نماد آخرین خبر

آبادان هنوز در سوگِ متروپل؛ فاجعه‌ای که قلب ایران را لرزاند

منبع
فارس
بروزرسانی
آبادان هنوز در سوگِ متروپل؛ فاجعه‌ای که قلب ایران را لرزاند

فارس/ نیمروز دوم خردادماه ۱۴۰۱ بود که متروپل فرو ریخت و تلی از خاک و خون بر چهره‌ آبادانِ سوخته از رنج پاشید و یک داغ شد بر پیشانی شهری که هنوز آثار جنگ از کوچه‌هایش رخت برنبسته است.

در سالگرد فروریختن بخش‌هایی از برج دوقلوی متروپل آبادان، این درد هنوز هم تازه است. گویی زمان در چرخه تکرارِ خاطراتی که هر بار دل‌ها را از نو می‌سوزاند، ایستاده است. سالگردِ متروپل، نه یادبودِ یک حادثه، که زخم جمعیِ شهری است که هنوز نفسش از زیر آوار بیرون نیامده و بی‌تابِ دست‌دادن‌هاست. امروز شمع‌های روشنِ حاشیه خیابانی که حادثه غم‌بار متروپل را بر دوش می‌کشد، حالا تنها روشناییِ یادبودِ عزیزانِ ازدسترفته است. این خیابان یادآور دست‌های لرزانی است که عکس فرزندانشان را بغل گرفته‌اند و حکایت دردِ بی‌پایانی که هیچ مرهی التیامش نمی‌دهد.

سالگردی با طعمِ وحشت
نیمروز دوم خردادماه ۱۴۰۱ بود که متروپل فرو ریخت و تِلی از خاک و خون بر چهره‌ی آبادانِ سوخته از رنج پاشید. متروپل یک داغ شد بر پیشانی شهری که هنوز آثار جنگ از کوچه‌هایش رخت برنبسته است و در غمِ این آوار و اندوهِ تازه؛ مادران مویه کردند و روی خراشیدند و پدران بر سینه کوفتند و در فراق جوان‌های پرپرشده‌شان زاری کردند. بوی خاکستر و ترس هنوز در هواست. صدای فریادهای مدفون شده در زیر بتن‌ها هنوز در گوشِ خانواده‌ها طنین می‌اندازد. هر سالگردی که از آن حادثه دلخراش می‌گذرد، به سانِ بازگشت به همان لحظه‌های وحشت است؛ لحظه‌هایی که آسمان نه تنها بر سر مردم آبادان، که بر شانه‌های یک کشور خراب شد و امروز حادثه فروریختن این برجِ نیمه‌کاره به نمادی از مطالبات مردم بدل شده است. مردمی که خواستار امنیتِ سازه‌های شهرشان هستند.

۴۳ جانباخته در ریزش ساختمان متروپل
امدادگران در روزهای دشواری که بر مردم آبادان گذشت، برای نجات هم‌وطنان‌شان از هیچ تلاشی فروگذار نکردند و علی‌رغم اینکه سازه طبقاتی سست بود و هر لحظه امکان ریزش دوباره وجود داشت، با شجاعتی مثال‌زدنی برای یافتن پیکرهای زیرآوارماندگان ایثار کردند. البته برای آنان که ایثارگران همیشگی میدان‌های صعب‌اند، فداکاری کار سختی نبود.
پنج روز از ریزش برج نیمه‌ساخته متروپل گذشته بود که پس از ساعت‌ها کار شبانه‌روزی توسط نیروهای امدادی، هلال‌احمر، اورژانس، پلیس، نیروهای نظامی و انتظامی، آتش‌نشانان و امدادرسانان مردمی، پیکر ۲۱ جانباخته کشف شد و به آرامستان آبادان انتقال یافت.
در پانزدهمین روز از این حادثه‌ دلخراش نیز پیکر تمامی ۴۳ جانباخته «متروپل» شناسایی شد و تا به امروز که دومین سالگردِ این اندوه است، هنوز عزای بازماندگان داغ و پُراشک است.
کارشناسان اعلام کردند که استفاده از مصالح بی‌کیفیت، عدم رعایت اصول مهندسی سازه، و احتمال تخطی از استانداردهای ایمنی از عوامل اصلی این حادثه بودند. همچنین نبود نظارت دقیق و کافی توسط دستگاه‌های مرتبط و کم‌توجهی به هشدارهای اولیه، باعث شد که این فاجعه قابل پیشگیری نباشد.

مجازات متهمان پرونده متروپل
پس از وقوع این حادثه رئیس قوه قضائیه دستورهای ویژه‌ای را در مورد بررسی ابعاد این حادثه و رسیدگی فوری صادر کرد. قاضی‌القضات به معاون اول دستگاه قضایی دستور داد که نسبت به اتمام سریع‌تر تحقیقات درخصوص حادثه متروپل آبادان پیگیری‌های لازم را انجام دهد تا پرونده هر شخص به هر میزانی که در این حادثه مقصر بوده طبق قانون تکمیل شود. همچنین دادستان کل کشور به جهت اهمیت موضوع ضمن دستور به دادستان مرکز استان خوزستان به منظور تسریع در رسیدگی و نظارت بر پرونده، نمایندگان ویژه‌ای را از دادستانی کل کشور مأمور به انجام تحقیقات و تهیه گزارش جامع از تمامی جوانب این حادثه کرد که گزارش این حادثه در ۳۰ صفحه تهیه و در اختیار رئیس دستگاه قضایی قرار گرفت.
پرونده حادثه متروپل با ۲۱ متهم در اختیار دستگاه قضایی قرار گرفت و همه متهمان پرونده به اتهام قتل شبه عمد ناشی از عدم رعایت نظامات دولتی و ایمنی ساختمان منتهی به قتل ۴۳ نفر (۳۶ مرد و ۷ زن) و مصدومیت ۱۳ نفر به ۳ سال حبس تعزیری درجه پنج با احتساب ایام بازداشت گذشته و انتشار محکومیت قطعی از طریق رسانه ملی محکوم شدند.
برج متروپل آبادان توسط هلدینگ عبدالباقی ساخته شده بود، هلدینگی که مالک آن در حادثه فرو ریختن این برج کشته شد. دوم خردادماه ۱۴۰۲ نیز دادگستری آبادان از فروش ۲۰ میلیارد تومان از اموال مقصر متوفی که برای اجرای احکام حقوقی این پرونده توقیف شده بود، خبر داد.

آخرین خبر خوزستان در اینستاگرام :
https://instagram.com/khouzestan.today