بازگشت لاکپشت پوزه عقابی برای تخمگذاری در شنهای گرم سواحل بوشهر

ایرنا/ بوشهر- ایرنا- مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: لاکپشت پوزهعقابی یکی از گونههای بسیار ارزشمند و در معرض خطر انقراض است که در فهرست قرمز اتحادیه جهانی حفاظت از طبیعت (IUCN) در رده "بهشدت در معرض خطر" قرار دارد، هر ساله در فصل بهار به سواحل شنی این استان بازمیگردد تا در بستر ماسههای گرم، تخمگذاری کند.
به گزارش روز شنبه ایرنا، به نقل از روابط عمومی ادارهکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر، عبدالرحمن مرادزاده، به مناسبت (۲۳ می)، روز جهانی لاکپشتها افزود: این استان در حفاظت گونههای در خطر انقراض لاک پشتهای دریایی دارای جایگاه ویژهای است و در واقع پناهگاهی ارزشمند برای گونهای در معرض خطر انقراض است.
وی ادامه داد: سواحل استان بوشهر، بویژه مناطق نایبند، نخیلو، امالگرم، و بخشهایی از سواحل دیّر، خارگ، خارگو و بوشهر از مهمترین زیستگاههای تخمگذاری لاکپشتهای دریایی در کشور بهشمار میروند.
مرادزاده ادامه داد: زیستگاههای ساحلی استان بوشهر با تلاش شبانهروزی محیطبانان، کارشناسان و مشارکت فعال جوامع محلی، به پناهگاهی امن برای ادامه حیات یکی از کهنترین گونههای جانوری روی زمین تبدیل شدهاند و شناسایی دقیق محلهای لانهسازی، پایش شبانهروزی، آموزش جوامع محلی و کنترل تهدیداتی نظیر نورهای مصنوعی، تردد وسایل نقلیه موتوری و آلودگیهای پلاستیکی، بخشی از برنامههای مداوم حفاظتی در این نواحی است.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر ادامه داد: هر ساله با آغاز فصل زادآوری، تیمهای تخصصی دانشگاهی، انجمنهای محیط زیستی محلی، جوامع بومی و کارشناسان محیط زیست، با همکاری یکدیگر، به پایش و ثبت لانهها، اعمال تدابیر حفاظتی و اجرای اقدامات فرهنگسازی میپردازند تا ضمن حفاظت از زیستگاههای حساس، تعامل سازندهای میان انسان و طبیعت برقرار شود.
وی بیان کرد: امسال نیز در چارچوب برنامه عمل ملی حفاظت از لاکپشتهای دریایی، اقدامات حفاظتی و پایشی در تمامی زیستگاههای شناختهشده استان بوشهر آغاز شده و پیشبینی میشود در ماههای آینده، تعداد قابل توجهی از لانههای تخمگذاری در سواحل استان شناسایی و تحت حفاظت قرار گیرند.
وی یادآورشد: در این ارتباط از اواخر فروردین ماه با شروع فصل لانه گزینی لاکپشتهای دریایی، کارشناسان امر در جزایر پارک ملی دیر- نخیلو و سواحل پارک ملی نایبند مستقر شدند.
مرادزاده افزود: در این اقدام علاوه بر پایش زیست محیطی، وضعیت منطقه مورد بررسی قرار گرفته و پایش لاکپشتهای دریایی نیز انجام میشود.
وی اظهار کرد: این فعالیت تا پایان تیرماه و انتهای فصل لانه گزینی و خروج نوزادان لاکپشت از لانهها ادامه خواهد داشت.
مرادزاده ضمن تاکید بر اهمیت حفاظت از این گونه در معرض خطر انقراض بیان کرد: پایش لاکپشتهای دریایی در استان بوشهر بطور مداوم در حال انجام است و نتایج این پایشها هر ساله جمعبندی و مستندسازی میشود.
مدیرکل حفاظت محیط زیست استان بوشهر گفت: لاکپشتها، بخشی جداییناپذیر از اکوسیستمهای دریایی هستند و نقشی کلیدی در حفظ سلامت زیستبومهای مرجانی و علفهای دریایی ایفا میکنند، بنابراین حفاظت از آنها، فقط حمایت از یک گونه جانوری نیست، بلکه گامی اساسی در جهت حفظ تعادل زیستی و امنیت غذایی جوامع وابسته به دریا بهشمار میرود.