومت بوده است.

شاهرخی با اشاره به روند پیشرفت ثبت جهانی قلعه فلک‌الافلاک گفت: با تخلیه حریم قلعه فلک‌الافلاک توسط سپاه، همکاری دانشگاه لرستان و هماهنگی‌های در حال انجام برای انتقال پادگان امام حسین (ع) از سوی سپاه پاسداران مقدمات لازم برای ثبت جهانی این اثر فاخر تاریخی در حال فراهم‌شدن است.

وی جهانی‌شدن قلعه فلک‌الافلاک را نه‌ فقط افتخاری برای لرستان بلکه برای ملت بزرگ ایران برشمرد و افزود: تحقق این هدف ملی، نیازمند همدلی، پیگیری مستمر و حمایت نهادهای مسئول در سطح ملی است.





آخرین خبر لرستان در اینستاگرام :
https://instagram.com/lorestan_todayy